На Шипка побеждават българите... Свободата през детските очи

Започват националните чествания на 140 г. от Шипченската епопея
23 авг 2017 10:45, Петя Славова
108

Започват националните чествания на 140 години от Шипченската епопея. Слоганът на събитието тази година е "Свободата през погледа на детските очи".

"Децата са нашето бъдеще, трябва да знаят и почитат своето минало. Искаме честванията да са своеобразен мост между поколенията", каза областният управител на Габрово Невена Петкова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че 25 август изцяло е посветен на децата, като са планирани различни състезания и уроци по история. На 26 август е кулминацията на тържества. В 8 часа ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в боевете при Шипка, след което е ред на четирите лъча на походите към върха.

За 12 е насрочена официалната част, а след това ще бъде направена възстановка на боевете. Около 13:30 часа трябва да стартира голямо хоро, което е символ на вечения кръговрат на живота и обединението ни. То ще се вие от Паметника на Свободата до паркинга на връх Шипка.

"Каним всички габровци, зрители и всички, които се чувстват свободни по дух, да дойдат да празнуват свободата с нас и да се хванат на най-дългото хоро", каза още Невена Петкова.

В студиото бе и 6-годишният Калоян Кънчев, който също ще вземе участие в честванията.

"Турците са владяли България много години и са отвличали синове, превърнали са ги във войници и са убивали българи. На връх Шипка побеждават българите", показа своите знания Калоян.

Признава, че в момента свободата за него е да си играе и твърдо е решил да отиде до връх Шипка с колело.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
16
 
! Отговори
😢&#1 преди 6 години
ГЕРГИ ЖЕКОВ ПСИХОПАТА НАПИСАЛ ПОВЕЧЕ ОТ 20 КОМЕНТАРА ЗА ХУБАВИТЕ ОСМАНЛИИ .ОТКАЧЕНИЯ НЯМА СПИРКА БЪЛВА КОМЕНТАР СЛЕД КОМЕНТАР ПРОТИВ КОМУНИЗМА ГОЛТАКА ГЛАДЕН ПОНЕ ХУБАВИТЕ ФАШИСТИ И ИМПЕРИАЛИСТИ КОИТО СЕГА СА НА ВЛАСТ ДА ТИ БЯХА ДАЛИ МАЛКО ДОЛАРИ ДА НЕ ЖИВЕЕШ В КОМУНИСТИЧЕСКА ПАНЕЛКА И ДА НЕ КАРАШ ОЩЕ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЪТИЩА ПЪЛНИ С ДУПКИ НА ПО 40 ГОДИНИ СТАДО БЛЕЕЩО НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ФАШИСТИ КОИТО ИЗБИВАХА ДЕЦА РАЗЧИТАТ ДА СЕ СМЕНЯТ НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ И ДА ИМ ПРОМИЯТ МОЗЪЦИТЕ ПОСЛЕ ДА СИ ДЕРИБЕЙ
24
15
 
8
 
! Отговори
човешко преди 6 години
До ПенчоИ Ленин е имал момчешки харем......
23
15
 
6
 
! Отговори
псевдославяни преди 6 години
До АнонименСъщите неразумни и слабоумни юроде сме и сега! - ТАТАРО-МОНГОЛСКИ НАРОДПреиначената история на платените руски историци и нашите русофили е факт!!!
22
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Турците са владяли България много години и са отвличали синове, превърнали са ги във войници и са убивали българи". Много интересно как са отвличали, след като са били РОБИ. Та нали робите са собственост,без права= на животни. Промивате мозъците на дечицата с изкривената история, лансирана от бай тошо...
21
15
 
11
 
! Отговори
благодат преди 6 години
До S alvaКато се изключат кланетата на бунтовници и хайдути, останолото е било свобода!Комунистите избесиха 300,000 и повече от турците и след това ги осъдиха на смърт.Западна Европа беше табу за нас! Капиталистите също........
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май в този сайт трябва да се влиза не с код от5 цифри, а с въпрос. Например, кой е автора на думите " о неразумний юроде" с 6 букви. По този начин ще си спестим много *** коментари. Мястото на кофражистите е на обекта, а не да словоблудстват в интернет.
19
21
 
