Бедни, богати... МОН за черно-белия учебник: Право на избор!

От просветното министерство уверяват, че не делят децата
Обновена: 31 авг 2017 12:01 | 31 авг 2017 12:00, Веселина Йорданова
108

Страница на учебник за 8 клас по литература.

"Министерството на образованието и науката не дели децата на бедни и богати, общата ни цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца". Това заявяват от МОН във връзка с дискусията за учебници за "бедни" и "богати", след като най-масовото издателство "Просвета" предложи два варианта за 8 клас - цветен и черно-бял.

От издателството уточниха, че съдържанието е едно и също, но черно-белият учебник е по-евтин (с 30% - бел. ред.) и по-лек. Имало го по предмети, които позволяват това.

От сайта на "Просвета" е видно, че за 8 клас черно-бял вариант има на учебник по български език, по литература, по математика, по философия, по физика и астрономия, по химия и опазване на околната среда и др.

Репликата на шефа на издателството Никола Кицевски пред БНТ, че по-евтиният вариант е за "притеснени родители", допълнително взриви общественото мнение в социалните мрежи.

"Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние", коментира Кицевски преди два дни.

От МОН посочват още, че наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от VIII до XII клас и по нива (от Общата европейска езикова рамка) да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат.

Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат – например математика, физика, химия и др.

Всички учебници от I до VII клас се закупуват от държавата и са изпълнени при пълноцветен печат. Учебниците от VIII до XII клас се закупуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация, коментират от просветното министерство.

Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания, обобщават от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: образованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
И щете, нещете - децата ви ще станат жертва на тази ПАРОДИЯ наречена образователна система! Ако има чалъм...българското правителство ще абдикира и от здравна...и от образователна система - толкова са досадни и двете...пари за нищо....трябват повече средства за гостите ни в Харманли...и за интегриране на неинтегрируемите!
29
7
 
2
 
! Отговори
Христо Батинков преди 6 години
До АнонименОколо половината ученици са далтонисти. (Последни данни на Статистическия институт). Този факт допуска половината учебници да са черно-бели.
28
1
 
30
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Трошат се милиони за ромското малцинство...а пестим от учебници...хвала!Драстичен пример - колко е сбъркана българската държава!
27
1
 
20
 
! Отговори
cxbfffd преди 6 години
"по-евтин (с 30% бел. р.) и по-лек." Представяте ли по-лек, пак ще вленем в световния новинарски обзор с поредната глупост. Що за търговски мозък е измислил тази идиотщина. Колко са по-тежки цветните учебници?
26
3
 
26
 
! Отговори
123 преди 6 години
А не може ли всички учебници да са черно-бели? Тогава няма да има дискриминация и ще бъдат с 30 % по-евтини.
25
1
 
27
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Не са страшни черно белите снимки, а безумните текстове в учебниците.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До ханонимния долеАхаха, не си познал и не всички деца са такива. Има деца, които имат други представи за успех.В нашия случай имаме други върхове, които катерим- в света на геймърите.Никой от класа му не е в час с неговите интереси и не го разбират.Аз по друг начин се "харча" PS4, знаеш ли колко струва една игра или геймърски аксесоари? Него го вълнува повече да има последната игра или некое "събитие" отколкото какво ще каже някой за учебника му.Има такива деца.
23
1
 
6
 
! Отговори
777 преди 6 години
До АнонименТя ще е в 3D
22
1
 
9
 
! Отговори
777 преди 6 години
Made in МОН!
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отдавна съм казал, че ще е най-добре над тази територия само веднъж да мине ту-150 - веднъж от изто-на запад, да завие и обратно от запад на изток - и да се приключва с тая шахматна държавица ...долни шахматни *** - ограбихте хората, за да има за вас 9 поколения напред!
20
1
 
15
 
! Отговори
Явор до 19 преди 6 години
Ако си успял - супер. Ама знам, че повечето не са успели :). Всичко в училище се драматизира до безумие. Има деца които са с незавиден социален статус и без това. Защо не се учим как се прави от страни с добро образование, а всеки път измисляме колелото на ново и то е все по-квадратно...
19
3
 
12
 
! Отговори
До ханонимния доле преди 6 години
ханонимен, предполагам си бил в училище и знаеш каква злоба имат децата и как принизяват по бедните от тях.Купи си по евтини, за да превърнеш детето в мъченик още от ранна детска вързраст та вовеки.......да разберат разликата между бедни и богати още от рано....
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЯворДо 11Дреме ли ти? На мен не и така съм възпитал синовете. Малкият сега ще е осми клас и знаеш ли че ходи с телефон с капаче .Не му е проблем и никой нищо не сме е да му каже, знаеш ли защо? Защото от него преписват половината клас на контролните и им е важно да има учебници, от които да учи и после да им подсказва, така че няма значение колко струватКапиш?
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами какво искате капитализъм е - много богати и всякакви бедни!При комунизмът нямаше цветна телевизия, но учебниците бяха безплатни! Тогава развивахме космически технологии, сега CALL центрове!
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не важно с какъв цвят е илюстративният материал в учебник, натпкан с безумия.Черно-белите снимки не го правят по-малко безумен, ако този учебник си е такъв.Та, важно е какво пише в учебниците а не как са нарисувани нещатата, това не екнижка за оцветяване за деца в детските градини, където предметно-образното мислене им е водещо.Лично аз определно ще купя по-евтините учебници и с разликата ще взема и нещо друго пак за ученика.Това не ме прави беден, а практичен и не ми дреме кой какво ще каже
15
2
 
24
 
! Отговори
бинюз преди 6 години
Хвала на тая скапана държавица,дето си дели децата на цветни и чернобели.
14
3
 
10
 
! Отговори
ЯворДо 11 преди 6 години
Да, ама сега се раздуха от медиите, че бедните са с черно-белите учебници и ще стане критерии много бързо.
13
2
 
11
 
! Отговори
Видно е преди 6 години
Когато всичко е пари другото няма значение!
12
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Винету" ще бъде ли издадена цветна и чернобяла?
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЯворНа тийновете не им е критерии за елитарност учебника. Масово се купуват учебници втора употреба и няма наранени самочувствия задари това, все пак не е телефон или маратонки.

Спонсорирани публикации