60% от децата – несигурни в училище, страх ги е от бой

България е в десетката по тормоз в училище сред 43 страни
7
60% от децата – несигурни в училище, страх ги е от бой
Снимка: Булфото, архив

Около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище, показва изследване на Института по криминалистика и криминология на МВР. Това обяви пред  БНР Славчо Атанасов от Обединени патриоти, които оглавява парламентарната Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Още по темата

Според изследване на световната здравна организация в 43 страни, България е в десетката по тормоз в училище. Това включва не само физическа, но и вербална агресия. През миналата година случаите на агресия са се увеличили с общо 400.

От над 4300 училища и детски градини в страната само в 964 работят психолози или педагогически съветници.

Най-остра е липсата на специалисти в области като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца.

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание съвместно с Държавната агенция за закрила на детето организираха две кръгли маси на тема: "Родителите – конфликтите – агресията и закрилата на децата".

Първата беше с участието на всички институции в държавата, имащи отношение към нашите деца и представители на всички политически сили, а втората с неправителствения сектор.

За първи път представители на всички политически сили и институции бяха единодушни и взеха решение за иницииране на законови промени и изготвяне на писмени предложения, свързани с уредбата на родителската отговорност след раздяла на родителите, залагане на санкции за родители, които системно нарушават предписания на органите за закрила на детето и съдебни решения, активната роля на социалните служби в консултиране на страните на ранен етап от конфликта, а също така и да бъде регламентирано процесуалното качество на социалния работник в съдебния процес и на становището и доклада на социалния работник, иницииране на мерки, включващи междуинституционално сътрудничество, подкрепа на детските заведения от системата на закрила, регламентиране на медиацията като вид социална услуга.

"Инициирахме създаването на работна група, в която участват народни представители от парламентарно представените партии и експерти от МВР, Главна дирекция "Национална полиция", ДАНС, съд, прокуратура, 6 министерства и други институции. До 15 ноември беше срока за даване на конкретни предложения за законодателни промени срещу агресията от членовете на работната група. До момента имаме конкретни предложения от 12 институции и неправителствени организации. Изпратени са предложения за промени в Семейния кодекс, Закона за защита от домашно насилие, Граждански процесуалния кодекс, Закона за закрила на детето и поднормативни актове за засилване на контрола при приложението и изпълнението на действащата нормативна база, а също така и предложения за необходимост от държавна намеса в определени направления. На 12 декември ще бъде второто важно заседание на работната група", съобщи Славчо Атанасов.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото е ,че децата страдат повече от вербална атака от изгладнелите и некадърни учители.страшен тормоз им налагат т.к. дълги годиниги държаха гладни и останаха най-некадърните
6
2
 
0
 
! Отговори
ваа преди 1 година
Щом тези 60% деца ще дадат бой, няма кой да ги докосне
5
1
 
6
 
! Отговори
1234 преди 1 година
И ся ко праим....?????
Както винаги едно нищооо...
4
3
 
8
 
! Отговори
психолози,а преди 1 година
Пуста шамарена фабрика!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхът не е само у децата. Седма година от както водя децата по градини и училища, и да ви кажа, вече и мен ме е страх. Гладни истерични хиени, облечени като клоуни, цвъркащи за пари, некадърни, но задължително прикриващи се една друга. Истинска ОПГ.
2
3
 
10
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 1 година
Като опреш един ,,Макаров,, в тиквата на хулигана,набързо ще стане послушен чак до 12-ти клас...Останалите щуротии като изключване,мъмрене,педагогически съвети не вършат работа
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното нищоправене. Видите ли ся, като не знаете как се прави се гледа как е направено в най-напредналата по въпроса държава. После ако е възможно го прилагате. Ако не е възможно, то гледате втората поред и така нататък докато го натъманите някак.
Няма нужда да се опитвате да откривате кололото. Не е възможно. Не ви е дадено да можете.