Казусът на Мария: Психологична помощ, а не заклеймяване!

Детето трябва да бъде върнато, но само след като й се помогне, смятат експерти
Обновена: 1 авг 2017 09:20 | 1 авг 2017 09:15,
69

38-годишната Мария Иванова, която изостави своето бебе в столичния квартал "Младост", тъй като не може да го отглежда, трябва да получи психологична помощ, а не да бъде заклеймявана.

Около това мнение се обединиха бившият социален министър Иван Нейков и администраторът на страницата "Търси ме" Лили Апостолова в студиото на "България сутрин".
 
"Детето трябва да бъде върнато, след като се помогне на майката. Тя задължително трябва да получи психологична помощ. Не е невъзможно да го отгледа като нормална майка, просто трябва да й се помогне", посочи Апостолова.

Иван Нейков подчерта, че ще бъде грешка Мария Иванова да бъде заклеймена. По думите му това не е внезапно решение и се е натрупвало във времето.

Още по темата

"Достойнство на обществото ни е, че над 20 години поддържаме постоянна политика, че не трябва да откъсваме децата от семейството. Трябва да обучаваме младите какво означава да си родител и да гледаш деца", коментира бившият социален министър пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че е необходима подкрепа на майката и непрекъснато наблюдение на развитието на Александър от службите за закрила на децата.

"Вниманието трябва да бъде насочено към майката, за да може да се върне към нормалното поведение на един родител", отбеляза Иван Нейков.

Именно такива мерки ще бъдат предприети спрямо майката на Александър. Това обяви директорът на дирекция "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане д-р Емил Тодоров пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"Майката подаде заявление за реинтеграция на детето при нея. Необходимо е да се подобрят битовите условия. Насочили сме майката към Център за обществена подкрепа, където ще й бъде оказана психологическа помощ", обясни той.

Ще бъде проучено дали близки и роднини на Александър имат желание и капацитет да се грижат за него. Другият вариант е настаняване при приемно семейство, стана ясно още от думите му.

"Трябва да има превенция и от младежките си години всички да знаем, че сексът не е само удоволствие, но и отговорност", каза още Лили Апостолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жената има голяма нужда от специализирана помощ, т.к. очевидно не изглежда добре психически. Едва след преценка на психическото й състояние може изобщо да се обсъжда въпроса за наказателната отговорност, която би могла да носи за злепоставяне и за връщане на детето й. Много съществени въпроси, пряко свързани със случая не са изяснени, затова и не виждам как го коментират тук разни лели и чичовци на база едни нескопосани и слабо информативни и непрофесионално написани статии.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До milenaНо истината е, че светът се управлява с пари...............Истина? Истината е колективно споделена илюзия.Милена, има и нещо друго, вие никога не сте попадил под ударите на немотията, затова я съдите. Не може да знаете предвалително как ще се справите, ако ви случи такова нещо.Аз обаче знам, и тук всъщност, всеки описва себе си , докато коменитра Нея.Помислете за това.
33
2
 
3
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До socialenА преди него как ''разцъфвахме'', то пари,работа блага....въобще всичко си беше наред и като дойде Борисов рязко обедняхме. SOCIALEN или е платен или с ограничен умствен капацитет.
32
2
 
3
 
! Отговори
Виа Апиа преди 6 години
сутринта прочетох това:132 мили древно проклятие,сбъднато в 6000 кръстаОтмаляла земята от кървища, смятала, чечедата страдални възкръсватНови пинии с корени древното пиятот смъртта на свободните роби.А Спартак пред очите ни горестно вие,помнен в тая безумна прокоба.Капуа, нито Рим, помнят Апия виа,освен за разходка невръстна,душите човешки от болката пияти разпват Спартак......на 6000 кръстаВелико!
31
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
Дано да се подреди всичко при тази жена и да може да си отгледа детето! Личи си, че е добър човек попаднал в безизходица.
30
6
 
5
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До Анонимен 30Всеки е попадал в тежки ситуации-това не е оправдание.По времето на бабите ни като е било война и не е имало храна пак са си гледали децата.Няма оправдание за тази гадна егоистична постъпка.За тази съд.
29
0
 
