106 г. по-късно! Холивудският талант Тодор Живков

С овациите храниш народа, който все се оплаква, че е гладен
Обновена: 8 сеп 2017 09:20 | 8 сеп 2017 09:00,
218

На народното хоро. Снимка: "24 часа"

Големите държавници са големи актьори. Трябва да играеш на домашната и световната сцена под аплодисментите на свои и чужди. С овациите храниш народа, който все се оплаква, че е гладен.

Тодор Живков е нашият пример в учебниците по политология как се управлява със сценични изяви. Само Роналд Рейгън мери ръст с актьора от Правец. Двамата имат много общо помежду си. Родени са през 1911 г., започват кариерата си като актьори, по-късно влизат в коридорите на властта.

Първата роля на Рейгън е през 1937 г. в холивудската кинолента "Любовта е във въздуха". До края на 1939 г. той има вече 19 филма.

Още по темата

Същата година и Живков дебютира. Нашето дарование поставя пиесата "Три синджира роби" в търновското село Дъскот. Сетне отива в пазарджишкото Лесичево, където режисира "Хан Татар" и "Дъщерите на Ефремов". Следната 1940 г. е в самоковското Говедарци с "Хъшове".

От тези постановки най-сполучлива е "Хан Татар", разказва "24 часа". В нея Живков изпълнява главната роля, като вгражда в образа шекспировски драматизъм с нюанси от стилистиката на Холивуд. Спектакълът е посрещнат възторжено от публиката и критиката. Вестник "Подем" пише:

"На 23.ХІІ.1939 год. сформираният местен любителско-артистичен ансамбъл изнесе с небивал и завиден успех пиесата "Хан Татар" от Никола Икономов. Пиесата е битова и успешно издържана и допада еднакво както за градска, така и за селска публика. Естествената, непринудена и вдъхновена игра на любителите артисти беше изслушана със затаен дъх от публиката и възнаградена с възторжени овации и чести аплодисменти от страна на публиката. Дадоха отлични игри г-жа Стибенка Ф. Софронова (у-ка при прогимназията) и г-н Тодор Живков в ролите: на Меглена и Хан Татар. Същите извикаха от публиката спонтанни адмирации и изтръгнаха затрогващи сълзи от умиление. Ний възхваляваме почина да се изнасят чести театрални спектакли на селската сцена, а също така и непосилния труд и създаденото дело на младия и енергичен режисьор г-н Живков".

Тодор Живков репетира по партизански пътеки, в землянки и мандри, на явки с пароли на уста. През октомври 1943 г. се провежда Втората мургашка конференция на отряда "Чавдар". Това е аудитория, която ентусиастът не може да пропусне.

Веселин Андреев (Андро) описва актьорските умения на Тодор Живков (Янко): "Очите му ту се усмихваха, ту се замъгляваха студени, щом заговореше за врага, в усмивката му имаше нещо хитровато, благоразположено и много бързо ставаше иронична или убийствена, цялото му лице бързо се менеше".

На 9 септември 1944 г. идва победата. Партията оценява по достойнство актьора от Правец и решава да го прати на парламентарната сцена.

На 27 октомври 1946 г. са насрочени избори за Шесто Велико народно събрание. То трябва да смени Търновската конституция с Димитровска. В навечерието на вота Георги Димитров пуска директивата: "Опозицията по своя характер, по своите дела не е българска опозиция, а чужда агентура! Да се гласува за тази противонародна опозиция, това значи да се забива нож в гърба на нашата народна република!"

Борбата е крайно ожесточена. Печатът гъмжи от сигнали за насилия, манипулации и фалшификации. Въпреки издевателствата от 465 места в събранието опозицията печели 99. ОФ партиите вземат 89, а ортодоксалните комунисти сядат на 276 плюс 1 - това на ботевградския народен представител Тодор Живков.

Много важен е този мандат, защото на Живков партията възлага да изиграе исторически парламентарен спектакъл.

Представлението е насрочено за 4 февруари 1947 г. Това е денят на Живковата мастерпиеса.

"Има думата народният представител Тодор Живков", вдига завесата председателят Васил Коларов. Актьорът започва монолог в стил: "В котилото на порока".

С ювеналовски патос рисува столицата София като гнездо на политическия разврат. Както някога в балкана, Живков вдига показалец над главата си и внезапно го забива надолу.

