Неофит за Македонската църква: Те са наши братя, да чуем и тях!

Когато сме убедени, че всичко е извоювано, тогава ще празнуваме
27 ное 2017 12:07,
90

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Македонците са наши братя и да приемем протегнатата ръка на Македонската православна църква е най-малкото, което можем да направим, коментира българският патриарх Неофит минути, преди да вземе участие в заседание на Светия Синод, на което се очаква да бъде обсъдено бъдещето на статута на Македонската църква.

Този месец от Македонската архиепископия отправиха молба, в която настояха да бъдат признати за независими от страна на Българската църква. Ако това се случи, от Охридската архиепископия изразиха готовност да обявят Българската патриаршия за своя църква - майка. Стотина застъпници на тази идея се събраха сутринта на мълчаливо бдение пред сградата на Синода в София, в която се провежда заседанието.

Още по темата

"Те са наши братя, наш народ и ще се стремим да запазим неговото единство. Все пак трябва да се чуе и тяхното становище, защото сме една църква и не трябва да допускаме сериозни разделения. Когато сме убедени, че всичко е извоювано, тогава ще празнуваме", посочи патриархът, цитиран от "Дарик".

Решението за Македонската православна църква (МПЦ) се бави толкова години, защото е сложен и трябва много добре да се обмисли, каза още патриарх Неофит в отговор на журналистически въпрос.

Негово светейшество отбеляза, че този въпрос трябва много добре да се обмисли, решението да бъде взето с мнозинство и православните църкви да имат ясна представа за въпроса за автокефалията, който не беше разгледан на миналия Критски събор.

На въпрос дали БПЦ ще има силата да защити МПЦ пред останалите православни патриаршии и дали ще поеме "протегната ръка от МПЦ", българският патриарх отговори, че това е най-малкото, което може да се направи, защото те са наши братя и наш народ, и ще се стремим да запазим неговото единство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сме братя защо ще ставаме майки ? Hа мен са ми братя руснаците, а македонска нация няма това е измислена държава знаете как ,който е признал Македония е сепаратист и национален предател Македония е западна България. Не можем да признаем отново отделна църква добре мислете какви ги вършите.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакат какво ще разпоредят от КГБ, българският св.Синод е 90% от бивши и настоящи служители на КГБ и ДС така че за тях български национален интерес не съществува ще изпълнят всичко което им нареди Русия и руския патриарх!А те защитават Сърбия така че нищо не чакайте!
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелее, какъв съдбоносен, направо с планетарни мащаби въпрос с тия църкви! Нацията и цивилизацията тръпнат в очакване.
1
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неофит е агент на ДС и послушник на ГРОБ.А те както всичи знаем са национални предатели.