Всеки 20-ти младеж, годен за работа, е ром. "Спящ потенциал"?

Учени от Германия: Българските ученици се провалят на елементарни тестове
20 авг 2017 07:30,
152
 Всеки 20-ти младеж, годен за работа, е ром. "Спящ потенциал"?
Снимка: архив Reuters

Една пета от тези, които навлизат в трудоспособна възраст в България, са роми. Младите роми у нас са "спящ трудов потенциал“.

Това пишат учени от Берлинския институт за населението и развитието в анализ за България.

Според тях използването на "тези перспективни (като възраст) трудови ресурси" в една силно застаряла страна като нашата би могло да запълни нарастващия дефицит от кадри за българската икономика.

Учените от Германия представят мрачна картина на ситуацията у нас - демографски проблеми, депопулация, лошо образование и здравеопазване.

Още по темата

Според тях тези проблеми трябва спешно да бъдат решени, за да може страната ни да достигне до средния за Европейския съюз стандарт на живот, информира bTV.

"Ако сегашните тенденции в демографското и социално-икономическото развитие на България се запазят, страната е изправена пред много сериозни изпитания",  се казва в анализа на института. Според изследването на учените населението у нас ще се смали до 5,6 млн. души, като на един пенсионер ще се падат едва 1,5 работещи.

В момента най-застаряващата нация в ЕС е германската, но "бъдещите германски пенсионери поне могат да разчитат на несравнимо по-високи доходи от българските", пишат още от института.

Учените са изчислили, че за да се справи страната ни със застаряването и топенето на трудовите ресурси, производителността на българската икономика до 2040 г. трябва да нараства с поне 4% годишно.

От института отчитат, че бългрските ученици и студенти получават твърде много ненужни знания и излизат от учебните заведения без необходимите за успешна професия практически умения. В същото време те посочват като друг сериозен проблем качеството на професионалното образование.

"40% от 15-годишните български ученици не могат да се справят с елементарни текстове и аритметични действия", анализират германците и допълват, че институциите на практика не правят нищо за промяна на положението.

Българите не обичат да се преквалифицират и да учат през целия си живот. Над 40% от сънародниците ни нямат абсолютно никакви компютърни умения, а хората в най-активна възраст – между 25 и 64 изпитват затруднение при използването на интернет.

От института посочват също бедността като много сериозен проблем, но поясняват, че тя е различна за всеки етнос. "При ромите, които са между 5 и 10% от населението на България, съществува най-голям риск от бедност", посочват германците.

От друга страна те определят младите роми като "спящ трудов потенциал".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
17
 
! Отговори
Б.Б. преди 6 години
Такова население ни трябва ! Простия народ се управлява по лесно !
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо е сбъркал. Аз като се огледам се чувствам като в бразилски щат то
57
0
 
33
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Какъв потенциал?те нямат работни навици, 2-3 поколения израснаха от помощи без да работят......
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"спящ трудов потенциал...издивявам, когато видя да се използват такива термини, ясно показващи пренебрежителното и експлоататорско отношение на използващият ги - "спящ трудов потенциал, "работна ръка", "пазар на труда"."спящ трудов потенциал - значи има е не трудов такъв, който търси "трудовия" да му свърши работата"работна ръка" - значи има и "неработна", която иска друг да и работи"пазар на труда" - място, където "на килограм" може да си купиш "труд", който сам не искаш да полагаш
55
1
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не можаха чуждите( а и наште ) анализатори и "умници" да проумеят , че от ромеите нищо не става! Така е било от хиляди години , заради това са били винаги на най-ниско място в дадено общество! "Спящ потенциал"може да бъде само за престъпления! Вярно е , сред тях има такива , които учат и след това работяти се вписват в обществото, но те са единици!
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като стана въпрос за училище и грамотност: погледнете си заглавието. Всеки 20-ти ще рече общо 5% роми и 95% други (българи, турци, арменци и т.н.). Щом ромите са 20% значи всеки 5-ти, а не всеки 20-ти младеж е ром.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така..Първо излизат с много излишни знания...После не искали да се преквалифицорат и да учат цял живот..Нямали тясна специализация... Последно кое е верния път?
52
0
 
19
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Ей, Днес.бг, виждам че още рано рано в неделя сте се погрижили с какво да дразните хората.
51
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простите расисти *** мутри които насаждат омраза между хората, трябва да си бият камшика някьде за индия за да се остави свободен терен на умните справедливите Бьлгари, примерно като професори доценти инжинери работодатели да решьт как и от кьде да се почне ИНТЕГРАЦИЯ за ромско население!
50
0
 
19
 
! Отговори
Чърчил преди 6 години
Преди няколко години Цветан Цветанов каза че до 10-15 години всеки четвърти трудоспособен ще бъде ром и за това работодателите трябва да се орентират и да "усвоят" този трудов ресурс....направете си изводите сами...!!!
49
0
 
38
 
! Отговори
The sky has no limit преди 6 години
Вие май нарочно пускате такива статийки, с цел да провокирате напрежение.Този етнос не е годен за нищо,камо ли за работа.В работата трябва етика,уважение,работливост и постоянство,а този етнос не притежава нито едно от тези качества.
48
0
 
19
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Всеки 20-ти младеж, годен за работа, е ром. "Спящ потенциал"?------Кой закри Строителни войски!?
47
0
 
4
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Абе китайчугите ще оправят работата...
46
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 6 години
Когато към 2050год. станат 3.2млн., а българите сме 3.0млн. души, тогава какво ще правим ?Тогава всички участвали в правителствата ни от "избухването на демокрацията" до този момент, трябва да бъдат вкарани на топло да търкат наровете!
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не платим на ромите пътя до Германия. Там са големите "специалисти" по събуждането на спящ "потенциал"
44
1
 
13
 
! Отговори
GD MOP преди 6 години
Еми да го събудят(потенциала) с по един суджук...тази статия ако я про четат от греб веднага ще дадат пресконференция за опровержение...А?
43
1
 
13
 
! Отговори
Интелектуалец преди 6 години
Само с роми няма да се спасим от демографския проблем който е сериозен. Трябват ни и поне един милион афганистанци.
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че е спящ - спящ е, ама пък чак да е потенциал?
41
0
 
7
 
! Отговори
спящ преди 6 години
путенциял
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-ужасавящо е нивото и качеството на образованието ни. Вярно е писаното:"бългрските ученици и студенти получават твърде много ненужни знания и излизат от учебните заведения без необходимите за успешна професия практически умения." - прекалено много зубрене на излишни факти и цели предмети до 12-ти клас, без да се набляга на житейски необходимото днес. А професионалните училища направо бяха затрити и закрити. Голи езици и математика не чинят.А това се учи и предлага само днес у нас.