Захариева не е против база на НАТО на Черно море

Външният ни министър се обяви за прагматични отношения с Русия
29 сеп 2017 11:37,
257
Захариева не е против база на НАТО на Черно море
Снимка: БТА, архив

Министърът на външните работи Екатерина Захариева не е против на брега на Черно море в България да бъде разположена база на НАТО. Тя уточни, че на този етап такова нещо не стои на дневен ред и няма непосредствена нужда от това. Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси каза вчера във Варна, че има нужда от военноморска база на Алианса на българския бряг.

"Нямам против да имаме база на НАТО на брега на Черно море. Ситуацията в света в момента не е много мирна и стабилна", заяви Захариева по Нова телевизия.

"Виждате ситуацията със Северна Корея, с Близкия изток, със Северна Африка. Като съюзник в НАТО, не дай си Боже, да има война, ние сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса", коментира външният министър и допълни, че се надява да не се стигне до това.

"НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия", заяви първият ни дипломат. И заяви, че цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност.

Захариева обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО.

"Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения", каза Екатерина Захариева.

На въпрос дали Русия е заплаха за националната сигурност на България, Захариева заяви, че докладът на правителството се интерпретира погрешно и никъде не пише, че Руската федерация е заплаха за нас.

По нейните думи само част от действията на Русия в Европа представляват заплаха, но това са действията по отношение на информационните технологии. "Част от действията на Русия представляват заплаха, но самата Русия не представлява заплаха", добави тя.

България не е лобист на Кремъл в Европейския съюз. "България трябва да е лобист на себе си. България винаги е имала позиция за санкциите срещу Русия. Ние сме се присъединили към санкциите, които са срещу определени лица в Русия, а не срещу Русия", допълни първият ни дипломат.

Тя каза, че основните теми при посещението й в САЩ тези дни са били борбата с тероризма, незаконната миграция, бежанската вълна, ситуацията в Северна Корея.

"Получихме поздравления, че България е изключително фокусирана върху сигурността в нашия район", каза Захариева.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
20
 
! Отговори
бясна преди 6 години
Тази кукундела не била против база на НАТО! Ало, днес те има ,утре те няма, а България не ти е бащиния да изкрякваш мнението си!*** ***!!!
55
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
коучка ,, враг на народа ,, слуга на гяволо
54
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ, и чалга певица, да сложат за министър на външните работи, ефектът от работата й, ще като на г-жа Захариева. Пък, като се замисля, може и да е по-добър!
53
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За първи път чувам, че НАТО не е военен съюз!!! Може би е клуб на пенсьонера или детска организация, борещи се за мир.
52
2
 
8
 
! Отговори
АМАН от наркомани преди 6 години
Целта на това заявление е НАГЛА пропаганда срещу БЪлгария в МОсква и Руската федерация..Има договор от Ялта и Подстам който е нарушен подава охраната на Европа Азия и Африка.Нагли наркомани наркотизираха лидери на европейския съюз и чрез тях подкрепиха кървави преврати в много страни членки на ООН .След окупацията на Киевска Русия можеше да се стигне до ядрена война
51
1
 
9
 
! Отговори
дядя Володя преди 6 години
Ще стане като с Крим.
50
2
 
22
 
! Отговори
78787 преди 6 години
то бива , бива да си *** - ама толкова да си *** не бива !!!А защо въобще трябва да членуваме в НАТО , колко държави има в Европа ни в НАТО са ни никъде , неутрални - пак съществуват
49
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предателко, един ден ще си платиш!
48
1
 
34
 
! Отговори
НАТО-ДЕТСКИЙ САД преди 6 години
Направо детска градина си е. И играчки си имат. Ама ако дойде баба Меца да потропа на вратата всички ВИЕ ПРЕДАТЕЛИ ще се скриете под креватчетата от страх. И ще слушаме сопливи оправдания: Ами времето беше такова....
47
2
 
40
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Тази очевидно е поредния тъпоъгълник, който работи за някоя друга държава.. България няма полза от каквато и да било военна база, още повече от такава на най-голямата терористична организация..
46
1
 
23
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
Направете базата до Лукойл, така цирка ще е пълен ! То, освен бази и полигони у нас, какво се очаква да получим...
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бате Тръмп, помощ, това лято на Слънчака ме нападнаха руски секс-бомби, идвай да помагаш. Аз те знам, че и ти като мене си падаш по тънката част.
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
41, НАТО да си плати за ползването на базите досега и да си обира крушите!
43
2
 
22
 
! Отговори
ТРУДНА РАБОТА преди 6 години
ще си счупи езика от фльонги да нарече черното бяло
42
0
 
31
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Това правителство и продукта на ЦРУ ББ,говорят от името на Америка.Явно сме американска колония щом отстояваме техните интереси безропотно и послушно
41
1
 
34
 
! Отговори
Лебедово езеро преди 6 години
Свирете тревога! Купете си хапчета, свещички, памперси, храна и вода за две седмици! Русия се е скрила под кревата ви. Руснаците идват! Руснаците ще нападнат България! Балерини от Большой театър ще изнесат спектакли в България! Подло и коварно! През декември! Ако още не знаете, Лебедово езеро е комунистическа пропаганда!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами защото там не ги щат вече
39
0
 
22
 
! Отговори
ПОВДИГА МИ СЕ преди 6 години
от такива ..........
38
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще е против?? На господарите от САЩ не можем да откажем. Плевнелиев даже и орден "Стара Планина" даде на бившият шеф на НАТО. Лошото е че България е второкачествен или третокачествен член на НАТО и ЕС. Те не ни вземат на сериозно въобще като страна. Нашите политици са жалки пионки на колене пред тях, със пречупен кръст и слугинска физиономия. А бедният народ се радва че сме в Европа. Там сме, ама в задният двор. Като нямаш характер да удариш по масата и да си кажеш думата, не искай уважение
37
0
 
28
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 6 години
Захариева: Нямам понятие защо, но защо да няма база на НАТО?