Кожените палта – за красивите животни и грозните хора!

Вегани поискаха забрана на отглеждането на животни във ферми заради кожите
Обновена: 24 авг 2017 16:26 | 24 авг 2017 16:00,
101

Снимка: Булфото

Природозащитници се събраха днес пред сградата на Министерството на земеделието, където поискаха забрана на отглеждането на животни във ферми заради кожите.

Още по темата

Протестиращите, организирани от Българския вегански съюз, са против отглеждането на животни за кожи в България, а конкретен повод за тяхното недоволство е фермата за норки в Стара Загора.

"Причината е беззаконието, което искаме да предотвратим, а именно да се добави в Наредба №2 отглеждането на американски норки в България", каза Владислав Иванов, член на Управителния съвет на Българския вегански съюз.

От сдружението изразиха съмнения, че законотворчеството в България обслужва по-скоро бизнес интереси, отколкото граждански.

Те смятат още, че не се прилагат никакви санкции при генерални нарушения на наредби, а законите се променят "по поръчка" на производители, целейки узаконяване на бизнеса им.

Веган общността смята, че отглеждането на животни за кожи в България, освен жестоко, е напълно ненужно, като, според тях, това ни превръща в страна от "третия свят", предвид това, че в цяла Европа подобна дейност се забранява.

"В Каменната епоха хората не са имали алтернатива, но в днешно време не е нужно насилие. Искаме тотална забрана за кожодерската индустрия - без гратисен период. Насилието, което се прилага към животните, е абсолютно ненужно. Почти всички европейски държави са приели забрани за това нещо", настоя председателят на Българския вегански съюз Никола Донев пред Bulgaria ON AIR.

Той даде пример с норките, които по думите му са основните жертви на кожарската индустрия. Те са затворени в 50-сантиметрови клетки и според него това е безумно, защото норките полудяват в толкова тясно пространство.

Неговият опонент Аркади Шарков посочи, че евентуални забрани за отглеждане на животни за кожи ще доведат до създаването на сив сектор в тази част на икономиката. Поради голямата нужда от употребяване той би създал големи диспропорции за хората, уточни той и попита как ще тестваме нов тип лекарства.

"В историята на изкуството и на човечеството се появяват авангардни групи, които предлагат радикализъм в продължаването на едни течения. Вие се появявате като едни радикални новатори, които казвате: "От днес светът трябва да бъде друг", но как той ще съществува в утрешния ден?", попита пък Ути Бъчваров своя опонент в друга дискусия по темата.

Председателят на Българския вегански съюз Никола Донев заяви още, че желанието им е да веганизират целия свят.

Дали същият този свят обаче иска това, питат противниците на веган идеологията. Какво следва, ако индустрията спре да отглежда животни? Еднакви права ли трябва да имат хората и животните? Животинската храна - част от човешката природа ли е? Въпроси, които провокират дебат, но все още не и консенсус.

Нов протест-демонстрация срещу отглеждането на животни за производство на кожи се очаква да се състои на 31 август от 11:30 до 14:30 часа пред "Министерство на земеделието и храните" на бул. "Христо Ботев" 55.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка необработена кожа от животно мирише, по ред причини. Хора, които са нетърпими към други човешки същества, но много загрижени за което и да е животно, не са особено адекватни. Да не говорим, че има места по света с такъв климат, че дреха от естествена кожа е най-добрата защита от елементите. Иначе нямам нищо против да се борят ревностно за благородни каузи. Чакам да видя един от тях да направи нещо за бездомник, за беден съсед и самотен старец, за собствената си баба. Тогава ще ги призная
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като работех в пощите на разпределението на пакетите, имахме една пратка с такива необработени кожи от ферма. Миризмата, която се носеше от тях, въпреки че са почистени и опаковани, с думи не можеше да се опише. Трябва да знаете, че колкото и луксозно да изглежда едно кожено палто, преди това е било подгизнало от урината, кръвта и изпражненията на болни животни.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя знае ли, че отпадъците от клането на пилета у нас отиват в Гърция точно за отглеждане на норки. Що не отиде там да протестира.
28
1
 
11
 
! Отговори
MM333 преди 6 години
Ние тази приказка за лисицата и киселото грозде я знаем.Знаем още ,че не е хубаво да имаш кола защото замърсява,знаем и че трябва да ядем само царевица и нейните производни ,защото вкусните храни са нездравословно.Ей ***,***,пасете си тревата и не ни учете как да живеем.Ние не сме седнали да Ви агитираме да ядете луканка и какви дрехи да носите ,така че и вие не ни натрапвайте простотията си.
27
1
 
