Учените питат: Докога заплатите ни ще са като на чистачките?!

В Деня на будителите за поредна година БАН не празнува, а протестира
Обновена: 1 ное 2017 11:42 | 1 ное 2017 10:50, Камелия Цветанова
158

В Деня на будителите учени от БАН излязоха на поредния си протест с искания за по-високи заплати и повече пари за наука.

Те се събраха сградата на Академията и се оплакаха, че заплатите им са почти равни на тези на персонала, който отговаря за чистотата в институтите.

Протестиращите казаха още, че както те, така и науката в България като цяло е принудена просто да оцелява, а това им пречи и да работят нормално.

766 лева основна заплата взима професор от Селскостопанската академия.

"Бял ден не съм видяла откакто съм в сферата на науката", казва и доктор на науките, с четири езика и заплата от 540 лева.

Доц. Светла Данова работи в Института по микробиология от 30 години. Заплатата й е малко над 700 лв. след докторска защита.

Тя има 30 обучени дипломанти и чувства недооценена по отношение на заплащането. Щастлива е обаче, когато нейните ученици постигат успехи и това означава, че българската наука е жива.

Тя казва, че е много трудно особено в природните дисциплини. Те разработват продукти, които са готови да бъдат директно внедрени, но липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лв. каквато получават всички докторанти.

Според него половината от младите му колеги обмислят да напуснат сферата на науката или България и да се занимават с наука навън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
Нали и учените през 1989 година скачаха по площадите и викаха: " Кой не скача е червен", е сега в условията на демокрация нека се реализират.
79
1
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
продълж. на 80. На държавно ниво никой няма да финансира в тази псевдодържава науката-там или не може да се краде, или се краде в пъти по-малко от магистрали и саниране, от ограда и бежанци.Частните фирми също няма да финансират-та те дори инженери трудно назначават на работа, често пъти собствениците им се мислят за всезнаещи и всеможещи, щом са избутали криво -ляво някога едно СПТУ но са на правилния човек хора. А в търговията , каквато е 99% икономиката ни, открития просто не трябват.
78
4
 
14
 
! Отговори
Ристо Ученио преди 6 години
Веднъж засякох тогавашния председател на БАН в МЕТРО...човека си беше напазарувал от пиле мляко, деликатеси които повечето от нас виждат само по телевизора..Човека се нареди чинно на касата и само показа някаква карта, която касиерката гледаше с огромно учудване известно време- дори не я маркира или нещо. Та мисълта ми е, че редовите учени наистина мизерстват, докато феодалните старчета които са там от Татово време хич не ги засяга този проблем...затова и науката ни е на този хал.
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като изсипен да речем 1 млрд. лева в БАН какво ще се случи? Едно голямо нищо, ще се минат 2-3 години, ще си бъркат по дупките и готованците пак ще излязат да реват, че са им малко парите,
76
2
 
8
 
! Отговори
До 70 и 72 преди 6 години
Обърнахте ли внимание колко са тези, които са се събрали да протестират?Тези, които работят в комплекса на БАН срещу "Електроника" дори ги мързи да дойдат до центъра, а онези, в чиито институти се ходи на работа само във вторник следобед, дори не са си направили труда да дойдат на протеста.Затова дават само отделни хора в близък план. Иначе в БАН дремят на заплатаоколо 8 000 човека. Къде са?Така са свикнали, някой друг да прави нещо, те само да претендират и да искат.
75
2
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен72Колега, за да има ноу хау, първо трябва да има нужда от него, после-финансиране, за да могат учените да работят спокойно по проблема, и материано осигурени, и чисто битово спокойни.След това, трябват пари, за патентоване на откритието, за проучване, за поддържане на претенциите не само у нас, а по света.И ако някой реши да копира-пари и за съд и ескпертизи. Как мислиш в държава, в която основен приоритет са магистралите, оградата по границите, дали някой ще финансира на държ. ниво
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаДа, точно така другарю на демокрацията не й трябват учени, за това 95% от научните открития са случват в Северна Америка и Западна Европа.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учи мама, да не работиш - това идеално илюстрира ситуацията в БАН. Пълно е с нищоправещи чичковци и лелки, обаче с големи претенции. Да има и такива които дайствително създават наука, обаче тях няма да ги видите на тези циркове, те са заети с работата си - всъщност тези учени творящи наука са най-ощетени от ситуацията, защото са принудени да търпят останала гнилоч.
72
1
 
