Няколко интересни, но и малко известни факти около Съединението

През 1880 г. е направен първи опит за съединение, но се проваля
Обновена: 6 сеп 2017 07:47 | 6 сеп 2017 07:45, Камелия Цветанова
26
Няколко интересни, но и малко известни факти около Съединението
Снимка: Булфото, архив

На 6 септември честваме 132 години от Съединението на България с Източна Румелия. То се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I, а Нова телевизия разказва зя някои малко известни факта около това събитие.

5. След Берлинския договор

Първата идея за съединение се заражда в мига след подписването на Берлинския договор. Особено населението в Южна България, нарeчeна изкуствено Източна Румелия, нито миг не се е съгласявало и примирявало с това си положение, още повече, че това са хората, организирали и извършили Априлското въстание. Съгласно клаузите на Берлинския договор, тази част остава като една провинция с особен статут на османската империя.

4. Първият опит за съединение

През 1880 г. е направен първи опит за съединение. Тогава обаче международната обстановка се оказва изключително неблагоприятна и опитът се проваля. Малко известен факт е, че Съединението е уредено сравнително непълно. С Топханенския акт от пролетта на 1886 г. българският княз става генерал-губернатор на Източна Румелия и това е общо-взето цялото Съединение в правната област. В Берлинския договор остават много от текстовете, свързани с Източна Румелия: че тя е отделна провинция, че има отделно устройство и отделно управление.

3. Петко Каравелов

Петко Каравелов в разговор с д-р Иван Странски с най-рязък тон отхвърля Съединението като глупост. Въпреки всичко Димитър Ризов в Евксиновград скланя княз Александър да се извърши Съединението, даже получава динамит за взривяването на моста на р. Арда.

2. Първоначалните планове

Първоначалните намерения са, да се извърши Съединението на 15 септември, но Панагюрище въстава на 2 септември без оглед на планираното от комитета. Властта арестува размирниците, но тълпа от няколко хиляди човека принуждава околийския началник да ги освободи.

1. След Съединението

След Съединението България е заплашена с война едновременно от Османската империя, която иска да възстанови правата си над Източна Румелия, и Сърбия, която настоява за териториални компенсации. Нежелаейки конфликт, в който могат да бъдат въвлечени, Великите сили сдържат турската интервенция, но в същото време изискват от княз Александър да изтегли войските си от Румелия. Поради недоверието си към княза, датиращо още от Режима на пълномощията, руският цар Александър III отказва да подкрепи българската дипломация, макар и да е против възстановяването на положението отпреди 6 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименОт априлските възстанници. България беше освободена от турско робство през декември 1976г. на Цариградската конференция от Великите сили в следствие на 30 000 убити през Априлското възстание българи. Тогава ''Силите'' дават свобода на България - Източна (столица Търново) под руско влияние и Западна България (столица София) под австрийско. Османската империя е обявена за агресор в Бъларските земи и всяка от силите има право да нахлуе на балканите преследвайки своите интереси.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 22: ""...без тази война, Турция нямаше да падне." - това на оборва твърдението, че Русия не води война с Турция с цел освобождаване на някого."...Не сме им васали,..."- само един пример: От "народното събрание" виждаш само копитата на коня на "цар освободител"."войната с Турция не е била раздумка и песен за Русия."- това само доказва, че Русия води поредната война с Турия за проливите и Освобождението на България от османско владичество е следствие, а не причина за тази война.
19
4
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Първата ти точка е абсолютно неадекватна, пред вид, че без тази война, Турция нямаше да падне.Втората е още по-неадекватна. Откъде накъде царска Русия ще ни избира знамето?Точно наопаки тълкуваш събитията. Не сме им васали, че те да ни избират държавните символи.Третата точка е въздух под налягане - войната с Турция не е била раздумка и песен за Русия. Турците са били подкрепени от Великите сили - Англия, Франция, Австро-Унгария - никой от тия не е искал силна България на Балканите.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко известен факти:- в Историята никога и никъде не се е споменавало, че руската империя обявява война на османската империя за да освободи България.- ако основните намерения на царска Русия е "освобождаване" то "Самарското знаме" щеше да бъде връчено на българските опълченци като знаме на бъдеща България.- и още веднъж: ако беше вярно твърдението, че Русия била тръгнала да "освобождава южните славяни", то защо е "забравила" "македонските земи" !?
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Денят на СЪЕДИНЕНИЕТО трябва да е Национален празник на България, а не 3 март.Това е денят в който българите казват на Света: ТОВА Е БЪЛГАРИЯ !3 март можеше да е Национален празник на две държави - Източна Румелия и Княжество България, но те не съществуват вече 132 години
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗагиналите в Старо загорското и Априското възстание, Ботевите четници, изкланите в Батак и Перущица, Опълченците, които не допуснаха Сюлейман да премине в северна България и така спасиха Русия от разгром, и практически освободиха България. А също и западната дипломация която не позволи на Русия да ни направи Задунайска губерния, така както направи това с Грузия и по късно с Армения. А смяташ ли, че Русия щеше да се осмели да Атакува Османската империя без съгласието на "Запада"?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник!
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Кой се опита да заграби България от Турция, но му излезнаха криви сметките?
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега е, че след 89та не избихме комунистите. Румънците избиха комунистите и сега са добре, а ние тогава не избихме комунистите и затова сега сме зле.
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаДоколкото си спомням, въпросното символ-верую е по-скоро фалшификат и не е творба на Ботев ако това имаш предвид.
11
2
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен1Да, нямало е въртоглави комунисти тогава. Най -въртоглавия, го убиха години преди това, на връх Вола. Виж кой е бил неговият символ -верую. Впрочем, комунистите по правило ги убиха по горите още, по полята, като се почне от Ботев, та през 1923-та, та до 44-та. Останаха коматистите, и синовете и дъщерите им, които и днес са ви яхнали, маскирани като БСП, Герб, и другите.
10
1
 
1
 
! Отговори
риторичен въпрос преди 6 години
А къде е Цветан Василев сега?
9
4
 
5
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Русия се стреми към фрагментация на Балканите за да може да плете интриги и да ги поддържа в бедност докато дойде сгоден момент да ги окупира.Все още учебниците по историяна България са базирани на записките на такива като Константин Иречек Чех като услужливо се пропуща факта че е представител на Австро-Унгария. Една недоброжелателна към България империя. И сега комунистическите пари изтекоха към Австрия . . .
8
3
 
25
 
! Отговори
Още един покрит факт преди 6 години
"Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независима България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съединението. [...] Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал Съединението." - Стефан Стамболов, в-к Свобода, бр. 7, 19.XI.1886 г.
7
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ясно показва, че е истинският враг на България!
6
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много известен факт е, че Русия за пореден път се доказва като враг на България.
5
2
 
6
 
! Отговори
Още един факт, преди 6 години
немного известен, е че единствената жертва на Съединението е капитан Райчо Николов, убит от "празничната" пукотевица.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Gluposti
3
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един малко известен факт - Русия се съгласява със създаването на Източна Румелия единствено при условие, че там няма разположени турски войници. А това е начина да се развърже широко бунтовническо движение, което в последствие да отцепи и тази територия от Турция и да я пресъедини към новосъздадената България.
2
4
 
16
 
! Отговори
FAKT преди 6 години
В специална декларация Русия обявява, че няма да предприеме каквито и да било действия срещу държава, която се почувства ощетена от присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Тази индулгенция важи дори в случай, че потърпевшите решат да прибягнат до военни действия.