Българските емигранти: Камериерите и дюнерджиите на Европа

Най-интегрирани са съгражданите ни във Франция
24 окт 2017 07:00, Мария Захариева
170
Българските емигранти: Камериерите и дюнерджиите на Европа
Снимка: flickr

Българските емигранти, заселили се трайно в чужбина, масово работят като обслужващ персонал. Оказва се, че независимо от продължителния си престой зад граница нашенците в Испания, Германия и Великобритания продължават да се трудят като камериерки, болногледачи, бавачки и строители.

"Тази информация имаме на база на много разговори, които сме водили с представителите на различните мигрантски общности в тези държави", обясни председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев пред "Монитор".

В Швеция голяма част от сънародниците ни работят основно като шофьори и спедитори.

Във Франция обаче нашенците второ поколения емигранти, които вече са добре интегрирани, често решават да развиват собствен бизнес, показват данни от агенцията за българите в чужбина."Новата емиграция във Франция са предимно млади хора, които си помагат, докато учат, и затова работят каквото намерят, твърди Харалампиев.

Своеобразните анкети на агенцията показва, че част от нашенците успяват да създадат собствени фирми зад граница. Най-често в сферата на строителството, например фирма за дограма или малки ремонти. Някои от сънародниците ни разчитат на малки пицарии и дюнерджийници.
 
Проучване на БАН за българските общности зад граница също потвърждава, че част от родните емигранти залагат на заведения за хранене.

"Доста българи от всички краища на света отварят свои магазини и ресторанти", обясни гл. асистент д-р Лина Гергова. Според председателя на Държава агенция за българите в чужбина нашенците, които заемат добре платени позиции, обикновено са тези, които са учили зад граница.

Преди седмица Стастическият институт на Великобритания изнесе данни, според които 18% от българите на Острова работят в две от най-добре платените сфери – финансовия и банковия.

"Има една лека тенденция на добре образовани българи, работили известно време в чужбина, и на такива, които са учили там да се завръщат тук", твърди Петър Харалампиев. По думите му от средата на 80-те досегамежду 2,5 млн. и 3,3 млн. българи са напуснали страната.


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
Скитник преди 1 година
Каква безполезна, излишна и ненужна агенция?! Но нъли трябва държавна хранилка за родата и децата.
138
2
 
1
 
! Отговори
до 143 Наблюдател преди 1 година
Кво набюдавъш ?
137
2
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Поредните русофилски глупости. Като отидат хора без образование и чужд език в чужбина какво очаквате да работят? Това да не е България където е достатъчно да имаш роднина депутат.
136
4
 
6
 
! Отговори
майстор преди 1 година
Супер ми е в немско
135
3
 
12
 
! Отговори
Поздрави от УСА преди 1 година
Вервайте си че е лоло в чужбина! Щом ви помага да спите по добре.
134
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
То всичко хубаво ама защо си се кръстил ***?
133
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Написали са го все едно е лошо да си строител, болногледачка, камериерка. Нали хората получават нормални заплати. Да са се затичали да се връщат? Трябва май да се закрият всички министерства и да остане само Министерство на Констатацията. И ще констатират, че всяка година еди колко си хиляди здрави-прави млади българи заминават. Те от много хубаво заминават, нали? Това за дюнерите и пиците са тотални глупости - държат се от албанци, сърби, турци. Но не и българи.
132
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересна интерпретация и сложен под общ знаменател на всички само да доуточня че в момента работя на кораб като камериер и получавам близо 3000евро и съм с швейцарски договор почивка и платена ваканция 7дни на месец така че спрете с оплюването всеки се оправя както може стига с тази злоба
131
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започваш от някъде Мои познат българин се ожени за р.мка. Жената беше читава, беше ад в България. Замина за чужбина, има 3 деца, щастливи нормални хора със собствен бизнес. Ако бяха останали в България със залата 500-600 лв. как щяха да живеят? Нали разбирате, че 1100 лв. не е средна, а мечтана заплата, плюс расисткият ни манталитет. Няма как всички да са ИТ или подходящи за кол център.
130
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за най-примитивната работа в Европа си предпочитат тяхна бивша колониална из.мет. Радостта на бездарния послушко готов да олиже гз на меринджей и той от гз на географията. В Европа няма място за нормални хора. Затова най-щастливи са евро селяните избягали от родните паланки и работещи мизерна работа.
129
3
 
