Грешна политика "произвежда" търтеи – наказваме работливите!

АИКБ зове: Трябва да спрем да гоним кадърните си кадри!
Обновена: 26 юли 2017 09:08 | 26 юли 2017 08:45,
280

Провежда се грешна политика по доходите, която наказва работливите и награждава мързеливите служители. Тази практика произвежда пазарни търтеи. Качествените кадри напускат държавата. Не можем да станем по-богати като работим по-малко. Всяка политика, която насърчава мързела е вредна.

Това заяви представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в студиото на "България сутрин" по отношение на конфликта между синдикати, бизнес и власт за отпадането на клас "Прослужено време".

"Класът "Прослужено време" гарантира минимален ръст в заплатата от 0,6%. При равни усилия и резултати трябва да има равно заплащане. На никого заплатите няма да бъдат намалявани. На никого няма да се взимат пари. Тези, които имат вече "Прослужено време", ще получат парите от него като увеличение на основната си заплата", посочи Велев пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че синдикатите са непропорционално слушани в парламента.

"Те използват методи като изнудване или заплашване с протест, когато не са доволни от нещо. Но ние не воюваме с тях, а с грешните политики, които гонят добрите кадри към чужбина", поясни гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
4
 
24
 
! Отговори
До 169 преди 6 години
Грешна ти е информацията. В развитите държави системата позволява да живееш нормално дори и да нямаш образование. Повечето които познавам в чужбуна не бяха от най-образованите. Е някой от тях вече имат фирми, собствени жилища и живеят далеч по-прилично от повечето висшисти, които познавам тук.
150
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРеално когато започваш работа някъде, ти се договоряш с работодателя ти, каква е стойността на продукта който ти продаваш, а именно труда си, стискате си ръцете, подписвате договор, започваш да работиш и толкова по казуса.=============реално не се договаряш точно това се обсъжда. Ти искат да купат труда на безценица , а най-добре да им се работи без пари.Интересно ми е, като отидат да си купуват кола, която е стока, дали те решават колко ще платят или плащат колко каже продавача?
149
4
 
26
 
! Отговори
Тинка преди 6 години
В България минималната заплата е 280 евро, в Германия е 1200 ЕВРО.В България месечни разходи за квартира, ток, вода, транспорт 200 евро, а в Германия 500 ЕВРО.В България ми остават 80 евро за храна и да гледам децата, а в Германия ми остават 700 ЕВРО.В България, често ми се случваше да не си получа заплатата, а в Германия е немислимо това да стане.Кажи ми, защо да живея в мизерия в България, след като в Германия животът е прекрасен. Не ми се налага да мисля за насъщния. Вече не гладуваме.
148
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Производителността е 1/2 от средно-европейската , а заплатите са 1/4 от средно-европейската ..
147
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде ще бягате бе негодници с това образование - една завършила психология , икономика избяга сега е чистачка в Лондон.. То се бяга ако си инженер и то да си учил с голяма мотивация и да си добър - та поне да сложат настройчик в някой завод да взимаш пари колко най-обикновен германец механик или електротехник..
146
3
 
16
 
! Отговори
До Друг работодател преди 6 години
Познавам такива, като тебе " Толкова заплата давам - има хора, които биха работили и за 500 лв." Минават година-две и затварят кепенцата. Или ще плащате или ще затваряте кепенцата, това е. Баламурниците свършиха. Тия дето ще ти работят за 500 лв или ще те крадат, или ще ти вършат работа, като за 3 часа на ден.
145
3
 
15
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Как тези робовладелци един път не седнаха да обсъжда мерки за справяне с бедността, ниските заплати и емиграцията на всякакъв вид кадри (квалифицирани и неквалифицирани)?!Все търсят начин ощетят своите служители.Защо да работя и живея в такава държава?!?В Инвeстор.бг има статия в която се казва..."индустрията в България реализира големи печалби, а в същото време плаща най-малките заплати в Европейския съюз (ЕС)"Какво ще кажат робовладелците по повод тези статистически данни?!?
144
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България бях мениджър в международна компания, сега съм чистачка в чужбина. Не работя 8 часа, но съм спокойна и карам чисто нова кола. И хич не ми дреме да лъскавите дрешки и високите токчета. Изхвърлих всичко с кеф. Сега спя до късно, работя от обяд, имам време за всичко, чета, уча усилено езика за да говоря на по-високо ниво и съм ЧОВЕК. Надявам се един ден да работя нещо по-интелектуално, но приоритета ми е семейството, децата и животът.
143
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Русия е определила към 40 университета с приоритетно финансиране , поради това някой университети са си добавили пред името национален изследователски , федерален .. Пари няма за всички .. България също трябва да определи 3-4 университета с приритетно финансиране , които гонят по високи цели.. А останалите да създават хора работяги , настройчици , механици като в Германия фахшулетата
142
3
 
