Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!

Мрачният спомен на източноевропейците може да стане делник
Обновена: 21 окт 2017 15:36 | 21 окт 2017 11:00, Петя Славова
228
Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!
Снимка: Reuters

Бодро маршируващи деца и обучение по стрелба като част от учебния процес: това, което на мнозина източноевропейци им звучи като мрачен спомен за недалечното комунистическо минало, скоро може да стане делник в училищата - при това насред ЕС.

В Унгария премиерът Виктор Орбан възложи на две министерства - военното и това за човешките ресурси, до края на годината да разработят програма за "патриотично възпитание и отбрана на родината", която да залегне в учебните планове, пише Дойче веле.

"Националистическа и религиозна индоктринация"

"Правителството де факто контролира изцяло нашите училища. Заприличали са направо на казарми", казва за ДВ критичният унгарски образователен експерт Петер Радо и твърди, че от 2011 година насам правителството в Будапеща постоянно променя образователната система и на практика в страната вече не съществува свободен пазар на учебници. Унгарските учители вече могат да използват по отделните предмети само два официално одобрени учебника, добавя експертът и говори за "националистическа и религиозна индоктринация".

В Румъния пък министърът на образованието иска да има само по един учебник на предмет. Критици на идеята припомнят, че това представлява връщане назад към времето на комунистическия диктатор Чаушеску, когато за всеки предмет имаше само по един задължителен учебник.

Дарвиновото учение - "прекалено сложно"

Още по-драстични са примерите от Турция, където креационизмът се настанява все по-трайно в турските учебници. А съгласно най-новите разпоредби, Дарвиновото учение за човешката еволюция вече ще се преподава само бегло, защото теорията му била не само "прекалено сложна",  но и "много оспорвана", се казва в официалното становище на образователното министерство в Анкара.

Според Хатис Карахан, съветничка на турския президент Ердоган, отстраняването на Дарвиновото учение от учебните програми не било в разрез с прогресивната насоченост на турските училища: "Различните страни имат различни учебни програми. Много турски училища залагат предимно на техническите предмети", казва Карахан. На друго мнение са академичните среди и опозицията - техни представители критикуват остро решението на образователното министерство. "Да изхвърлиш от учебната програма едно доказало се учение означава да игнорираш знанията и науката. Правителството очевидно си е поставило за цел да ги замени с една програма, съдържаща принципите на шериата", казва Борис Яркадаш, депутат от опозиционната Републиканска народна партия. Критици като него се опасяват, че това е поредният опит на турското правителство да подкопае светските устои на държавата. Впрочем, идеологът и основател на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк вече също ще се изучава само бегло.

"Вредно за здравето на децата"

Русия пък е христоматиен пример за превратно тълкуване на историята. В тази страна патриотизмът отдавна е залегнал в учебните програми. Така например учебник на историка Андрей Суслов за репресиите на Сталин се определя като "вреден за здравето на децата". В руските училища диктатурата на Сталин се легитимира като нещо, което е било необходимо в онези години. В момента Суслов води съдебна битка за "реабилитиране" на неговия учебник.

Но не е само възхваляването на стари национални герои - друг любим прийом е съвременни политици да бъдат увековечавани в учебниците по история. Така например в един нов унгарски учебник премиерът Виктор Орбан е представен като надпартиен "баща на нацията". Учениците могат да прочетат откъси от негова реч за бежанците, от която научават, че в културно отношение Унгария е една хомогенна страна, която - за разлика от бившите колониални сили - не е склонна да жертва тази своя хомогенност. От този учебник унгарските деца научават, че Орбан е фигура с възлово значение за модерна Унгария

"Така беше и при комунизма"

Един полски учебник пък дели мигрантите на добри и лоши: мигрантите от Украйна можели да попълнят празнините на полския трудов пазар, докато хората от други култури и религии щели само да засилят обществените напрежения.

"Не знам дали да плача или да се смея", казва в тази връзка полският учител по история Яцек Станишевски.

И още нещо: от тази година полските ученици вече не изучават античността. За тях историята започва чак през 10-и век, когато княз Мешко Първи основава полската държава и я отвежда в лоното на християнството. След това цяла една учебна година занимават децата с полските национални герои, обяснява Станишевски.

А във връзка с решението на правителството да възстанови 8-годишното начално образование, педагогът казва: "Така беше и при комунизма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
4
 
! Отговори
Смях!!! преди 6 години
До до 135Ай, ся! Гербер ме изкараха! Не одобрявам военното обучение в училище, ПРОТИВ съм, ти ме караш да се записвам войник! Що не си пиете хапчетата навреме?!
134
2
 
11
 
! Отговори
5 преди 6 години
До Изгърбич ЗадвратянДа, имаше консервни фабрики и работеха на 3 смени и се изнасяше за Близкия Изток, и половин Европа! Мисля, че не е срамно?! А пък днес камък върху камък не е останал от въпросните фабрики! Но пък *** се облича с добре обезпаразитени дрехи от килата, нали? :)
133
1
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
БКП ....Българска Капиталистическа Партия....всички партийни величия са милионери!Върли капиталисти , които биха ви разстреляли като бесни кучета - ако посегнете на награбеното от тях!
132
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дотам може да го докара дегенератът-комунист, до банани и тоалетна хартия, които междувпрочем любимият им диктатор (овчарят Живков), така и не успя да осигури на населението за 33 години еднолично царуване"Дотам ни беше докарал овчарят Живков- да имаме държава, но да нямаме банани. След него демократите поправиха тази несправедливост- нямаме държава, но пък имаме банани и тоалетна хартия.
131
1
 
