Възмутена българка: Представиха тракийските съкровища за гръцки

Има ли скандал с изложба в Норвегия?
235

Българка, посетила музея в Берген, твърди, че съкровищата от фондовете на 12 българския музея, били представяни като гръцко културно наследство.

Двама служители, облечени като тракийци, обяснили на Боряна Олман и семейството ѝ, че експонатите са гръцки, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Те стояха и обясняваха разгорещено на моя съпруг и на децата как всичкото това златно съкровище произхожда от Гърция", разказа Олман.

След случилото се тя написала оплакване в книгата на музея, последвал и сигнал до българското посолство.

Други българи в Норвегия обаче твърдят, че кражба на история и национална идентичност няма.

"Мисля, че нещата са малко преувеличени. Не знам, не съм била тогава, когато е станал проблемът, и не мога да взема нито една страна. Навсякъде, абсолютно навсякъде, в целия музей, пише, че това съкровище е българско", коментира друга дама.

Несъстоятелни са опитите да се провокира напрежение около изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България", посочиха Министерството на културата. Цялата изложба още от входа на сградата е брандирана с транспарант с надпис "България".

От ръководството на музея "Бригенс" са уверили ведомството, че ситуацията с оплакването на нашата сънародничка от двамата актьори е била решена още на място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На някой хора нещо им трака в главата!
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми ти *** обясни на древните дето са им дали това название че не са славяни.
149
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 160 *** обясни на румънците, че Даките са славянско племе, ще ти се исмеят, и няма да ти обърнат внимание.
148
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 170 Цяла Беломорска Тракия говорела български, че дори до Солун!?! А дано, ама надали! Там е работата, че не само Бог знае, какво е въвел цар Симеон, а и неговите съвременици, описали царуването му в свойте хроники.
147
0
 
13
 
! Отговори
бесен преди 6 години
След като организаторите не може да организират правилно една историческа изложба, да си изтеглим експонатите незабавно!
146
4
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 6 години
Бог знае , какво е въвел цар Симеон.... Цела Беломорскка Тракия , говори български ....чак до Солун!Хайде , ходи и им разправяй ,че са дошли от Русия и Азия...ако си немаш работа!
145
1
 
3
 
! Отговори
ннн преди 6 години
трите звездички са афроамериканци
144
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че Сталин не нареди на комунистите да работят за създаване на Тракийска нация и език, каквито бяха директивите на Коминтерна от 30-те години, щото чувствам, че нашите,, тракийци", щяха да засенчат,,,македонците"
143
12
 
2
 
! Отговори
Грък преди 6 години
Не знам дали Панагюрското съкровище е от нашите земи. Ако се вгледате внимателно, тогава тук за живеели само ***, които са почитали Гръцката митология.
142
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ли цар Симеон Велики със закон въвежда, като официален език на държавата си славанобългарския, след като тук няма славяни,явно и иконописците и византийските хронисти, не са знаели, че е нямало славяни в България.
141
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците горят български книги от 11 век, турците също са ги горили. Затова се чудите днес кои сте и вярвате че сте монголи.
140
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 161 Вярно стига глупости, но твой глупости. Дори в Полша и Беларус не са намерени славянски гробници, по простата причина, че славяните са погребвали починалите в обикновени гробове.
139
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците са Данайци дошли 1500 години преди новата ера от Египет и Либия. Град Атина е колония на Египетския грас Саис. Данайците са известни като децата на Нил. Те идван на балканите и се смесват мирно с местното тракийско население. Троянската война е война между тракийски племена а не гръцки. Гърците само са взели участие.
138
4
 
13
 
! Отговори
СТИГА ГЛУПОСТИ ,БЕ.. преди 6 години
ВСИЧКИ НАМЕРЕНИ ГРОБНИЦИ ДО СЕГА В БЪЛГАРИЯ---СА ТРАКИЙСКИ!!ОТ "СЛАВЯНИ" --НЕМА И........ СЛЕДА!!!!!
137
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славяни е древното название което е дадено на тракийските племена Даки и Гети. Българите са си българи и имат тракийски ген. Траки е общото название на множеството племена населяващи балканите.
136
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно съм пропуснал тази нова тенденция, че българите сме траки. Досега пишеха че са македонци и добруджанци. Дори и мизийци. Но за траки не бях чувал.
135
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕЧЕ Е НАУЧНО ДОКАЗАНО,ЧЕ БЛИЗО 52% ОЪ МЪЖЕТЕ В БЪЛГАРЯ НОСЯТ ГЕНИТЕ НА СВОИТЕ ДРЕВНИ ПРЕДЦИ-ТРАКИТЕ.ОЩЕ ПРЕЗ 19 ВЕК БЪЛГАРСКИЯ РЕВОЛЮЦИОНЕР И ИСТОРИК ГЕОРГИ РАКОВСКИ ПИШЕ ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО СЪС СЛАВЯНИТЕ ,А СМЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ТРАКИТЕ.ВЕДНАГА ОБАЧЕ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЕВРЕЙНА КОНСТАНТИН ИРЕЧЕК ТИПИЧНО ПО ЕВРЕЙСКИ ПОДМЕНЯ ИСТОРИЯТА И ПРОИЗХОДА НИ КАТО ПИШЕ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ БИЛИ ОТ(ТЮРСКО-АЛТАЙСКИ) ПРОИЗХОД И ТАЗИ ЛЪЖА МИНАВА И ДО СЕГА.
134
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо ми ми е разправял че ние сме траки. На него така му е каза неговият дядо, а не него - пък неговият и т.н. Дори знам, че прородителят ни е носил името Дядо Трак. Затова сме тракийци. Щото него в главите ни много трака.
133
9
 
8
 
! Отговори
ТО СИ Е ИСТИНА ,БЕ.. преди 6 години
ТРАКИТЕ --СА ЧАСТ ОТ ГРЪЦКОТО НАСЕЛЕНИЕ НА БАЛКАНИТЕ!ДАЖЕ В ИЛИАДАТА НА ОМИР ГО ПИШЕ --тракийската конница идва в помощ на Троя!БЪЛГАРИТЕ СА ТРАКИЙЦИ!ВСИЧКИНАМЕРЕНИ ДО СЕГА ИСТОРИЧСКИ ФАКТИ ГО ДОКАЗВАТ!
132
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Олигoфрен защо не кажеш за езика на траките и българския ? Знаеш ли че думичките са еднакви или и това не ти е известно ?