8
 
! Отговори
Циник до 126 преди 1 година
Ъхъ....не ти трябват българи...скоро и без твоята плоскоумица ще ВИ останат роми и турци - да си ги храните , и дондуркате шемет!
128
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои се заблуждават, че като отидат в София и получават 4-5 хил. лв. заплата са уцелили 6-ца от тотото. Но малкото разнообразие, високите цени и ниското качество на храните снижават реалната стойност на заплатите им. Освен това обществените услуги (сигурност - отбрана и полиция, здравеопазване, съдебна система, образование, обществен транспорт, градско планиране и т.н.) също снижават качеството на живот.
127
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Има една лека тенденция на добре образовани българи, работили известно време в чужбина, и на такива, които са учили там да се завръщат тук"

Да, на тези, работели като чистачи, а не като специалисти. Абсурд успешен индивид с кариера, да се върне я България. В момента, хвалят рбаоти с по 2000 лева заплата ... Навън, сушата работа ти носи поне 12000. Да, други сметки и данъци, но стандарта и сигурността са в пъти по-високи.
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Марсел и бизнеса, в който той е зает, нищо не се казва. Посочете и средното заплащане според професията и позицията!
125
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът не е в чистачите и дюнерджиите. Огледайте се наоколо - В България, 89% от работещите, работят подобни работи
Проблемът е, че има млади хора, които един път, като получат позиция в чужбина, просто спират да мислят, че реално, някога ще се върнат в България, освен за почивка. Да, не са много, но в положението в което сме днес, всеки един способен индивид напуснал страната кк е загуба която не можем да си позволим.
124
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи 3,5 милиона за 30 години, а след още 30 ? Имаше една такава задачка - поставя се в епроветка едноклетъчно, което се дели на две на всяка секунда, след 30 секунди епроветката е наполовина пълна и се пита в задачата след колко секунди ще е пълна. Отговорът е след една. Някой отчита ли факта, кой остава тук,как се възпроизвежда и какво произвежда, така, че не са ни необходими 30 години за да се затрием и по малко са достатъчни.
123
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИНА Е НЕПРИЗНАТ ГЕНИИ И ДА ВЪРВИ НА МАЙН... КЪДЕТО СИ ИСКА ТЕ ТУКА НЕ МИ ТРЯБВАТ И ТАКА АЗ СЪМ СИ ДОБРЕ БЕЗ ТЯХ И СТИГА СМЕ ПЛАКАЛИ ЗА ТЯХ .....
122
3
 
17
 
! Отговори
ОТ КОЛОНИИТЕ преди 1 година
съвсем официално казваме, че сме МНОООГО щастливи да лижем краварски ботуши и бандитски з.адници. Особено ако са на власт. ОБАЧЕ паднат ли от власт РОБЪТ е най-жесток към господарите си...
121
3
 
5
 
! Отговори
др. КАЛАШНИКОВ преди 1 година
е в ролята на ВЕЛИКИЯ ИЗРАВНИТЕЛ на 21 век. Скоро и при нас. От БАНКЯ са в трепетно очакване
120
4
 
16
 
! Отговори
НЕКЪФ НЕ ЛУД преди 1 година
50% ръст на министерските заплати, а на всички ДОЛУ - раята по една троха да не умрат от глад. Пенсиите по равно и малко на всички щастливи и доволни възрастни хора. Защото Падишаха от Банкя иска всички поданици да го обочат и славят