2
 
! Отговори
milena преди 6 години
До АнонименИзобщо не възприемам за ценност парите. За мен няма по-висша ценност от семейството, от това да си обичан и да бъдеш обичан. Но истината е, че светът се управлява с пари.Като отидете в магазина, с какво си купувате хляб? Да кажем, че ще се намерят пари за памперси и храна, сама ще му ушия дрешките, но не мога да му извадя дипломата от университета на принтера. За съжаление в такъв свят живеем. Казвам само , че трябва да мислим и след раждането
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До milenaЖивеем в 21 век,не виждам нищо лошо в това да се предпазваш от забременяване, когато нямаш възможност да отгледаш деца...................Милена, вие разбирате ли последицата от това,което сте написали?Вие приемате за редно и норма да сеиздигне като висша ценност (над която няма нищо) ПАРИТЕ и човекът да Е функция на тези пари.Ако сега :ария я осъдят за бедност, утрe бедността ще е престъпление и всички ще споделят ТАЗИ ИСТИНА.Мислете не за днес, а за утре, за вашите внуци
27
4
 
5
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Борисов е виновникът за отрицателните явления и нарастващите психологични проблеми сред хората.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да знам Европейски Социален фонд как разпределя средствата си защото по програмата за Развитие на човешки ресурси се отделят средства за консултации с:адвокат , психолог , рехабилитатор , соц рабонтик,логопед , спец педагог . 6-*** специалисти взимат средства , а резултат .......Защо бедни български семейства като това на тази жена не ползват тези програми , защото не могат да се вредят от ц....ите,защото ги е срам да кажат , че са бедни , защото ....... , крайно време е да сложите РЕД
25
2
 
7
 
! Отговори
богомилът преди 6 години
До milena Като начало, прочети две неща - какво представлява прозореца на Овертон и книгата на Оруел "1984"......................................"От каквото мъдрият се срамува, с него лудият се надува".
24
1
 
5
 
! Отговори
socialen преди 6 години
С неграмотните си, некадърни, кратки "управления", всички до едно завършили преждевременно, скоропостижно, Борисов причини тотален геноцид над българите и върна развитието на страната с десетилетия назад.
23
2
 
7
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Катастрофата, Немотията и Безперспективността, които Борисов причини на българския народ са всеобхватни. Толкова дълбоки, че хората си изоставят децата от Немотия.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До milenaнамерят трафиканти и го продадат в Гърция, ами ако го използват за донор на органи?.........................Ето как се формират реалности DDD Rp-приемай страх и ужас по телевизора сутрин обед и вечер поне по веднъж....е щом искате ще получите "Война на реалности")Знаете кой ще я спечели, нали?
21
3
 
7
 
! Отговори
milena преди 6 години
До АнонименЖивеем в 21 век,не виждам нищо лошо в това да се предпазваш от забременяване, когато нямаш възможност да отгледаш деца. То лесно да го родиш, ами след това?Трябват пари за храна, памперси, училище, колеж,университет...Може би коментарът ми се е възприел като осъждане, но просто не мога да разбера при наличието на институции, кризисни центрове как може да оставиш детето си в храстите.На всеки може да се случи да изпадне в такова положение, включително и на мен, но трябва да се мисли
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До milenaА ме не ужасява че не виждаш как умишлено затриват ЧОВЕКА.А не можеш да си представиш че ако сега тази Мария, пореданат, я обавът за убийца и луда, ще има още такива Марии? Не можаш да видиш грозната страна на нещата.Светът, скъпа Милена се управлява от символи...Тук не мястото да ти обяснявам тези неща, а тези неща не могат да се бяснат с думи, защото тогава стават смешни.Мога да се закълна, че няма нищо случайно в името на майка и детето и ХРАСТИТЕ.Ето видя ли? Но Е истина.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Името й е Мария, ама че символ и посление.Защо искате да разпънете Мария?Амин!
18
0
 
5
 
! Отговори
ОГЛЕДАЛЦЕ , ОГЛЕДАЛЦ преди 6 години
НАЛИ В БГ ВСИЧКО Е СТАБИЛНО ........ОТГОВОР НА ОГЛЕДАЛОТО : ДА Г-Н ....... ВСИЧКО Е СТАБИЛНО .....РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ... , РАБОТНИЦИТЕ МЪРЗЕЛУВАТ...... ,СИНДИКАТИТЕ РУШАТ СТАБИЛНОСТТА.....НА БГ , КТБ....... , ЦУМ ...... , НДК ......, ХОРАТА СА СПОКОЙНИ .ВСИЧКО Е ПОД КОНТРОЛ ........
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-жо Милена, грях е както да се осъжда, така и да се предпазваме от забременяване. Затова и сме на такъв хал.Чувала ли сте за следродилна депресия? На чужд гръб история тояги са малко.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма жестокост е да се отнеме дете от майка. Това ще съсипе психиката й и никакви психотерапии няма да помогнат