"Тук - сочи той - са щабовете на продажната опозиция, които фабрикуват и разпространяват злостни слухове и лъжливи речи. Тук са международните шпионски служби, които фактически ръководят централите на Никола Петков и Коста Лулчев; тук са финансовите източници, чуждото злато, за съжаление, което прави от българи платени агенти на чужди сили. Тук се чувстваше най-тежко атмосферата на външния натиск".

Червеното мнозинство ръкопляска, а Никола Петков допълва от място: "Тук е огромната ти глупост!"

Живков игнорира Петков и минава в конкретика: "Ще ви съобщя само някои от провокациите на опозицията в София. Опозицията оглуши света със своя предизборен митинг. Даже и тук се заяви лично от Никола Петков, че това е най-грандиозният митинг, който е ставал в България".

"Това е вярно, 100 хиляди души", потвърждава водачът на опозицията.

"Около трибуната - продължава Живков - покрай лидерите личаха все отбор юнаци, осъдени от Народния съд и помилвани германски агенти, уволнени за фашистка дейност офицери и чиновници, стари политически грешници, спекуланти и прочее, натруфени дами, зози и суинги. Повечето от знаменосците на опозицията - това бяха бивши ратници и легионери".

"И четири танка имаше там! Не ги ли видяхте?", суфлира досадният Петков.

Тодор Живков поема глътка въздух: "Много от гражданите, за да се овладеят, хапеха устните си и мълчаха, а тия, които не можеха да се въздържат и викаха: "Да живеят Сталин, Тито, Димитров!", бяха малтретирани".

Моноспектакълът продължава един час. Такива като Никола Петков, които не отбират от сценично изкуство, се подиграват. Ценителите на Мелпомена обаче възторжено аплодират таланта. Без значение на партийната окраска. Опозиционерът Кочо Бонев например възкликва: "Този е добър за шпикер на Радио "София!"

Парламентарната изява на Тодор Живков е прицелена стратегически. Представлението е пролог към ликвидирането на българската опозиция.

Няколко месеца по-късно е отнет депутатският имунитет на Никола Петков. На 16 август 1947 г. той е осъден на смърт, екзекутиран е на 23 септември. Другите инакомислещи са командировани по затвори и концлагери.

Пусната е желязната завеса, която след четири десетилетия актьорът Роналд Рейгън ще вдигне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
14
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Една от основните грешки на комунистите, беше че махнаха класовото различие. Един овчар и един лекар става равни под името пролетариат. Овчарите се усетиха на гребена на вълната и станаха партийни членове. Получиха власт. И докато преди си праскаха овцете и козите, при новото управление почнаха да пръскат жените на лекарите, инженерите, учителите и да им вземат къщите след фалшиви обвинения във фашизъм. Лумпенизация!
138
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 56"Имай предвид че това което е построено за тези години не е построено от комунизма а от нашите родители" Абсолютно вярно, само дето сега много хора се подиграват с този труд.
137
10
 
11
 
! Отговори
Милена преди 6 години
Даровете на прехода не се иэчерпват само с банани и тоалетна хартия, и дрогирането ни с либералиэъм и космополитиэъм!!! Видяхме какво се иэспа от рога на историческата промяна!!! Реколтата е толкова обилна, толкова раэнообраэна, че направо с ШЕПИ ДА ГРЕБЕШ!!! Донесе ни българи, кретащи под прага на ДЕМОКРАТИЧНАТА БЕДНОСТ!!! Трий ако не ти иэнася!!!
136
5
 
10
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
България била изградена между 50-та и 89-та.Нека някой ми даде цялото имущество на рода си (комунистите са си ги взели тия неща насила), да почне да работи за мен за по 120-150 лв., обещавам му да си купува цялата земеделска и животинска продукция от имотите си, която е произвел на ниски цени и че апартаментите му ще са ремонтирани основно. На част от земите му, ще построя комплекси (с пътища, ток и вода), които децата и внуците му ще могат да си купуват евтино. Желаещи?
135
13
 
14
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Истината е, че комунизмът е бил добър за глупавите мързеливите и необразованите. И най-вече за националните предатели. Малко по малко почват да се оправят нещата и хората дето могат да работят си се изкачват нагоре. Нещата си се връщат към естественият си ход. Глупавите подлизурковци, който тогава са били добре, реват за онова време, амам то никога няма да се върне.
134
7
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 140Ами това е вярно, съгласен съм. Не виждам има ли за какво да спорим всъщност?В цял свят е така. А комунизмът е вид религия, опиат, наркотик.Като свикнеш с него, после няма отвикване!И комунистите са същите като талибаните, защото ти обещават като умреш н'ам си колко девици в рая! А даже са по-зле, щото комунистите ти обясняват че няма рай...Знаеш ли каква е разликата с тогава и сега?Че тогава само Тодор Живков имаше яхта.
133
1
 