9
 
! Отговори
От истината боли преди 6 години
Тиквочът нали сподели какво мисли за по-умните от него: "Като няма работа за приограмисти, да стават овчари. ОвчУ сЪ търси многУ в момента!"Та с ГЕРБ на власт не очаквайте нищо добро за България.
71
1
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Dies Irae Учудващо много са създали, колега по форум, по метода на Иречек:"Ние знаещите, водени от некадърните, сме правили от нищо-нещо, за кефа на неблагодарните".Академик Спас Балевски, чувал ли си го? Американците още в зората на демокрацията го изтеглиха там, барабар с екипа му, и в Сиатъл леят по неговите методи самолетни части.А надуктите по магистралите ни, кой мислиш, проектира? Тецове, жп мостове, пътища? Среднистите ли?Но, след 90-95та всичко пропадна.В демокрацията не трябват уче
70
2
 
3
 
! Отговори
Ко преди 6 години
Аз затова го избутах до трети клас само , сега да си нямам ядове на главата :DDD
69
3
 
3
 
! Отговори
Ко преди 6 години
Ааа да бе .. учени ще ми стават те, кой ви е карал да учите толкова и сега с претенций , аа *** ха ..хаха
68
2
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Утре пак избирайте поддръжниците на мафията. Круши дребници ще ядете !
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората печелят стотици милиарди долари от know-how, а някакви хора претендиращи че са много умни, твърдят че това от този бизнес не се изкарват пари и обществото трябва да ги дотира. Няма по-ценна стока от знанието, знаеш ли как, за теб граници няма, хората са готови да плащат прескъпо за да потребят твоето откритие или иновация. Да има науки които не могат и да искат да създадат конвертируем продукт, но нали за това е БАН, да печели от едно направление и да дотира другите.
66
5
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Напълно нормално е.Все пак, живеем в държава, ръководена от човек, който смята, че младите вишисти трябва да ходят да садят картофи и да гледат агнета за Катар.Нали така, или не помните мъдрите Му наставления от преди време?
65
6
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До Анонимен 63Ние отлично знаем какво е учен - но дъртите БКП-та от БАН са толкова далече от учени колкото е дистанцията до слънцето. Това е проблема, че дърти 90 годишни мухлясали вечно забравящи дори да се изпикаят в тоалетна БКП-та назначени на партиен и родов принцип се бият в гърдите и твърдят, че са учени. Истинските учени създадоха компании и продукти, осигуриха работа на стотици хора, а нашите още ревът, да не ги забравяме и да не ги оставяме без пари. За какво? Какво създадоха?
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... че там където има синдикати - чистачките управляват
63
2
 
6
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
В България отдавна на почит са кича и простащината, а науката е на заден план или с други думи докато умния се наумува, лудия се налудува и прибере кинтите! Като не ви отърва в БАН имате свободата да бъдете оценени в частния сектор ако сте кадърни
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работете си, на никой не пречите. Будете се сутрин и отивайте да спите по кабинетите си. Завийте се с одеало, за да заприличате на пица калцоне - може би така ще ви увеличат заплатите.
61
14
 
5
 
! Отговори
пепи преди 6 години
420 лева са им много.Аз лично на повечето от българите не бих им дал и 300 лева.Когато се научат да работят от 8 до 12 и от 13 до 17 без н на брой паузи за кафе,тогава ще започнат да взимат пари.