Една вдовица разказва: Лекари ли? Морал? Не бяха хора насреща!

"Казах им - човекът умира. А на телефона: музика, музика", разказа Евелина Добрева
154
Една вдовица разказва: Лекари ли? Морал? Не бяха хора насреща!
Кадър: bTV

Нямаш човек насреща. За професионализъм не мога да говоря, за лекарска етика, за морал, за Хипократова клетва, за призванието на лекаря...

Така обобщава поредния си сблъсък със здравната система жена, опитала да спаси съпруга си, но така и не успяла след дълго ходене по мъките – от Бърза помощ през "Пирогов" до "Александровска болница".

За нечовешкото отношение на лекарите тя написа разтърсващо отворено писмо до здравния министър Николай Петров. Стигнало до него, той я поканил на лична среща, след която разпореди паралелна проверка в лечебните заведения.

Драмата се развива във фаталния за Евелина Добрева и съпруга й 16 септември.

Още по темата

Тогава Спас Добрев внезапно се почвуствал зле. Той има проблеми със сърцето, лекуван е допреди дни в болница "Св. Иван Рилски".

Евелина се обажда на тел. 112. Веднъж, втори... Многократно! Линейка идва час и половина след първото й обаждане.

"Вместо да стоя до него и да го успокоявам, стоях на балкона с убеждението, че всеки момент ще дойде линейката", разказа препатилата жена пред bTV.

При обажданията си тя буквално се молела, искала връзка с медицинско лице, което да я насочи какво да прави. Обяснили й и че те нямат връзка с лекарите.

"Казах им: Човекът умира. А на телефона - музика, музика", разказа още жената.

Когато линейката най-после пристигнала, лекарката в нея разбрала, че ситуацията наистина е много сериозна. Евелина й е благодарна, тя си е свършила работата, организирала транспортирането до най-близката до дома им болница - "Пирогов".

Там няма никакви пациенти. Били посрещнати с викове: "Защо ни го карате, има ли сърдечна диагноза". Евелина отвърнала, че има сърдечна диагноза, че преди години в "Пирогов" му спасили живота.

"Не е за тук, колежке, махайте го", викнали на жената от линейката.

Евелина обяснила за последното преливане на кръв в "Иван Рилски".

"Карайте си го там тогава", отвърнали отново с викове от "Пирогов". Лекарката от линейката обяснила, че колата й не е оборудвана, а пациентът може да умре по пътя.

"А при нас ли да умре?", бил отговорът.

В болница "Св. Иван Рилски" обаче няма спешен център, затова Спас бил откаран в Александровска болница, където последвал почти същият разговор. В крайна сметка пациентът бил приет и вкаран в реанимацията. Малко след това починал.

"Пожелавам си това никога да не се повтори за нито един човек", обясни Евелина. Тя разказа, че министърът бил потресен от разказа й и наредил няколко паралелни проверки.

От Спешна помощ пък обяснили, че във фаталния ден имали 12 екипа, а повикванията били 275.


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 522

Ти с какъв произход си, щото нещо май на български пишеш...в български сайт...нещо..нали.
141
2
 
8
 
! Отговори
Диди преди 1 година
За Пирогов потвърждавам че там лекарите са най-бездушните хора които съм виждала. Свекърва ми се гърчеше се от болки а онова същество в 110 кабинет ми каза да си намеря как да е прибера в къщи ... тя вече не можеше да си седи на краката...няколко дни след това почина!!!...НЕхуманни и НЕкадърни, Н.Ечовеци, НЕлекари а търгаши!!
140
2
 
12
 
! Отговори
edin tam преди 1 година
До Румен
Няма значение колко си спасил,ако си изгубил един и то по такъв "нехуманен" начин....линч и бой за тея от болницата които са положили клетва и са се отметнали
139
1
 
39
 
! Отговори
Наблюдаващ лекар преди 1 година
Няма никакво значение колко живота са спасили! Това им е работата! Важно е колко живота НЕ са спасили и колко души са опропастили! По-голямата част от лекарите са долнопробни търгаши с живота и болката на хората! Да не говорим за останалите медицински лица - сестри и санитарки!
138
4
 
36
 
! Отговори
F.o преди 1 година
После ги защитавайте че ги биели
137
2
 
19
 
! Отговори
едил преди 1 година
#140
522, а ти заслужаваш някой тук да ти напише името. Ще усетиш любов, много пациентска любов, после ми се обади аз да ти разгледам делото, и'зроде!
136
35
 
9
 
! Отговори
522 преди 1 година
Коментиращите доказват само едно- българският пациент е един безподобен ***,заслужаващ единствено лекарите да му вземат парите и да го бутнат да мре в канавката!
135
4
 
