Започват постите: От днес до Рождество без месо

За болни, бременни и кърмачки постът е облекчен
15 ное 2017 08:36, Боряна Павлова
22
Започват постите: От днес до Рождество без месо
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Днес започва 40-дневният Коледен пост. Рождественскиият пост ще завърши на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение. Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Исус Христос. Това е станало сравнително късно - през 12-и век.
 
Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос.
 
През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват - без сряда и петък, припомня "Дарик".

На Никулден - 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино. Изключение се прави за деца, бременни жени, за болни и възрастни хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти по време на поста.
 
Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.
 
40-дневният Рождественски пост често е наричан още "Четиридесетница на апостол Филип", тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип - на 14 ноември. Установен е сравнително късно - в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост, и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
Леки пости, братя и сестри во Христа!
9
4
 
1
 
! Отговори
Честен преди 1 година
Ние пък сме на суджуци!
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време хората са постили за да си прочистят организма от свинското месо. В днешно време много малко хора консумират месо по здравословни причини. Например тези с високото кръвно никога не консумират свинско. Постите са за тези дето цяла година блажат здраво. При нас такаво опасност няма щото сме на пости повече от 8 месеца в годината. С тези високи заплати и пенсии Ако си позволими месо то то е някоя селска кокошка и селски яйца. Така че да постят тези дето цяла година са блажили.
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, дали някога ще започнат да зачитат правата на атеистите и подобни новини на религиозна тематика ще има в само в специализирани медии
6
2
 
3
 
! Отговори
гербист от ЕНП преди 1 година
Ние сме над тези неща като постите и другите измислици. В обединена Европа няма нужда от пости, по-скоро от нови джамии.
5
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пак ни занимават с герои от еврейските приказки за непослушни деца и внушават, че трябва да им подражаваме.
4
0
 
16
 
! Отговори
гост преди 1 година
Успешен пост на постещите!
3
13
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Това не е нормално!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До натъпкачев

А да си пиеш хаповете преди да пишеш можеш ли?
1
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък не. Ще си развалям апетита заради литературни герои. Вие луди ли сте?