Американската мечта – цел на хиляди българи

100 000 наши сънародници опитват късмета си за зелена карта
4 ное 2017 21:17,
141
Американската мечта – цел на хиляди българи
Снимка: архив Reuters

Драматичните събития в Ню Йорк от вторник, събудиха дебата "за" или "против" отпадането на "зелените карти". Не закъсня и поредният туит на Тръмп.

"Терористът е дошъл в Съединените щати чрез така наречената "Лотария за разнообразяване на имигрантския поток", лотарията "зелена карта". Искам визова програма, която да се основава на качествата на хората", написа американският президент.

Още по темата

България е сред страните в Европейския съюз с най-много желаещи да получат възможност за легална емиграция.

От октомври  българите могат подават формуляри по Програмата на САЩ за разнообразяване на имигрантския поток за 2019 година.

По програмата за 2015 г. са се включили 48 840 кандидати, като придружители са участвали още 42 339 души, или общо 91 179 българи. Спечелилите са 782. През 2014 г. издадените визи са 970, а през 2013 г. –  914.

Николай Митковски печели "зелена карта" през 2011 г. Година и половина работил в Чикаго като механик. Избира обаче да се върне в България.

Спечелил, заминал и се завърнал, Николай е категоричен, че "зелената карта" дава безценен опит и в професионален, и в личен план. "Тя дава възможност да работиш каквато искаш работа. Ти си със статут на американец, просто нямаш право да гласуваш", посочва той пред bTV.

От американското посолство у нас обясниха, че в момента "зелената лотария" протича по обичайния начин. 

"В момента допълваме имиграционните правила в Съединените щати, но продължаваме да провеждаме интервюта. Визовата програма е без промяна", поясни Кейт Макгиъри, генерален консул в посолството на САЩ.

И докато пътят към американската мечта не се промени, остават предупрежденията за възможни измами. "В никакъв случай не бива да вярвате на някой, който ви се обажда или ви изпраща имейл, че сте спечелили. Това със сигурност е измама. А ако някой ви поиска каквито и да е пари – и това е измама", подчерта Макгиъри.

Единствено спечелилите лотарията и преминали през интервю кандидати плащат такса за виза в посолството на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
6
 
17
 
! Отговори
психиатър преди 6 години
"Американската мечта" си замина заедно с "Развития социализъм".Който не вярва да иде и да провери, никой не го спира, нито Тодор Живков, нито Държавна сигурност. Няма смисъл от надприказване.
80
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се пишат глупости, че Америка няма с какво да привлече? Всяка държава има с какво да е интересна. Америка има едно предимство, прагматизма. Работи се с переспектива до 100 години. Не казвам, че е перфектна държава, но който е ходил да сравни с живота у нас. Несравнимо е! Полиция здрава, ред и сигурност, огромни мащаби. Разликата с Германия е видима. Да, всичко е подчинено на Цар Долар. А у нас не е ли? Не се лъже по заведения, ресторанти, магазини. Бакшиша е 10% задължително. Клиента е цар!
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не си ли мислиш,че нарочно Ви го написах така Ве парвеню...нещо си се взел за голямата работа май...А?
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вращаш? Не съм ти потребен, така е. Потребен ти е учител по български език за втори клас. Като няма вече кой да ви лекува, такива като мен ще са ви потребни. Но за 1000 лв на месец ще ме хванете за.....
77
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам втора виза за 10 години за САЩ. Дъщеря му завърши два университета там и си намери мн.добра работа. Втория университет го плати САЩ, аз разходите за храна и квартира. Предложиха и веднага професура но тя отказа. На 29 щеше да е професор. Никой не я попита, кой е баща й, член ли е на ГЕРБ, или подобни глупости. У нас за да се издигнеш трябва да питат Съджука, един питекантропус с IQ на чехълче.Той да каже????Работи се, плаща се, ако си добър, има стимули. Работи в NY.Там кмет не е Фандъкова.
76
8
 
19
 
! Отговори
Re: Руска мечта преди 6 години
Никай не ти говори за Русия!Говоря ти, че д-ва с 250 г. история, няма с какво да привлече средната класа на Европа.България е в пъти по интересна и красива дестинация, земя докосната от Бог.Да не говорим за история, че спираме арабското нашествие, траките и т.н.За Русия само им виж Ермитажа, Петродворец, то си личи, че е била империя, с дворци и т.н.Но САЩ са привлекателни за работна ръка, и историята на индианците, само че ги избиха.Европа си е Европа.Не се позценявайте, гордейте се с БГ
75
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашистченцето Пупи защо не направи руски вариянт на Зелена карта?
74
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А руската мечта-да се возим на Лада, да се гордеем, че "Крим наш!", да се зъбим на Запада и да се наливаме с Бояришник е мечтата на над 90% според руските посланици българи. Но фактите са си факти-едва 2500 българи са се преселили в Русия за последните 20 години, докато в САЩ те са над 350 000. Фактите говорят най-добре.
73
16
 
17
 
! Отговори
Не ми е мечта! преди 6 години
Имам доживотна виза, но такъв див капитализъм е в САЩ, толкова стрес, че не си заслужава. Държава, в която убиха Ленън, няма как да ми е мечта.Предпочитам дестинации като Гърция, Тайланд, Филипините, България - Седемте..., Испания, Мексико. Може би ще посетя Куба.Европа и Азия.САЩ държава с 200 - 300 г. история, с какво може да ми бъде интересна.Че тя БГ има по-богата и интересна история и култура.САЩ е за хора търсещи материално благополучие.Друго, няма с какво да привлекат хората?!
72
9
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Преди няколко месеца по немската първа ARD програма попитаха един виден немски журналист няма ли другс държава да изпревари САЩ в близките години. Той каза,че като се имат предвид технологиите САЩ ще останат световния лидер още 100 години,а и занапред.
71
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си ни потребен,може и да са на вращаш...
70
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една кандидатура за Зелена карта от някой си... Владимир Путин.Смяяяяяятайте другаре.
69
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, от "путинският рай" колко са.
68
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За хиляди българи е мечта да се махнат от този шуробаджанашки, партийнокастов бардакк, наречен България.
67
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седи там,и не мучи...
66
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българчета, как е в боколандия? Реже ли лентички царя слънце? Щото в Ню Йорк за две години построиха два ОГРОМНИ моста паралелно до старите с изтекла годност( тапан зи бридж и кошчудзко бридж) без да се режат каквито и да било лентички, без официално откриване, без дори и да се тръби по медиите какъв напредък има в градът ни....а за картонените къщи- само ще си мечтаете за тях докато притичвате от банята по ледения коридор да се мушнете под юрганчето, защото печката не смогва да затопли спалнята
65
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милиони руснаци бягат в ЕС или щатите.Дори у нас се заселват само за да са далечот Великая Рус.
64
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ - РайРусия - Адът
63
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднъж бях в Щатите и ПАК искам да отида. Да остана да живея там!Децата ни са там, работят, учат, ходят по екскурзии в цяла Америка и Канада, нищо не им липсва!За комунистическите ни държавички не искат да чуват вече!И са прави децата - който е бил за малко в държава от ЕС или Северна Америка никога няма да иска да се върне тук.
62
14
 
26
 
! Отговори
Още един от САЩ преди 6 години
До ЖороХич нямаш представа за какво говориш. Всички които живеят в САЩ се залъгват, че живеят. Напротив, те само съществуват. Успех със съществуването!

Спонсорирани публикации