България – черна дупка на картата на Европа. 30 000 искат край на това

Подписите с искания за данъчна промяна влязоха в НС
92
България – черна дупка на картата на Европа. 30 000 искат край на това
Снимка: архив, Ройтерс

България – черна дупка на картата на Европа. Причината – страната ни е единствената в целия ЕС без необлагаем минимум, а група граждани поискаха на това да се сложи край.

Още по темата
Над 30 000 подписа в подкрепа на предложения за промени в данъчната система в България внесоха в деловодството на Народното събрание представители на гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство".

Инициативата стартира преди два месеца с петиция, която настоява за въвеждане на необлагаем минимум за доходите поне до размера на текущата минимална работна заплата и намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост - хляб, вода, детски храни, лекарства, учебници, книги и други.

"Настояваме за европеизиране на данъчната система в България чрез въвеждането на две мерки, които действат в целия Европейски съюз", обясни координаторът на гражданската инициатива Мирена Филипова.

Тя посочи, че България е единствената държава в ЕС, в която няма необлагаем минимум върху доходите на физическите лица, и едва втората, в която не се прилагат диференцирани ставки на ДДС за стоки от първа необходимост.

Представители на инициативния комитет и организациите, подкрепящи инициативата, се срещнаха с Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, за да представят своите искания.

Те отчетоха, че в рамките на около два месеца се успели да съберат подкрепата на 30 683 души за двете искания.

Организаторите припомниха, че преди 10 години, когато в България е осъществена драстична данъчна реформа, като е отменен необлагаемият минимум, това се случва след писмо на около 100 души и при отсъствие на публичен дебат.

Днес над 30 000 души настояват за малко повече справедливост чрез мерки, същестуващи навсякъде в Европейския съюз.

"През миналата година България достигна до първото място по неравенство сред страните от ЕС. Ножицата между бедни и богати е широко отворена. За сметка на това България е на едно от последните места по мерки за борба с неравенството сред страните от ЕС", подчерта Мирена Филипова.

Тя посочи още, че кампанията не е нито лява, нито дясна и припомни, че в последните няколко предизборни кампании партии от целия политически спектър са предлагали част от мерките, за които настояват днес подписалите петицията граждани.

Основни организатори на инициативата "Да спрем машината за неравенство" са КТ "Подкрепа", сдружение "Солидарна България", Автономен работнически синдикат, Българска анти-бедност мрежа, Колектив за обществени интервенции, както и няколко политически партии - АБВ, Движение 21, Българската левица и Зелената партия.

Солидарност с исканията и публична подкрепа са декларирали и множество обществени фигури, сред които евродепутатите Костадинка Кунева и Георги Пирински, икономистите проф. Боян Дуранкев, проф. Ганчо Ганчев, проф. Росица Чобанова, д-р Филка Секулова, Мика Зайкова, Атанас Пеканов, историкът проф. Искра Баева, юристите Михаил Миков и доц. Янаки Стоилов, философът чл. кор. Васил Проданов, политологът проф. Антоний Тородов, доц. Иво Инджов, доц. Страхил Делийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Аз съм съгласен да има необлагаем минимум, но той да бъде колкото средното ниво на заплащане в ЕС, примерно 2500 евро на месец. За доходите над 2500 евро на месец да си слагат големите данъци.
63
2
 
14
 
! Отговори
до ВЗИМАМЕ ПОВЕЧЕ преди 6 години
Необлагаем данък за минимални доходи на физически лица и хранителни стоки, и лекарства от първа необходимост!?Ами, тогава откъде ще вземат пари за дУпетатски заплати и премии???Което ще рече - повече данъци с по-висок лихвен процент за "ов---цете" и по-високи заплати без облагаем данък за онези които ще ни "стрижат" до кожа!!!Май капиталистите плачат за нови болшевишки революции!?Не, че "ов---цете" няма да пострадат, на и за финансово-капиталистическата буржуазия няма да има капка милос.т
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо съдии и прокурори не плащат данъци?Нали все за лошата съдебна система ни критикуват от Запада, а магистратите не си дават привилегиите, алчнотиите!
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът не е в облагането, а в мизерното ниво на заплащане. Няма да се повиши заплащането, ако се махне данък общ доход за най-ниските доходи. Тогава мутрите-демократи-работодатели просто ще плащат още по-малко. Сега един с 500 лева облагаеми с ДОД, плаща 50 лева ДОД. Ако се въведе необлагаем минимум, ще плаща примерно 5 лева. С тези 45 лева в повече колко по-хубав живот ще си осигури? Не ставайте смешни! При това той декларира 500 лева, а взима 1000, 1500 или повече,т.е. ще плаща 5 за 1500 лв
60
3
 