5
 
! Отговори
НЕУКИ ЛЮДЕ! преди 6 години
КОГА ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ, НЯМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ КАТО ХИТЛЕРОФАШИЗЪМ ИЛИ ХИТЛЕРОВ ФАШИЗЪМ. ТОВА СА ПРОПАГАНДНИ БОЛШЕВИШКИ КЛИШЕТА. Има германски национал-СОЦИАЛИЗЪМ, проповядван и осъществяван от Германската националСОЦИАЛИСТИЧЕСКА РАБОТНИЧЕСКА партия.
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам всички дето толкова вярват в светлия капитализъм!Да си направят една виртуална разходка из градът на колелата Детройт!С тези *** ли сме тръгнали?Клипове бол ,само тук ШШШШШТ
129
3
 
6
 
! Отговори
Циник до хм преди 6 години
И като напишеш само веднъж лъжите за комунизма - по-верни ли стават?
128
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е друго си е усмихващ се гето-интелектуалец, знаещ къде е най-близкита верига за бързо хранене.
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Патриотизъм" и "национализъм" са две съвсем различни понятия.Родните националисти добре разбират това и набързо се покръстиха.Обаче вълкът си е вълк, колкото и да се представя за куче пазач.
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има разлики м/у Унгария и у нас и те са видими! Всъщност не са много видими, защото не се дава нищо за Унгария по телевизиите ни. Но пък знаем всичко за гащите на Кардашиан! Тамошното мин. на образованието не се ръководи от хора на Сорос (за разлика от нашето). У нас вместо "ИСтория на славните бъ;гари" вече се изучава "Човек и обещство" (каквото и да значи последното). Изобщо.. добре сме при новите си господари. Вече може да свободно да си купим Пасат на 16 г. и да се облечем от килограм :)
125
7
 
2
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До Калеко АлекоКато си пишеш глу.постите по два пъти,те пак си остават такива...
124
3
 
8
 
! Отговори
Циник до 146 преди 6 години
И прасетата в Белене са верни...и над 40те концлагера...и изнасянето на златния резерв на България за Москва....Но в едно бъркаш - у нас демокрация няма!28 години Пръмова Стани-шеф Гергов БорисовВсе бившите ***....ни оправят!
123
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дотам може да го докара дегенератът-комунист, до банани и тоалетна хартия, които междувпрочем любимият им диктатор (овчарят Живков), така и не успя да осигури на населението за 33 години еднолично царуване. Това е мозъчният хоризонт на потомствения слабоинтелигентен аутсайдер.
122
0
 
1
 
! Отговори
До №132 преди 6 години
До до 128"На В. ОРбан не му яжте колаките!"Преведи, моля! Препоръчвам ти да научиш българския - 4 грешки на 6 реда! А що е туй "лузър"? Така ли те величаят? Себе си за такъв не считам, като гледам отношението на хората към скромната ми персона. Ти какво постигна, че не се считаш за лузър? Аз в момента си губя времето, защото го имам, но след малко ще се занимая с по-интересни неща, отколкото да ритам слепи котенца!
121
4
 
6
 
! Отговори
ха преди 6 години
Доиче веле!Първо в Унгария,Полша и Турция няма нищо комунистическо в момента едните се изживяват като Австро-Унгарци с повече нотки на 2 РАЙХ ,другите се мислят за Ягелони ,а в Турция са на път да възтановят Османската Империя.На фона на тези три различни турбо националистически течения да говориш за Комунизъм е малко неадекватно.И останалото не се чете смисълът е загубен.
120
4
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До *** до 131Това с чернобилските марули е вярно,ама к'во правим със сегашните ***,дето ни карат да ядем-масло дето не е масло,сирене с палма,яйца с фипронил и какво ли още не!Даже има и радиоактивни храни-морски дарове след Фукушима.И какво стана-плодовете на демокрацията точно толкова отровни,колкото и на комунизма.Е.гати прогреса!Само дето правоимащите,дето ядат чистите неща са други.
119
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 129Харесвал ти живота при комунизма. Толкова ти харесвал, че даже и военното обучение ти харесало. За казарма не пишеш. Или си жена, или си се оправил да не ходиш казарма, т.е. партиен функционер или родители партизани. Е, да вие бяхте добре някога, после пак бяхте добре,станахте новите бизнесмени или ви назначиха на ключови позиции по ведомствата. Ако обичаш, не смесвай носталгията по комунизма с военизирането. Нямаш повод за радостВръщането на воен. обучение няма да върне комунизЪма.
118
0
 
7
 
! Отговори
Циник до 143 преди 6 години
Тоя па!Ти къде видя демокрация бе?При Костов ... Виденов...Стани-шеф...царя???Демокрация....у нас?Ааааахахаха
117
12
 
13
 
! Отговори
до Калеко Алеко преди 6 години
"Такива са си те фетишите от времето на комунизЪма .. поразяват трайно главния мозък, че и периферната нервна система на засегнатия пролетарий."Съдейки по резултатите от мозъчната ти диария, трайните поражения са в следствие от прекалено мното демократични ценности.
116
17
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Такива са си те фетишите от времето на комунизЪма .. поразяват трайно главния мозък, че и периферната нервна система на засегнатия пролетарий. Така нареченото "патриотично възпитание" доведе дори в страна като Германия, до хитлеровия фашизъм, а за пораженията в Матушката русь от сталинския синдром, да не говорим .. Дори и у нас се срещат едни войнски съюзи и организации, които посрещат "Вълците на путин" и правят мелета, като това в Бургас на 01.07.2016 г. водени от "Панславянските си ценности"