Вегани vs. месоядни: Животните имат права, мислят, чувстват...

Подготвят се протести в защита на животнити
23 авг 2017 09:00, Петя Славова
168

Протести пред Министерство на земеделието и храните са предвидени на 24 и 31 август срещу отглеждането на животни за кожи. Председателят на Българския вегански съюз Никола Донев настоя пред Bulgaria ON AIR, че това е ненужно насилие в 21 век.

"В Каменната епоха хората не са имали алтернатива, но в днешно време не е нужно насилие. Искаме тотална забрана за кожодерската индустрия без гратисен период. Насилието, което се прилага към животните, е абсолютно ненужно. Почти всички европейски държави са приели забрани за това нещо", обясни той.

Още по темата

Зам.-председателят на Българското либертарианско общество Аркади Шарков контрира, че случващото се е част от нуждите на едни или други хора. Той подчерта, че правата на хората са на много по-високо ниво и съществуват.

"Животните не осъзнават своите права. Убиваме ги, защото това е част от нашата природа, както е част от тяхната природа да убиват други животни. Признаем ли животинските права, ще се наложи да съдим и животни", коментира той в "България сутрин".

"В същия ред на мисли някои са мислили, че имат право да използват роби. Трябва да бъдат гарантирани правата на животните. Доказано е, че всички животни притежават нервна система, чрез която мислят и чувстват", каза от своя страна Никола Донев.

Той даде пример с норките, които по думите му са основните жертви на кожодерската индустрия. Те са затворени в 50-сантиметрови клетки и според него това е безумно, защото норките полудяват в толкова тясно пространство.

Аркади Шарков посочи, че евентуални забрани за отглеждане на животни за кожи ще доведат до създаването на сив сектор в тази част на икономиката. Поради голямата нужда от употребяване той би създал големи диспропорции за хората, уточни той и попита как ще тестваме нов тип лекарства.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
7
 
! Отговори
толерантен преди 6 години
нямам нищо против веганите, стига да не живеят в България :)
94
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преди няколко седмици, на един рокерски събор, незнайно как, бяха попаднали някакви йогисти-вегани. 'менюто' беше класическо - скари, чорби, бири. тия, след дълго почесване, започнаха да мрънкат и да питат готвача защо не било 'помислено за такива като тях' и какво ще им препоръча, след като са вегани. човекът се ухили и каза само: 'такси наобратно'.
93
2
 
12
 
! Отговори
До 102 преди 6 години
Поне като си веган се поинтересувай къде и как е възникнала тази модерна секта - не, не е в САЩ, а във Великобритания. Няма значение каква "култура" е веганствато, в него няма никаква логика, то е противоречи на всички възможни природни закони, то е деградивно и опасно за здравето. Човек със здрав разум, няма как да е веган, общото с гейовете, е че вие и те сте повредени, но агресивно се опитвате да наложите на мнозинството хора, че това което правите е нормално и само вашето мнение е меродавно.
92
1
 
7
 
! Отговори
.... преди 6 години
"Искаме тотална забрана..."аз пък искам, да не искате!
91
1
 
12
 
! Отговори
Дан преди 6 години
До Анонимен Боли ме оная работа какво ядат. Просто не искам да ми го НАТРАПВАТ
90
1
 
5
 
! Отговори
суджук герберски преди 6 години
Някой просто иска да отвлече вниманието на младежта и по възрастните хора от практиката на потреблението на суджуци в икономииката и политиката в България. Просто и ясно - като окъпан протестър
89
2
 