8
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
ОК че ви сложим необлагаем минимум - 200 кинта устройва ли ви?
59
15
 
10
 
! Отговори
Александър преди 6 години
Искане на гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство" - на едни да им се облагат доходите с данък, на други - не. Не е ли неравенство хората с различни доходи да бъдат облагани по различен начин, или аз нещо бъркам? Каква е логиката този с минималния доход да не плаща данък, а този, който работи и изкарва повече - да плаща повече, и в крайна сметка двамата да се окажат с еднакъв нетен доход? Каква ще бъде мотивацията да работиш и съответно изкарваш повече?
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
62.Това е популизъм
57
1
 
5
 
! Отговори
До Гюро преди 6 години
То този 10.11 е човек на много възраст. Виж как пише..., опитва се да пунктира другаря Живков.Какво ли разбира той от търговия, бизнес и демокрация? Не че ние разбираме нещо, но поне можем да черпим опит от запада.Въпреки, че като гледам какви хора са останали тук, май само аз и ти не сме избягали.
56
1
 
27
 
! Отговори
ха, сега де... преди 6 години
...цените ни европейски, данъците ни световни, заплатите занзибарски.От гърба на българина се дерат не една , а няколко кожи.Правилно трябва да се премахне ДДС от стоките от първа необходимост + книги и др. посочени в подписката.30 000 са малко, 99% бихс подкрепили исканията.
55
1
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
А биткойните ? Държавата иска да ти е партия на печалбата 10% , но не ти е партия на разходите. Да не говорим, че не те пази например от кражби на борсите, фалити и другинещастия. Та какви 10% иска и защо без да свърши реална дейност ??!И аз искам партия, но само на печалбата :)))
54
1
 
23
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До До 52 викащият"Законите са си добре"Не са добре. За да взема разрешение за къща ми трябваха 133 документа в Германия искат 16. Защо тряба да включа договор с ВиК и Енерго и да платя такси ако аз не искам да ги използвам изобщо ? Ще ползвам собствени и то ако искам. Защо кеша е ограничен до 5000 а в Германия няма такива глупости ? Мафията пак ще си плаща в кеш изобщо нея засяга този закон. Мога да дам куп други примери...
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: Анонимен 53Нито законите са ни качествени като германските, нито пък и тези които имаме се спазват или най-малкото уважават. Тоест, разпадаме се във всички посоки като държава.От което следва, че ако искаме да се запазим, трябва да предприемем мерки по всички направления. Не само да въвеждаме хубави закони, или пък само да ги спазваме по-строго на практика.Впрочем, идеален закон няма никъде, но тези които са реални зависят от интелекта на тези които ги измислят.
52
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде отидаха БГ-прехвалени икономисти и юристи, да си свършат работата, да оправят данъците и законодателството?Или са велики само по екраните на телевизиите, когато трябва да лобират за чужди интереси?
51
3
 
12
 
! Отговори
До 52 викащият преди 6 години
Законите са си добре, приложението на законите е проблемът в България.
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрите се избират сами N48 благодарение на шведите, които развъждат на наш гръб
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА ВЪВЕДАТ ГЕРМАНСКАТА ДАНЪЧНА СИСТЕМА И ДА ПРИЕМАТ ИЗЦЯЛО ГЕРМАНСКИТЕ ЗАКОНИ И РАБОТАТА ЩЕ ТРЪГНЕ.ЩОТО НАШИТЕ ДЕПУТАТИ НЕ СА СПОСОБНИ ДА НАПРАВЯТ КАЧЕСТВЕН ЗАКОН
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плоският данък беше въведен от тройната коалиция. БСП тогава не искаше да го въвежда, но НДСВ и ДПС заплашиха, че ще предизвикат избори.Късичка е паметта на много латерни тук, които повтарят едно и също.
47
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям смях! Плоския данък беше въведен от левите (БСП), а днес със зъби и нокти го бранят (уж) десните! Не успяхме да построим социализъм, но още по-малко успяваме с капитализма и се върнахме във феодализма!
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тя посочи, че България е единствената държава в ЕС, в която няма необлагаем минимум върху доходите на физическите лица, и едва втората, в която не се прилагат диференцирани ставки на ДДС за стоки от първа необходимост."Ей това трябва да се изпише с огромни букви и да се лепне на фасадата на НС - да се виждат отдалеч кои са отцеубийците и нехранимайковците и колко струват!
45
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друго трябва - до два пъти минималната работна заплата, да се удържа данък общ доход 50%, а над тази сума 5% и нека пак се укриват доходи....