Лекар: Понятието фалшив болничен лист не съществува

При съмнения работодателят може да се свържи с НОИ или джипито
26 окт 2017 13:39, Анисия Иванова
34

7394 гледания   |  Още видео
"Понятието фалшив болничен лист" не съществува. Възможно е да има пациенти, които не спазват упоменатите в него режими и лечения. Това е основание той да не бъде изплатен. Бъркат се обаче понятията", посочи в студиото на "България сутрин" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя бе категорична, че пациентите са големи хора и нито една институциия не е в състояние да ги задължи да правят каквото и да било.

Още по темата

Предложението да бъдат намалени парите за първите три дни от болничния предизвика широки обществени дебати и срещна сериозно недоволство. Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че рестриктивната мярка ще бъде замразена за месец-два и нареди на държавните институции и полицията да направят "последен опит" да овладеят измамите с обезщетенията.

По думите на д-р Николова всеки издаден болничен лист съдържа в себе си препоръчания за пациента режим, т.е. дали е свободен, леглови или без напускане на населеното място.

"Ако работодателят има някакви съмнения за това как е издаден болничният, може да се свърже с личния лекар или да се обърне към НОИ и да сподели притесненията си", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Заради злоупотребите НОИ иска през първите три дни от болничния да се получава 50% от заплатата, а не 70%, както е сега. Тези дни се плащат от работодателя, а от четвъртия ден застъпва НОИ с 80% от заплатата. Срещу намалението на плащането няма намаление на осигуровката. В мотивите пише, че орязването е с цел облекчаване на работодателите и превенция на злоупотребите, но няма финансова оценка или оценка на ефекта на предложението.

 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшиви болнични няма. Те са стандартни документи, "пронумеровани, прошнуровани и подпечатан с Божия печат". Фалшиви са мнимо болните и мнимо лекарите, които ги издават с користна цел. Какво неясно има?
28
2
 
3
 
! Отговори
НЕЕЕ преди 1 година
Не съществува. То и престъпникът, който имаше 6 епикризи, от ортопед - че бил със счупен крак - пък караше кола. Че бил с малформация на сърце - епикриза издадена от сърдечен хирург пък си ходеше като млада кобилка, нали?!
Епикризите не са фалшиви, истински са. Но докторите които ги издават не са истински.
Те не са лекари. Те нямат достойнство и лице. Чест че принадлежат към най-благородната професия.
Затова наказателна отговорност за лекарите издали неверни епикризи.
Лишаване от права и затвор.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 1 година
Тази колежка е изключително нагла. Да отричаш очевадното е недопустимо. Нека всеки лекар си сложи ръката на сърцето и каже, че поне веднъж в живота си не е издал фалшив болничен лист. Всеки е човек и нищо човешко не му е чуждо. Всеки има родители, деца, роднини, приятели и няма как да не сгази лука. Стига това да не става система на работа. Но за някои уви да се вземат пари е всичко и го правят с цената на всичко.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 1 година
Д-р Гергана Николова говори небивалици. Аз лично съм виждал как срещу пари се издават болнични листове на абсолютно здрави хора. Същото е и с ТЕЛК. И там се късат доказано болни хора, за да може да се пенсионират здрави. Като казвам това, не ме разбирайте, че е в 100% от случаите. Но има фалшиви болнични, фалшиви пенсионери по болест. Колко са никой не може да каже, но това са фактите. Така, че много и здраве на д-р Николова. И ние сме лекари и знаем кое как става.
25
1
 
2
 
! Отговори
Стеф преди 1 година
Това предложение е поредното доказателство за БЕЗСИЛИЕТО на така наречената политическа класа(за мен просто измамници на едро).
24
2
 
9
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Всички рестрикции са с цел ОБЛЕКЧАВАНЕ на работодателите. Как не се наоблекчиха тия, бре! Утре и заплатите ще спрете, за ОБЛЕКЧАВАНЕ на чорбаджията.
Нещо за облекчаване на обикновените хора ще предприемете ли?
Гладуваме, мизеруваме, не ползваме болнични, отпуски, почивни дни, празнични дни, щото да е ОБЛЕКЧЕН чорбаджията.
23
1
 
12
 
! Отговори
Болен преди 1 година
С Хашимото съм. Работя , но аз си знам как. Всеки ден е предизвикателство. Болки, кризи. В Япония болните от щитовидна жлеза вземат ТЕЛК. Тук НИЩО. Припадам, схващат ми се различни части на тялото. Работата е динамична и тежка. Налага ми се често да вземам болнични. Обиколих много лекари, няма подобрение или много малко. Имам колеги , които обиколиха света в болничен, а аз не мога да излезна от вкъщи от болка и страдание. Всичко е до съвест. Болничния е за болните. Не злоупотребявайте.
22
7
 
1
 
! Отговори
Дора преди 1 година
Болничния е да се лекуваш в къщи а не да си плащате наемите с тези пари
21
3
 
7
 
! Отговори
? преди 1 година
А имитация на заболяване?Този доктор спи ли?
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МНОГО МИ Е ЧУДНО НОИ ЗАЩО СА ЗАГРИЖЕНИ ЗА ПЪРВИТЕ ТРИ ДНИ.Т.Е. ЗАГРИЖЕНИ ЗА ЧУЖДИ ПАРИ
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенчо, Пенчоо все някой ден ще допреш до "гадовете" и тогава си спомни обидите към тези, които ще спасят дребния ти животец, или си от "безсмъртните" с които е пълна България?
18
1
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
На теб Домусчиев ли ти плаща да трошиш в негова полза
17
6
 
14
 
! Отговори
Пенчо преди 1 година
Тия гадове оперират здрави хора за парите от клиничната пътека, та няма да издадат болничен лист.
16
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имам болничен от 5 дена, първите 3 дни е фалшив според робовладелеца и ще ги плаща наполовина а другите два е истински и държавата , това означава пак ние , го плаща 80% . Аааах мааам ви и бизнесмени
15
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докторке, не на нас тези ! срещу 30 или 50 лв ще дадеш болничен за 10 дни по-чист и от детска сълза ! няма фалшив болничен, има такъв с подпис и печат на лекаря .........и ПЛАТЕН пак на лекаря на ръка 1
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14

Знае се за какво става дума. Големия проблем е друг. Лекарствата, които болниците закупуват се вземат на завишени цени с цел да има печалба на определени фирми.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ami pokajete togava invalidnite pensioneri v rbg poimenno...stom bg narod gi izdarja, neka da gi poznava lichno...Съда и прокуратурата ги познава !
12
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се правите че не разбирате?
Става дума за изрядни болнични листове, но издадени на хора, които не са болни.
11
0
 
18
 
! Отговори
Болен здрав носи преди 1 година
"...орязването е с цел облекчаване на работодателите и превенция на злоупотребите..." - намалението на болничните е абсолютно противозаконно. Самата идея за това да се намалят болничните с цел превенция на злоупотребите граничи със малоумие. Това е все едно да се накажат всички граждани на държавата затова че в нея има престъпници.

Ако някой извърши злоупотреба със болничен, има си достатъчно начини това да бъде открито и предотвратено. Но явно не това е целта. Целта е да бъдат намалени болнич
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че ако се разболея за 5 дена и ми плащата по 50% ... Аз съм загубен бе хора. Как ще си платя наема ? Как ще си нахраня децата ? Ще трябва да работя нощни смени, че да изкарам допълнително пари ... Ейййййй