10
 
! Отговори
Rosen преди 6 години
Прав е председателят на АИКБ, много грешна политика по доходите провеждат те, като не плащат адекватни възнаграждения. Така работливите отиват на запад, където уважат техния труд и се чувстват стабилни и защитени с перспективата да се развиват. А "търтеите", които оставаме тук, хрантутим такива председатели на измислени бизнес организации, които знаят само един начин да бъдат конкурентни на пазара - чрез евината работна ръка... Но те като ръководители си взимат по 30 000 ЕВРО месечна заплата...
141
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирам да имаме заплати като в Германия и да кажем, майната му на 0.6%. Но да имаме минимална заплата от 230 евро и да ти се виждат много. Накрая ще искат работниците да си плащат, че работят.
140
2
 
12
 
! Отговори
bg преди 6 години
Изказвам мнение от гледна точка на управител. Самия термин "Прослужено време" звучи тъпо и остаряло, но приемаме, че такъв е закона.За работодателя не е никакъв проблем. Всяка година индексираме заплатите с много над тези 0,6%. Освен това ако взема човек с 20 години стаж и трябва да му добавям 12% просто изчислявам основната заплата, така че да получи договорените пари. Ако работодател го бъркат 0,6% или не може да плаща мин. заплата от 600-700 лева да се отказва.
139
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като няма ясни цели в образованието за университетите младитеще бягат.. Е Русия си постави цели 5 университета в топ-100 до 2020г.. Няма да ги постигне защото в топ-100 парите са много големи.. над 1 милиард долара бюджети.. Но за топ 200 може и да и постигне целите си вече има 5 университета в топ 300..
138
3
 
27
 
! Отговори
най-лошото преди 6 години
Най-лошото нещо е когато слепият прогледне. Наглите комсомолци и партийни секретари (както и членовете на семействата им) са днешните "бизнесмени". Това е и прчината тази "и*мет" да не иска да плаща реално заработеното. Не може хем да ревеш, че няма никакви кадри на пазара на труда и да искаш да намалиш доходоте. Това е някакъв вид шизофренна алчност и наглост.
137
3
 
28
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Тъй наречените предприемачи постоянно реват, че заплатите скачат, но производителността НЕ се повишава. А защо не изкарат данни за това, какви суми са инвестирали за да повишат производителността. Вместо да си купуват всеки месец скъпи коли, апартаменти за любовниците и луксозни играчки, да вземат да инвестират в нови машини, обучение на служителите, семинари и повишаване на заплатите.Искат производителност, но "инвестират" в пасиви.Това не са предприемачи, това са робовладелци!
136
2
 
27
 
! Отговори
Бъдещ работодател преди 6 години
До Друг работодателС трима приятели си направихме софтуерна фирма, но нямаме пари за заплати в началото и това което изкарваме едва стига за нас тримата, затова не наемаме служители а работим ние, много често над 15 часа дневно! Та съвета ми към другите работодатели е като нямате пари стягайте се и започнете сами да си работите, но вие само знаете да искате и нищо да не давате!
135
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Друг работодателБързо забрави кога бяхме " колеги" и кога ми стана" шеф"Това не е завист, такова като вас, когато вече не са доволни от 1000 искат 10 000, после и това не им стига искат 1 000 000 ит.н.И после ние сме търтеи.баба ми казваше д.упе знае 2 и 200или накратко лакомия.
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе образованието ви не е добро .. Скоро и Македония и Албания ще ни задминат.. Дайте малко повечеко пари да вкараме поне СУ и ТУ в топ-500.. не става въпрос за топ-100 което недостижимо.. Съвсем нормална цел топ 500..
133
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господина каква машина е закупил за своята фирма, нека не броим за такава Трактор БМВ Х6.
132
3
 
19
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Аз живея един живот и не искам да го изживея в робство при мутри.Искам да осигуря светло бъдеще за мен, моите деца, моето семейство и моите приятели, там на Запад в някоя развита държава.80% от моите приятели заминаха в чужбина. Живеят си прекрасно.Хората, които срещам всеки ден говорят, че ще заминават, защото не искат да живеят в мизерия.Всеки се спасява от този потъващ кораб.Ще останат шепа хора, които ще трябва да изхранват стотици хиляди роми, милиони пенсионери и алчни капиталисти.

Спонсорирани публикации