46
 
! Отговори
qwer преди 1 година
Абе само мал'оумни ли сте останали в кошара "България" бе ? Кой е този ха'мав емигрант който вместо да се лекува безплатно в Европа ще се върне в България да плаща за смъртта си, или да му вземат парите с бруталност и вулгарност ? Продължават да ви манипулират и брутално да ви мамят....връщали се българите да се лекуват в България, по-нагла лъжа никъде по света не може да се пусне в медии ! Пр'ост народ - слаба държава....нищо не може да се добави !
134
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това ги бият и ще ги бият , преди всичко гледат парите а после пациентите. В България нямаме здравеопазване , а една голяма корумпирана система която не може да се намери човек да е спре , защо ли сами си отговорете
133
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нямам нищо против лекарите да искат пари и да ги получават. Работата им е трудна и изисква много учене и то непрекъснато. Но когато трябва да се помага, трябва да помагат. Има време за искане на пари и това не е времето, когато имат пациент. Ако искат пари докатоимат пациент, това си е рекет. Такива са за разстрел. Такива трябва да си платят образованието с лихвите и с глобите и да им се отнемат медицинските права доживот.
132
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно не са искали да го приемат за да не си развалят статистиката... По същата причина, поради която полицаите убеждават хората да не подават жалби... Свършиха професионалистите. Свършиха хората, горди да се нарекат Доктори. Истински Доктори. Или поне останаха много малко.
131
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До един

Не е нужно да си лекар за да имаш обща култура. А сега обърни внимание на етиката на самото лекарство:
"Хлофазолин не трябва да се дава при алергия към някой от компонентите на лекарството. Не е подходящ и при пациенти със заболявания, засягащи сърдечния ритъм и проводимостта – от рода на болния синусов възел. Лекарственият продукт хлофазолин е противопоказан в случаите на депресия или при остър миокарден инфаркт".
Може и да не съм доктор, но венозно се поставя само след тест за алергия
130
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мноо сте пpoсти тия дето пишете тука. Ако измpeте до един, ще е за добро.
129
3
 
30
 
! Отговори
qwer преди 1 година
До 88 на коментар 123 - ей бо'клук, а ти кой си да отричаш истината ? Лекарите в България са търговци на смърт и нямат аналог никъде по света !
128
3
 
30
 
! Отговори
До 88 преди 1 година
Кажи си името, бе човек!!! Кой лекар си, в коя болница, в кой частен кабинет работиш, или си имаш частен център, клиника.
На нас пациентите знаете имената, ЕГН-та, списъци, доноси, досиета . Милиционерски го давате докторчетата.
Кажи си името не за друго, а да те подминаваме с отвращение и погнуса.
Слоугънът на Чирков момче беше "Всеки беден и страдащ ще получи помощ".
Само че момче, колкото и да пълзиш нагоре никога няма да стигнеш Чирков или Пфилософ.
Който е роден да пълзи, не може да лети.
127
3
 
28
 
! Отговори
Езоп преди 1 година
Остави, Емилия, не се унижавай. Ти си Човек, а той е търгаш. Ако не му платиш, няма да ти обърне внимание.
126
2
 
24
 
! Отговори
Емилия Петрова преди 1 година
До 88 Цялата документация от приемането до "изписването" е в мен, в последните 20 реда на епикризата е описано точно , какво се е случило след инжекцията. Ако сте лекар ще ви я предоставя . Аутопсия няма , защото ни разиграваха три дни, а бяха длъжни да я направят след като е починал при неизяснени обстоятелства. Никой не отговори - Как и
защо изпадна в кома.
125
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както полицията така и докторите, живота за обикновения човек е на късмет! Реално е това, без грам преувеличаване!!! затова смятам скоро да емигрирам и аз! питам се аз , Джанам, защо проверки?!! не може ли за тези думи директно дисциплинарни уволнения, съдебна отговорност и т.н...."проверки"?!! че тези проверки на кой са нужни?!!!!и какво става след тези проверки????нищо....варварска държава! и тези престъпници сега искат да ги защити закона срещу агресивни пациенти с регистри и т.н.
124
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 88

бОли ни всички от какво им е писнало на лекарите, докато си прибират парите, ше знаеш.
123
2
 
26
 
! Отговори
Езоп преди 1 година
В БГ отдавна няма лекари, а търгаши. Не търговци, които рискуват всичко с някоя неизгодна сделка, а търгаши-изнудвачи, които за пари биха продали и майка си, и децата си. Себе си и жена си отдавна са продали. Засега само ги бият, но после идва Оня и той съди по неговите си закони. Време е Данте да отвори още един кръг на ада за т.нар. лекари. Но без Чистилище, щото те е него ще продадат.