9
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Страхотни глупости казани от човек, който не е внимавал особено в училище. Еми това си е естествен цикъл по хранителната верига. А как може да се обясни на стадо лъвове че не трябва да ядат антилопи? Освен това ако не ядем говеждо месо например и популацията на *** се развъди до неимоверни количества - Как ще спасим природата, растенията? Освен това човекът е месояден бозайник (строежа на челюстите и разположението на очите и др.)... Искат да "вървим против природата си" ли???
88
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сложете ми минус, но те са прави.българинът е реакционист и се противопоставя по-принцип на почти всичко ново.заклеймява го като еврогейско, соросоидно и тн.ако се фокусирате обаче върху веганите, ще разберете,че те нямат нищо общо с гейовете, а от плановете на сорос са много далеч. веганството в сащ възниква като контра-култура на анархични и анти-глобалистки групи, най вече стрейт-едж движението. ако се позадълбаете малко по темата, ще откриете стойности идеи, които може и да ви харесат.
87
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези да ходят в КНДР, там всички са вегани по принуда. Не е веган само шефа Ким Чен Грух.
86
2
 
5
 
! Отговори
суджук герберски преди 6 години
Растенията също чувствуват. Видовете сенсори им са повече от тези на животните. Имат и подобие на невронни мрежи в коренната си система. Просто тези сигнали са недостъпни за животните и гъбите, и са по скорост много по-бавни и разпръснати. А що се касае за нежеланието да се мъчат хора или животни - принципно няма разлика. Човечествата 99% от времето са канибалствали и експлоатирали други хора. Въпрос на устойчивост на системите. Веганите които си налагат вижданията са просто невежи лицемери
85
3
 
8
 
! Отговори
Дан преди 6 години
Май няма веган, на който да не му хлопа дъската
84
5
 
14
 
! Отговори
Месояден преди 6 години
За всяка акция на веганите, ще си купувам 1 кг повече месо от магазина
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все повече хора виждат, че прекалената консумация на месо води до рискове за здравето и това застрашава месната промишленост - това е бизнес за милиарди. Месото което се продава на практика е инжектирано с химикали, престояло е месеци в хладилни камери, целия процес е автоматизиран и себестойността е много ниска което води до големи печалби. Тези протести са платени от месопроизводителите да покажата колко фанатични са веганите, да сте чували и виждали до сега веган да протестрира?
82
3
 
8
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Предполагам ,че зад цялата мода стоят производителите на ГМО Соя!Нали се досещате къде е най-голямото и производство.Поредната корпоративна "религия".Видях на какво са замязали тези ,това са хора лишени от нужни хранителни вещества -факт.
81
4
 
5
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Веганизъм = Комунизъм
80
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки умствено нестабилен си мисли, че има права, които непременно трявба да отстоява. Всъщност с случая истината е, че той наистина има тези права, но никой не му ги нарушава. Никой не го кара да яде месо или да спи с жени. Те сами искат да се се чустват дискриминирани и да им се обръща внимание. Жалка работа! И аз имам право, да не ми натрапват вегано-гейското си поведение по всички медии. Не искам и на разходка в центъра, детото ми да става свидетел на тези извращения! Това е мое право.
79
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето това е типичния веган, дами и господаТоя невменем ЛГБТ с женската прическа. Пълен лузър и комплексар.Едно време си гасяхме фасовете в челото на такива.Сигурно още е девствен. Аз ако съм му баща ще го пребивам зверски всеки ден, докато не влезе в правия път.Сигурно не му е останал и един мъжки хормон от толкова сено и люцерна.Срамувам се, че имам такива съграждани
78
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме сужуци, кьотеци и сръбска музика. Да живее бат' бойко и еврогейския съюз, че иначе няма мръвки.
77
13
 
5
 
! Отговори
анти-капиталист преди 6 години
Браво на веганите ! Но в Суджукистан няма кой да ги разбере, тук стадото си иска чалга, мръвка и бат' бойко.
76
3
 
12
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Няма ли кой да го оттърве от мъките му, тотално зле е това момче, има нещо сбъркано? Не търпя веганите защото от живи примери виждам как спре ли крайно някой месото се променя тотално и изтрещява. За да постигна някак мир, не им се пречкам. И за да продължава този мир не искам и те да ми пречат и да ми се показват. Да отива някъде в планината, както споменаха по-долу и да правят какво си искат, да ядат треа, да правят секс с калинки и т.н.