Честит празник на тържеството на българския дух!

В цялата страна има тържества за годишнината от Съединението
134

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
"Честит празник на Съединението и на тържеството на българската воля и дух!". С тези думи министър-председателят Бойко Борисов честити Съединението на България. Той написа поздравителен статус в страницата си в социалната мрежа Facebook.
Още по темата
"Събития като днешното са най-яркото доказателство, че няма сила, която да спре българския народ, когато защитава национална кауза!", завърши премиерът.

Шефът на парламента Димитър Главчев участва в церемонията пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг в София.

Той заяви, че дейците на Съединението ни са ярък пример за беззаветна служба на националния идеал, за това как трябва да се работи за общото дело
 
"На днешния исторически ден не можем да не си дадем сметка, че един народ върви напред, когато е обединен около общо споделени цели, когато ясно съзнава своите справедливи искания и интереси и когато неговите избраници и предводители са достойни за народното доверие и подкрепа", отбеляза Димитър Главчев в приветствието си по повод годишнината.
 
"Затова днес дългът ни е общ – и пред паметта на апостолите на българската свобода и съединение, и пред днешния и утрешния ден на страната ни, добави още председателят на парламента. Да бъдем техни достойни следовници и продължители и в съвременния свят на нови предизвикателства и перспективи", призова той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също поздрави българите за празника.

"Съединението на Княжество България с Източна Румелия е съвършеният пример за смелост и достойнство. Смелостта да отхвърлиш чуждата намеса и достойнството да защитиш правата си. "Нито оръжията, нито дипломацията на по-големите имат силата да спрат обединението, което е поискано със сърцата и умовете на всички българи. Честит празник! Нека се гордеем и помним!", отбеляза тя.

С пищна заря и зрелищна възстановка във вторник в Съединение тържествено започнаха честванията по случай обединението на България.

По случай празника, в град Съединение стартира традиционният мемориален маратон. Той се провежда за 42-ри път.

Участниците ще изминат 22 километра - от едноименния площад в града, до площада със същото име, само че в Пловдив.

Така те ще пресъздадат похода на 400 жители на града, които на 5-и септември поемат към Пловдив, за да участват в Съединението на България.

За първа година старт на маратона ще дадат черешови топчета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 96На глупави въпроси не мисля да отговарям... Само човек с ментални проблеми може да определя хората на русофили по причина, че не искат да нарекат Русия враг. Само ще ти кажа, че преживяхме две национални катастрофи със стотици хиляди жертви по фронтовете с хора, които твърдяха, че Русия ни е враг...
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Членска карта 7Самите руснаци дават Цанков като образец за русофилство.Посочи ми един русофил от 1886 година насам, който да е бил български патриот и за когото българския национален интерес да е бил на първо място. Русофилите са най-големите национални предатели и са оричинили пивече вреди и са избили повече българи отколкото са загинали през войните.
70
4
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 94Е, и!???Не съм чел Хун, не се наемам и да го цитирам... А да даваш Цанков като образец на русофил и доста неразумно... Или си чел избирателно :-) И престанете да слагате табелка русофил на всички хора, които не желаят да приемат Русия за враг... Има такива хора, смирете се.
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Членска карта 7Четеш Радев като дявол Евангелието. Прочети и Артур фон Хун какво пише за ролята на Великобритания и за тази на руската ***. А от поведението на русофила Цанков са се гнусяли дори и турците, това го пише във втория том на Радев. Чел ли си го!
68
3
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 91Единствените, които хвърлят сянка върху този светъл празник са същества от вашия мемлекет!
67
3
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 89Все пак е бил скромен човек и не се е пробвал като Президент на САЩ и идол на демократичния свят!
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съединението и победата при Сливница направиха невъзможно превръшането на България в руска губерния, какъвто беше замисъла на Русия. Затова руските *** така бясно оплюват Съединението и страните помогнали то да бъде признато.
65
2
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 87Симеон Радев е казал каквото имал да казва, на един му отърва едно, на друг друго. Цяла вечер да го дъвчим, истината е една! Англия е подкрепила Съединението едва след като се убеждава, че Русия не стои зад него... Това казах, като влязох в тази тема, който не му изнася да се сърди на Симеон Радев!
64
2
 
3
 
! Отговори
Шльоко преди 6 години
Винаги на тази дата се чувствам горд,и радостен че,руснаците се прецакаха като изпратиха ,,Племенника'' да управлява тяхната нова ,,Губерния''. Само че ,,Племенника'' кой да го знае каква луда глава е,да вземе да си ги сложи на оная си работа всичките Велики/и Не велики/ сили.След което Руският Цар е пикаел газ.Ама и Турският Султан е помогнал много,защото Русия се е надявала Турция да спази договорката по договора че , ще нахлуе в Румелия,и ще я окупира с цел предотвратяване на Съединението.
63
2
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 84Човекът, поне е знаел кой му е дядо....
62
2
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 82Аз не съм този, който ще коментира и оценява Радев. Държанието на лека жена по приляга за този абзац от книгата муРуското предложение съвпадаше по своя дух напълно с инициативата, която самият лорд Солзбъри бе взел още на 7 септември. Оттогава обаче един голям обрат бе станал в разположението на английската дипломация. Управляющият английското консулство в Пловдив бе телеграфирал по изричната молба на временното правителство, че революцията е станала без съгласието на Русия, без нейно знание
61
4
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 81Дайте пак нещо от Пушкин! Тъкмо си мислех, че сред козяците има и разумни твари!
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-гнусни и отвратителни същества от доброволните роби на руските роби! Те са способни да продадат майка си и баща си щом Русия ще има полза от това а децата си ще прибавят йато бонус.
59
3
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 79Не познавам цялото творчество на Пушкин, може и да го е казал, дори може и да е имал право... Но самият той е велико опровержение!
58
3
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Да не би да си мислиш, че сме на открит урок в някой ПУЦ... Каквото имам да казвам, казах.. Казали са го и българските поети, които вие също не познавате.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Членска карта 7А за действията на Русия скед Съединението за детронацията на Батенберг и русофилските бунтове на безродниците във войската нещо да кажеш, същество?
56
4
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 70Няма да споря с теб. Изказах мнението си и го подкрепих с факти. Ако Русия беше казала Да, нищо добро не ни чакаше. Не твърдя, че го е сторила от желание да ни стори добро и ли зло. Казала е Не защото не е имала сили да се противопостави на Оркестъра!
55
4
 
3
 
! Отговори
Оооо, преди 6 години
Някога сме имали дух. Български и боен. Сега нямаме дух,да не говорим за боен. Българинът се обезвери и предаде. За 20 год вече е мъртъв духом. А,бяхме славен,велик и достоен народ. Вече сме само И..
54
6
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Книга пета. Съединението и Великите сили! Четете, твари!
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Членска карта 7Именно в "Строителите" е показан най-добре оредателския лик на русифилите, които от Съефинението днес работят против българските национални интереси.