Българите – щастливи! Без лев настрана, но с усещане за сигурност

98% могат да си купуват редовно хляб, а 60% - месо, сочи проучване
27 ное 2017 12:30,
111
Българите – щастливи! Без лев настрана, но с усещане за сигурност
Снимка: Reuters

Мнозинството българи декларират, че се чувстват щастливи и удовлетворени от стандарта си на живот в момента. В същото време повечето признават, че нямат заделени спестявания, но пък се чувстват сигурни за работните си места.

Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено от изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". То е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице" между 3 и 12 ноември 2017 г.

59 на сто от участвалите в допитването казват, че са щастливи, а 28% отговарят, че не са. 13 на сто не могат да дадат категоричен отговор.

Около 60% декларират, че са удовлетворени от живота си – 11 на сто са абсолютно удовлетворени, а 45 на сто са по-скоро удовлетворени. Неудовлетворени са около 40% - 30% са по-скоро неудовлетворени, а 10 са изцяло неудовлетворени.

Отчита се силна зависимост между щастието и възрастта, анализират социолозите. Те обясняват, че най-младите декларират, че са най-щастливи, но с напредването на възрастта процентът на щастливите постепенно намалява. Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-голям процент декларират, че са щастливи.

Проучването тества и очакванията на хората за промени, а също и усещанията им за сигурност. 

54% не очакват стандарта им на живот да се промени през следващата година. Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши.

И тук възрастта има определящо значение. По-младите (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца.

Тук обаче социолозите уточняват, че 37% от анкетираните не извършват трудова дейност, най-голяма част от тях са пенсионери.

98% от българите могат да си купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Местните продукти са най-недостъпни за хората над 60 години, както и тези, които са безработни.

Мнозинството българи, 70%, няма спестени пари, показва проучването. 20 на сто пък декларират, че имат спестявания.

Половината от българите ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв., става ясно от проучването. Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда, коментират от "Тренд".

За една четвърт от живеещите в столицата, желаният месечен доход е над 2500 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
11
 
! Отговори
Я па ти! преди 6 години
До Анонимен 40 Аз пък искам да имам едно малко изворче в пустинята Сахара , и съм най богатия на планетата. Шашав ли съм , а ?
51
0
 
32
 
! Отговори
varg преди 6 години
Страшна сигурност,могат да те убият за 2 лева
50
0
 
23
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
Що ще е фалшива новина бе? Пари нема ама нали "бащицата" пак ще ни даде за Нова година. Ама неблагодарен народ !
49
1
 
34
 
! Отговори
Лафонтен преди 6 години
И аз пиша басни , ама тез ме сложиха в малкото в малкото си джобче .
48
15
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 26 *** ние не искаме да сме в комунизма. Кой иска да ходи в дочени дрехи с петолъчка на челото и да са храни от казана на площада? Ако има за всички де.
47
0
 
16
 
! Отговори
кк преди 6 години
Кубинците имат една поговорка : той е беден , има само пари . Много е вярна , но от завист не можем да го видим
46
1
 
26
 
! Отговори
Ето преди 6 години
Ето на това се вика фалшива новина. Поръчано от бкп-герб.
45
11
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Така е , за " родост" на ушанките.България за 27 г. е променена и неузнаваема. Твърдение но приятели живеещи от 26 г. в САЩ.
44
2
 
19
 
! Отговори
смешко преди 6 години
ей това е вицът на месеца..
43
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости
42
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това социологическо проучване ме накара да се замисля: аз космонавт ли съм, който често покорявайки космоса, е далече от стреса на оцеляването и не знае какво се случва тук на наша родна територия; или човек, стремящ се да свърже двата края в България, който същевременно е неимоверно щастлив, че е преборил нуждата и временно е отдалечил страха за оцеляване! Различните хора различни неща ги правят щастливи: едни да прецакат някого; други осигурената прехрана или дареното. Какво да се прави...хора
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Природата няма пенсионирана лисица или пенсиониран вълк.Да са мислили навремето.
40
3
 
22
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 6 години
ЕДИН ЯДЕ ЗЕЛЕ ДРУГ ПЪРЖОЛИ ....СРЕДНО СТАТИСТИЧЕСКИ ВСИЧКИ ЯДАТ ЗЕЛЕ С МЕСО ..... А ДАЛИ Е ТАКА .......
39
3
 
13
 
! Отговори
БГ МЪЖА И ЖЕНАТА преди 6 години
Еми те като не са виждали по-Убаво ,как няма да се довлни,мързелуват ,клюкарт.гледат сериали и получват помощи я Сорес ,я от ЕС ,Я ОТ ДЪРЖАВАТА СОЦИАЛНИ , я детски и от футбол ,политика и жени много разбират мъжете . А жените разбират от сериали ,клюки за всички знаят и самочуствие за световно вадят ,а една "манджа" не могат да направят.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Искам да бъда директор на водопад!
37
3
 
40
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Ти описа живота на 80% от Българите, ама мотамо.... Това ми се случва всеки Божи месец, при все че получавам близо 2000 чисто. А реално оставам с 500, след като платя всички цитирани от теб неща. Ако имам нещастието да се разболея, то олеквам рязко с още 100-на. А какво да кажем за много от останалите хора, работещи за 500-700 на месец, а на тях какво им остава драги ми Агенции по социологическа стъкмистика? Хората се тикат 30 години в изкуствено създавана мизерия. Живот без мечти, ден за ден
36
2
 
31
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Очевидно щастливите са тези, които могат да си купят месо, поне процентите са еднакви. Извода е, че 40 процента от населението живее в мизерия и на хлебец със сол, но е важно как ще се поднесе новината ;)
35
2
 
17
 
! Отговори
Метод лице в лице преди 6 години
Доказан отдавна метод, а в ръката бухалка.Интервюиращия ММА боец задава въпроса с усмивка, а когато отговора не е правилен се намръщва и приканя интервюирания да се поправи до като е време.Естествено, никой не си е признал за спестяванията си, респектиран от интелекта на лицето, срещу неговото.Скоро изследователски център "Тренд" ще задава въпрос, относно мандатите на Бой Бор.Подсказваме, че едноцифрени числа не се приемат...
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вишист до вишиста,комин до комин,пушеци разни,бял, червен и син.Животът е труден,но понякога плах,наляво да тръгнем,но със десния крак.
33
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До там ни докараха да сме щастливи, че сме живи, което е доста първично и е жалко.Т.е. за нас само това, че сме все още живи ни прави щастливи. Не са ни още смачкали, погубили убили. Ние оцеляваме. И толкоз.