11
 
! Отговори
Асен Димитров преди 6 години
Днес протестирайте тук, но утре справедлив протест във водите на залива Кейптаун против белите акули, които ядат месо от тюлени, покажете смелост срещу кръвожадните акули, а защо не и в резервата Крюгер - извадете плакатите срещу прайд лъвове.
26
0
 
0
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
До 29По твоята логика,ако искаш памучни чорапи сееш памук,береш,обработваш и си плетеш чорапи. Ако искаш да похапнеш пържолка пускаш си едно прасенце на терасата и като порасне си режеш пържолки. Много зор
25
1
 
7
 
! Отговори
People = Shit преди 6 години
Лелееее, българчето колко бойно било! Някой някъде си прави протест срещу използването на естествени кожи и българчето полуде! Изплаши се, че няма с какво да си наметва комплексарщинката и неизкоренимата си простащинка. Ама българчето мълча като продадоха "Кремиковци" за 1$, българчето си сръбкаше ракийката, слушкаше си чалгийката, докато "Мултигруп" си раздели и малкото останало предприятия из страната. Споко, ве, никой няма да ви забрани нищо. Особено да сте прости.
24
7
 
10
 
! Отговори
Jack Bauer преди 6 години
Плюй народе! Това го можеш най -добре! Плюене без действие! Аз също съм против ферми които убиват животни само заради кожата им без да съм веган. Трябва да се забранят със закон. Ако искаш палто от норка отиди на лов и си избий колкото ти трябват. В някои държави има свръх популация на норки и събират хайки за да ги избиват и да ограничат по този начин популацията им. Ако искаш шал от лисица излез на лов. Палто от мечка отивай. На готово всеки знае . Ограничени същества .
23
3
 
12
 
! Отговори
Месаря преди 6 години
"НЕ" на веганските фашисти!
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Само естсественото!!Изкуствените кожи са продукт на химическа индустрия! Химията трови въздуха, почвата, водите на нашата планета! Химията води до смърт на живи същества- животни, растения - цялата природа!Ми що ядеш месо и сирене и кашкавала като са тъпкани с химия и антибиотици?
21
0
 
9
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Тия дето плащат за протестите по добре да платят лечението на протестиращите. Много за зле завалиите и тия марули още по зле стават :)
20
1
 
16
 
! Отговори
Кумчо Кумчев преди 6 години
Гледам табелките на дървени летви са ги закачили! Колко катерички лишихте от бърлогите им и на колко птички бутнахте гнездата, за да направите този протест?
19
1
 
10
 
! Отговори
Само естсественото!! преди 6 години
Изкуствените кожи са продукт на химическа индустрия! Химията трови въздуха, почвата, водите на нашата планета! Химията води до смърт на живи същества- животни, растения - цялата природа!Изкуствените материи са отровни! Водят до алергии и болести за хората!Затова - само естественото! Познато в цялата история на човечествотото - от праисторически времена, познато в изкуството и занятите !
18
1
 
10
 
! Отговори
До редактора преди 6 години
Какви природозащитници ти се привидяха пък на тебе? Ти искат да закрият бизнеса с отглеждане във ферми, което няма нищо общо с природата! Наричат се вегани, не "природозащитници"! Оправи си речника и се върни да продаваш вестници на ъгъла
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как въобще живее в собствената си кожа? Я веднага да му прехвърлите съзнанието в маруля.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СтефГрешиш това им е работата и някой им плаща доста добре.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се интересувам кой и защо финансира тези ненормалници, кой плаща за целия този цирк и медийни изяви?
14
1
 
14
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Тези са най-големите безделници.Явно нямат никаква работа.
13
14
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
Господа съфорумци, може да не ви харесва, но потърсете видео материали из нета за тези ферми и условията при които се гледат животните. И колко от вас са подарили палто от норки на жена си , че толкова защитавате фермите или само си хейтите за отмора в обедната почивка.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много злоба има във веганите, ама много. Аз съм против желанието му да веганизира целият свят. Нега всеки, който иска да се присъедини към групата му да го направи, но да не ми досажда/нахалста и насажда мирогледа си. Да ми казва да не ям месо, и че съм убиец, защото е в разрез на неговите виждания е чиста лудост. Болестно състояние. Ако излезе, че тоя е и мека китка... цензура