12
 
! Отговори
Ф.Е.Джержински преди 6 години
Табуретката на руската пропаганда се кпепи върху три фалшиви крака.1. Че сме славяни2. Че сме били роби на турците3. Че сме освободени от руснацитеИ трите са толкова абсурдно нелепи, че не си струва усилието да се опровергават.А, тези, които държат да седят на руската табуретка си е за сметка на собствения им ***, ... щото има и четвърти крак, ама сложен на обратната страна.
18
13
 
11
 
! Отговори
Жеков преди 6 години
Здравейте роби на комунизма!
17
13
 
4
 
! Отговори
дай, Боже!- Вераллах преди 6 години
До Киро кофражистаИ сега не е късно да върнем турското след като бяхме презаробени от руснаците!
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всичко е пари. Ама гербавите това не го разбирате, Кире...
15
8
 
9
 
! Отговори
S alva преди 6 години
Po vreme na sultanskata darjava bulgarite svobodno se pridvijvali da kupuvat i prodavat stoki, da stavat hadjii na Boji grob, da uchat v universiteti v Paris, Kiev, Odessa, Viena, Milano, London, Berlin, Moskva, Bukurest, Budapest, Rom, Braila, Athina, Ankara...proizvejdali bg orajia, barut, ovce, sirene, maslo, tabak, gull, abi, pamuchen, valnen tekstil, kone, sabi za hvarkovati cheti, kalpaci, kojeni kolani, pera, beli kostumi za revolucioneri, mastilo, hartia za pisateli i targovci, kambani.
14
16
 
16
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Да си бяхме стоели под турско, сега заплатите щяха да са като в ТурцияА се освободихме и минахме под руско - сега ревем, че заплатите ни като в РусияГолем майтап бате :)
13
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как пък само Българите са били под турско робство? В гръцките и сръбските учебници пише ли, че са били роби?Какъв роб е бил прадядо ми със 100 дка. поливни земи и 12 деца?
12
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горкото дете - само на 6, а главата му пълна с копейки !Какво чудовище трябва да си, че да промиваш мозъка на невръстни деца с руска пропаганда ?!Отвличали деца за еничари ?!?Християните в Османската империя са били освободени от военна повинност.Еничарите са били гвардейци, повечето оставали администратори.Не, нас ни отвличаха до един да бичим по 2 години казарма в БНА - пряко подчинена на КГБ и ни втълпяваха, че българския слон е по-малкия брат на съветския слон.
11
15
 
11
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
Вечна слава на нашите освободители, на украинскиите, полските, филанските, руските, грузинските и прибалтиски войничета дали живота си за свободата ни! Проклети да са червените сатанисти дето избиха останалите участници през 1918-та година!
10
10
 
20
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 6 години
Както вървят нещата след около 10г. битката на Шипка ще звучи така: Турците и руснаците са искали да превземат Шипка но българите и НАТО са ги победили и са освободили България.
9
19
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Ае стига сте я превъзнасяли тая идьотска държава ***...За нищо не са помогнали, само вреди има от тяхната намеса.А Достоевски е един обикновен агитатор на Самодържавието.
8
26
 
19
 
! Отговори
Бахур с яйца преди 6 години
Първо: "турското робство" не е било робство, защото българите НЕ са били роби. Имали са право на собственост, имали са земя и ***, имали са право да пътуват зад граница, имали са дори право да носят оръжиеВторо: При комунизъма и соцализъма е било повече "робство" защото гореспоменатите неща ги е нямало
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре разбирам ви, а къде са гробовете на патриотите умряли за България?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие още там ли сте а аз си мисля че доста напреднахте в мисълта.