3
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Из очерк на комсомолская правда..... Доста сте жалки.
132
7
 
11
 
! Отговори
Джимбо преди 6 години
В сравнение с бай Тодор 28 години вече наблюдавате мишки на власт, ***
131
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соца беше идеалният строй за необразованите, неинициативните хорица с манталитет на мишка.
130
11
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Довечера съм на ресторант. Ще си хапвам и ще си пийвам!Пък друго не знам. Ако да било зле при "демокрацията", мене си ми е гот!При Тодор Живков имаше само Хоремаг, нямаше ресторанти като сега!Зарежете ги бананите! Бананите станаха нарицателно.Наистина, банани пускаха само по Нова Година. Както и портокали.Сега може да ме замерят с банани няма да ги погледна.Синът ми също отказва да яде банани и го разбирам.Но аз като бях дете... аууу, като видя банани очичките ми светваха от радост!
129
1
 
5
 
! Отговори
СОРОСКАТА преди 6 години
ТИЯ ЛАЕНА СИ ГИ ПИШЕТЕ В БЛОГОВЕТЕ, КОЙТО ИСКА ЩЕ ГИ ЧЕТЕ - ТУК СТЕ, ЗА ДА НИ СЪОБЩАВАТЕ КАК СА ЦЕНИТЕ НА БОБА, ГОВЕЖДОТО, КОЙ КЪДЕ СЕ Е БЛЪСНАЛ и КОЙ КАКВО ОТКРАДНАЛ.... ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТАКИВА БЕ ХОРА?!
128
0
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До 123------ И при соца мъка и сега мъка.Ква да праиш , съдба Българска.Народа е за клатене , народа.
127
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, но САЩ ни донесоха свобода и демокрация и сега вече имаме тоалетна хартия и банани.
126
3
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Наблюдател 120 България е била марионетка на Хитлер и не е сгрешила. Сталин ни управи, така че още не можем да се съвземем.
125
7
 
8
 
! Отговори
123------ преди 6 години
При соца зле, сега по зле! Тогава е нямало дрехи, коли, банани, а сега няма и хора в БГ. Ако щете и дърва цепете на Дрътия .....й на бай Тошо, на никой не му пука, най - малко на него! Все тая! Мислете занапред, как да се спаси БГ и народа! Стига вече сте дъвкали какво е било и как е било.Живеем сега, децата ни ще живеят напред вбъдеще. Осъзнайте се ХОРА, стига глупости! Видяхме докъде ни докара Демокрацията. Почти 30 години едно голямо НИЩО. Ще се задминат 45-те години соц.И все МЪКА за народа!
124
2
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До до 111 114 Всеки караше нова кола. Това е нагла лъжа.Ако успееш да си купиш нова кола , това е до гроб. А и да те питам , защо колите на старо бяха по скъпи от новите? А де ? Не щас...ик.
123
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тодор Живков е ренегат и национален предател Той на два пъти се опитва да направи България 16-та съветска република. Това разбира се не са единствените му тежки престъпления.
122
4
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
По повод на този хубавец, пред който още благоговеят част от абонираните във форума, само ще Ви припомня един малък факт. Един от подаръците който получава Тато на един от рожденните си дни /този на 07.09.1978 г./ е поръчаното и осъществено убийство на българския писател дисидент - Георги Марков, с така наречения "български чадър", техника възприета от другарите му от ДС, от товарищите им от КГБ .... !!!
121
1
 
5
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
До до 111 То живот нямаше , ти за някакви банани говориш.
120
4
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Живков е едно говедарче от Правец , което никога не е бил партизанин. Чаушеско е свинар. Ето какви умници ни управляваха. И доката Чаушеско си получи заслуженото , на нашето говедарче му откраднаха одеялото. Сега ясно ли ви е защо Румъния дърпа здраво на пред с двойни заплати и пенсии от нашите.Жельо се указа един *** , който не посмя да се разправи с комунистите. И ето го резултата за нас.Въпроси има ли ?