Русия си приписа заслугата за спасяването на българските евреи

Москва: Това е станало благодарение на нашите воини
3 ное 2017 11:28, Елка Василева
810
Русия си приписа заслугата за спасяването на българските евреи
Снимка: архив, Булфото

Предотвратяването на депортирането на евреите от България и спасяването по този начин на 50 000 души от неминуема гибел били станало благодарение на съветските воини. Това твърди говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

На брифинг, коментирайки оскверняване на паметника на Съветската армия в София, станало през нощта срещу 31 октомври, тя настоя България да пресече актовете на вандализъм срещу паметниците на съветските воини, „които са дали живота си за спасяването на европейския континент от нацизма“.

Според Захарова този път „вандалите са надминали себе си – поставили са на мемориала лозунги с открито антисемитски характер“. Този акт „е особено циничен предвид това, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите воини е било предотвратено депортирането на евреите от България и по този начин са били спасени около 50 000 души от неминуема гибел“, каза Захарова. Думите й са цитирани на сайта на руското външно министерство и от ТАСС.

Още по темата

Според говорителя на руското МВнР „тези хора, които се занимават с оскверняване, нямат понятие от собствената си история“.

„Това е страшното – каза тя. - Тези, които отиват с чукове, лопати и боя и оскверняват паметници, за съжаление, изобщо не знаят историята, не знаят славните традиции и страниците от собствената си история“, каза Захарова.

Може да се спори кой коя история не познава, тъй като спасяването на евреите в България по време на Втората световна война е политически акт на българската държава, подкрепен от народа, осуетил изпращането им в нацистки концлагери.

Българският парламент приема расисткия (главно антисемитски) Закон за защита на нацията от 1941 г., съгласно който са наложени ограничения на граждански права предимно на евреите, но в страната не е допуснато задълбочаване на антиеврейската политика.

С целенасочени действия (протестни, законодателни, управленски и др.) на парламентаристи и общественици българската държава оказва отпор на Хитлеристка Германия и не предприема кампания за изпращане на местните евреи в концлагери.

Така са спасени евреите /около 50 000 души/, живеещи на територията на България отпреди войната. Не са спасени обаче евреите на териториите с българско управление по време на войната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


810
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
643
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се , че трябва да сме благодарни не само на загиналите руснаци, но и на загиналите украински, финландски и др. войници, които са загинали за България.
642
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците и украинците бяха една държава и един народ, докато престъпници като Сорос не решиха да финансират една фашистка хунта в Украйна, която забрани на хората да говорят не само руски език, но и много други езици, вкл. и български език.
641
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 722Руснаците у украинците бяха оедна държава и един народ, докато престъпници като Сорос не решиха да финансират една фашистка хунта в Украйна, която забрани на хората да говорят не само руски език, но и много други езици, вкл. и български език.
640
4
 
3
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Добро утро селяни прости!!!Това е живота селяни прости, когато се оскверняват паметници, въпрос на чест за всяка страна е, която почита своите безименни герои дали живота си в една отвратителна война, да запази достойнството им по всякакъв възможен начин, бъркайки дълбоко в раната и като си присвоява едно българско велико дело, с което се гордеем и с което дипломацията ни разтваря врати по света!!!Селяни прости живота е несправедлив!!!Агент Дани Макгрегър!ЦРУ!!!
639
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога пропагандата на фашистка идеология е разрешена в България?
638
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много сте ***,прости и елементарни всички русофоби, на вас ще кажа следното:1.Русия днес няма нищо общо с бившия СССР.2.Ако не бяха руснаците, сега щяхте да носите шалвати, да говорите на турски , да сте ***, а жените ви-да са забулени ханъми.Освен това щяхте да се дупите в джамии.3.Без Русия България нямаше да я има на картата на Европа.
637
3
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
А Русия беше спасено от САЩ през ВСВ . иначе в Москва щеше да говорят немски или японски..ха.ха.ха
636
1
 
5
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Крайно време е този паметник да се махне от България. Съветската армия не е освободител, а узурпатор. Това е исторически факт. С нищо Сталин не е бил по-читав от Хитлер и съветската армия с нищо не е по-добра от германската армия. Просто са водили бойни действия на теророрията на България, това е.
635
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На българските русофили и национални предатели,плюещи запада,трябва да се забрани да пътуват на запад.Мястото на паметниците ан съветския окупатор е в музея,не в българските градове и села.
634
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без съюзниците,съветските окупатори нямаше да участват успешно,в унищожаването на фашизма.Срещу фашизма са се били не само комунисти,но термените си присвоиха и слънцето,въздуха и водата.Българският народ и българдките институции спасяват българските евреи,а не съветската армия,която е била на хиляди километри от страната ни,по време на спасяването на 50 000 български евреи,през 1943.Всички паметници на съветските окупатори в БГ,трябва да се премахнат.
633
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези провокации,руснаците ще предизвикат ,всеки месец по един такъв надпис на паметниците,на съветските окупатори в България.
632
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин унижи българската история,като прати българската азбука в"македонските земи"-измислени,заедно с "македонския език",от Коминтерна,а недолразумението Захарова,сътвори поредната лъжа,как Съветската армия,спасила 50 000 български евреи и то в 1943,когато све били още монархия,а съветските окупатори,на хиляди километри от България?!С това си поведение,руснаците ще ускорят поругаването и накрая-преместването на съветските паметници от градове и села в БГ,в музея на комунистическата история.
631
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трак, ти изобщо знаеш ли кой е папа Николай първи? Какво ли те питам и аз...
630
1
 
7
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Русофили , защо толкова много мразите България.Тя ви ограмоти и образова , а накрая взе , че и ви покръсти.Толкова ли ви липсва да сте диваци , че така ни мразите.Ние ви прощаваме , но вие ...............
629
1
 
5
 
! Отговори
Трак до 704 преди 6 години
То бива бива лъжи , но папа Николай е вече брутално.После ще кажеш , че Ленин е създал Кирилицата.
628
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трак, прочети ти повечко! Още се пазят писмата между княз Борис и папа Николай | .
627
1
 
3
 
! Отговори
Трак до 700 преди 6 години
Леле , че си *** Княз Борис избирал ти история чел ли си или просто си фантазираш.
626
1
 
2
 
! Отговори
Трак преди 6 години
25% от руснаците са мюсюлмани , скоро над 50% ще станат.Путин скоро към мека ще ходи
625
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е гениален политик. Той прекрасно вижда, че мястото на Русия не е в Европа, а в Азия и че ислямът я превзема постепенно. Затова сега постъпва както навремето е постъпил княз Борис. Преговаря и с Иран и със СА за да реши кой ислям да приеме, точно както Борис е водил преговори и с Рим и с Константинопол. Аз залагам на сунитския ислям от СА.
624
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искате руски президент като алкохолика Елцин или предателя Горбачов, нали, проамерикански продажници и неблагодарници?

Спонсорирани публикации