След ипотека и инсулт: Живот със 190 лв. пенсия в кола

Историята на Станислав и мрачната му надежда - двата метра под земята
114
След ипотека и инсулт: Живот със 190 лв. пенсия в кола
Снимка: bTV

Една ипотека и инсулт преобръщат живота на Станислав Белчев, който днес живее с инвалидна пенсия от 190 лева в кола.

Началото на неговите проблеми започват през 2006 година, когато ипотекира жилището си. Тегли 30 хиляди лева заем от банка, за да ремонтира дома си, разказва bTV. Всичко се обърква няколко години по-късно, когато получава инсулт и вече не може да изплаща кредита си. Апартаментът му е продаден на търг от частен съдебен изпълнител, а в разгара на житейската му драма умира и майка му.

Той е разведен, има син и брат. И двамата са го загърбили, но той се сърди най-вече на себе си.

От банката са категорични, че многократно са предлагали на Станислав облекчаване на условията по кредита. След като не са се договорили предприемат изпълнителни действия.
Той обаче е на друго мнение.

"Фактически, те вместо да потърсят застрахователя, застрахователят да плати, те минават на по-лесното и си вадят изпълнителен лист", категоричен е той.

В момента бездомният мъж води дела както срещу частния съдебен изпълнител, така и срещу застрахователя. Те вече се точат 4 години.

"В България човек вече му е чудно какво може. При наличието, че имам договор, че в договора има това, това, това ме изкараха, че аз съм виновен. Единствената моя грешка е, че не съм знаел, че съм могъл при съдията преди да им издадат изпълнителен лист да кажа, че не съм съгласен и съответно да докажа тяхната вина. На нищо не се надявам вече. Надявам се на двата метра под земята. Ей на това се надявам", тъжно заключава Белчев.

От две години той живее на улицата, а в "дом" се е превърнала неговата кола. Инвалидната му пенсия не стига за нищо, не може и лекарства да си закупи. Разчита на милостта на случайни минувачи. Добри хора му носят храна, одеяла, спират се дори за кратък разговор с него.

И му съчувстват за неговата "вина", че се е разболял. Станислав пък е категоричен, че ще търси правата си докрай и съжалява само за едно – че за случаи като неговия няма осъдени съдии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 19със съгласието на банката защо да не може да продаде ипотекиран апартамент, още повече че твърди, че е изтеглил само 30 хил. лева, все пак апартамент в София струва повече
26
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 22Може и 30 000 да е взел.Като сложим и още толкова лихва се получават 30 000евра.Сигурно толкова му струва панелката.
25
16
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ипотекирал си жилището изпил най-вероятно парите и сега да го съжаляваме ли?! Аре стига глупости. Тая глава на раменте не е само за украса и за ядене, трябва и да се мисли.
24
13
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Колкото си икономист, толкова си и Шерлок Холмс! Да продаде ипотекиран апартамент? Това по коя икономика го учи микро или нитро?
23
1
 
18
 
! Отговори
До Стефан Попов преди 6 години
Апартамента сигурно е струвал повече, проблема е че се продава на занижена цена когато е на публична продан. Отделно се начисляват хонорари - адвокатски за банката - 20 000, лихви за неизряден платец - 15 000, такса ЧСИ - 24 000, такса в съда 3 000, такса че си жив - 43 000 и т.н. и накрая оп - с апартамент за 150 000 и дълг от 30 000 се оказва че след продажбата дължиш още 62 000 за които текат лихви...
22
4
 
14
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Анонимен 17В повечето случаи вината не е у ЧСИ-то. Клиента се съгласява да плаща и с всички други условия. Няма финансова култура. ЧСИ рабори на база съдебно решение и е длъжен да предприеме действия - съгласен съм, че методите и таксите на са реални, но това е друго.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До икономистЯвно не са били 30 хил., а доста повече...лъготи нещо този
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Цецоабсолютно прав си, това да имаш застраховка при български застраховател си е чиста загуба - винаги ще намерят причина да не ти платят.Знам за случай, в който човека беше убит, и въпреки че имаше действаща застраховка, не платиха нищо.
19
7
 
22
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Малко е заплетн случая, има семейни проблеми, иначе синът му би следвало да го прибере. Могъл е и сам да продаде жилището и да му останат пари, предполага се, че струва над 30 000 лева. Такава сума да се изтегли за ремонт е безотговорно като си сам и на години. Съгласен съм, че и банките трябва да носят част от риска като не преценяват клиента, а набутват пари, които си прибират по съдебен ред.
18
0
 
26
 
! Отговори
До анон преди 6 години
Зависи от застраховката! Ако включва трайна загуба на работоспособност - трябва да плащат, ама някой да знае за човек осъдил застраховател?
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще има осъдени частни съдии те са недосегаеми. За тях решението е един в десетката.Лошота е че оръжието не е свободно както в америка ужким сме им братя! Чавека са го изиграли а законите са направени против него. Единственото решение в момента е да отиде при пчеличката Мая и ако тя като сътворител на едни от тези закончета да му помогне по някакъв начин.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонЧовека явно претендира за застраховка Живот, щото се е разболял, обаче ако не си е платил застрахователите премии, застраховката е прекратена.
15
3
 
16
 
! Отговори
Стефан Попов преди 6 години
неясна статия с доста неизвестни, едва ли са продали апартамента за 30 000 лв., а и този човек не се разбира със сина си, с брат си, с банката, с никой явно. Ако е направил ремонт за 30 000 лв. това също трябва да е взето предвид като са продавали апартамента, ама и освен това сигурно е и върнал някои лев. Абе статията не е обективна, според мен
14
8
 
10
 
! Отговори
каме преди 6 години
До макеДа но него никой не го е заробил. Той сам е отишъл при банката. И сам е подписал.
13
0
 
41
 
! Отговори
До Цецо преди 6 години
Когато направиш ипотека жилището вече става на банката докато не си погасиш дълга. Иначе ако е имал застраховка включваща трайна загуба на работоспособност е трябвало плащанията да се поемат от застрахователя. Но в България застраховката важи до момента в който трябва да се плаща. Тогава изведнъж се искат 3569 документа в срок от 2 които се вадят от 160 институции и още 456 медицински спциалиста. На който му се е налагало да си търси парите от застраховател знае за какво говоря...
12
5
 
33
 
! Отговори
маке преди 6 години
не плачете тва е демократията на времето му викаха робовладелски строй как мислите се подчинява един народ елементарно лиши го от средствата за препитание и о зароби с банки мутри и так далее
11
17
 
3
 
! Отговори
анон преди 6 години
малко нагло е да искаш застрахователя да плати при положение, че си дал съгласието си имота ти да служи като гаранция за заема. застрахователя ще плати ако сградата падне и вече имот няма.
10
2
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Яворе бе обърка манджата.:)Като си почнал да те питам.А къде трябва да чакат болните ако не в поликлиниката.В плодзеленчука едва ли ще ти свършат работа
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Цецокогато е ипотекирано, той се е отказал от несеквестируемостта на жилището, нищо, че е единствено.
8
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като е инвалид и пенсионер, защо не му намерят място в някой старчески дом? Или просто човека си е чепат, щом и синът му , и брат му не искат и да чуят за него? Ял, пил и се веселил и накрая - болен съм, нямам пари,всички са ми длъжни.