Възмутена българка: Представиха тракийските съкровища за гръцки

Има ли скандал с изложба в Норвегия?
235

Българка, посетила музея в Берген, твърди, че съкровищата от фондовете на 12 българския музея, били представяни като гръцко културно наследство.

Двама служители, облечени като тракийци, обяснили на Боряна Олман и семейството ѝ, че експонатите са гръцки, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Те стояха и обясняваха разгорещено на моя съпруг и на децата как всичкото това златно съкровище произхожда от Гърция", разказа Олман.

След случилото се тя написала оплакване в книгата на музея, последвал и сигнал до българското посолство.

Други българи в Норвегия обаче твърдят, че кражба на история и национална идентичност няма.

"Мисля, че нещата са малко преувеличени. Не знам, не съм била тогава, когато е станал проблемът, и не мога да взема нито една страна. Навсякъде, абсолютно навсякъде, в целия музей, пише, че това съкровище е българско", коментира друга дама.

Несъстоятелни са опитите да се провокира напрежение около изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България", посочиха Министерството на културата. Цялата изложба още от входа на сградата е брандирана с транспарант с надпис "България".

От ръководството на музея "Бригенс" са уверили ведомството, че ситуацията с оплакването на нашата сънародничка от двамата актьори е била решена още на място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите да си приписват тракийските съкровища, само защото са открити в земите на днешна БГ е същото като турците да си преписват за техни древногръцките градове Ефес и Троя само защото се намират на териоторията на днешна Турция.
130
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славяни е друго название на тракийските племена намиращи се главно в Румъния , Молдова и части от България - Даки Гети
129
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно къде забрави доброжанците и шопите. Ми може и те да искат да са наследници на някой древен народ.
128
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво ще излезе сега - че българите са мелеци от тракийци, македонци и мизийци.
127
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основателите на българската държава са дошли от Русия, а Русия е дума табу.Заради нея канкционират.А и някак си по престижно звучи да кажеш, че си наследник на траките, отколкото на варварите.
126
5
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Е ,че те не са български....тракийски са...ние траките категорично се разграничаваме от азиатските конни варвари!
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Jalko psk predatelstvo
124
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи защо толкова силно се срамувате от основателите на държавата ви.Може би много ви се иска да сте тракийци, но държавата ви е България, а не Тракия.
123
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в степите на азия от къде са дошли ?
122
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доказано е по безспорен начин, че основателите на българската държава - кановете Кубрат и Испор, наречен неизвестно защо Аспарух са дошли от степите на Азия.Те са дали и името на държавата - непроменено и до днес.
121
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има достатъчно информация и ако си любопитен може да намериш изследването.
120
2
 
3
 
! Отговори
до 142 преди 6 години
Доказа се по безспорен начин****************Я сега ако обичаш ни светни и нас, кой точно го е доказал и по какъв точно безспорен начин.Това е една от най-спорните теми в историята, а ти пък знаеш човек, който го е доказал по безспорен начин.Дай ни малко светлина и на нас - непросветените.Но с факти, а не с празни приказки.
119
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупакo няма такова понятие като прабългарски ген. Това нещо "прабългарин" не съществува. За да направиш генетично изследване трябва да имаш материал. Доказа се по безспорен начин че българите са една от най-чистите генетично европейски нации. Това че траките са се преселвали на изток не означава че не са траки.
118
0
 
9
 
! Отговори
до 139 преди 6 години
И кой го е доказал бе овньо ?Дедо ти от село ли ?
117
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В гена на българите има най-много прабългарски дял, след това славянски, но в никакъв случай тракийски. Тракийците са живеля по тези земи поне хиляда години преди идването на българите. Тракийците не са били българи. Тогава не е имало българи.
116
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доказано е с генетични изследвания че българите носят 45 процента тракийски ген. Това означава по безспорен начин че ние сме част от траките и гърците могат да ходят да се шибaт.
115
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че съкровището е намерено на земя, която днес е част от териоторията на Република България далеч не означава, че произходът на съкровището е български. Правете разлика.
114
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак скандално не бих го нарекъл. Гърците също имат претенции, че са наследници на траките. Относно траките все още нищо не е доказано научно.А пък светът със сигурност разпознава Гърция и гръцкото културно наследство.Като му кажеш Българи и българско културно наследство, все едно нищо не си му казал.Европеецът не асоцира тези думи с нищо.
113
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 120Да, бе! Не знам какво е било изложено в Норвегия, но Панагюрското е направено в някакъв гръцки полис, не ми се проверява точно кой, за да те ограмотявам!Утре, археолозите като намерят тук останки от мерцедеси и аудита, едва ли ще решат, че са произведени у нас.Отде се пръкнахте толкова траколози и тракомани, бре? Преди 60-те години ва ХХ в., преди Сашо Фол и Незабравимата, никой не говореше за траки. А сега кьораво и кьопаво стана спец по въпроса!
112
6
 
5
 
! Отговори
до 133 преди 6 години
Именно, това е същото както македонците наричат Александър Велики, Александър Македонски, само защото е роден в географската област Македония, която обаче е била в пределите на гръцката държава.Същата бира е и това с така наречените траки. Очаквам скоро някой гениален ум да напише че имало народност мизийци или добружданци.Това са просто географски области. Траки никога не е имало.Виж квартал на Пловдив с името Тракия има. Но дотам.