Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!

Започват преговори с другите православни църкви за признаване на МПЦ
Обновена: 27 ное 2017 13:27 | 27 ное 2017 13:27,
151
Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително на искането на Македонската православна църква да стане нейна Църква-Майка. БПЦ започва и преговори с другите православни църкви за признаването на Македонската.

В момента Църквата на Македония не е призната от другите православни църкви.

Още по темата

Светият синод на Македонската православна църква изпрати писмото си на 9 ноември. В него имаше призив Българската православна църква да възстанови евхаристийното единство и съобщение, че МПЦ признава БПЦ като майка-църква.

"Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва: "И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове", се казва в отговора на Българската православна църква.

След днешното си заседание Синодът обяви, че при положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, Българската църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие. Това означава да "ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ".

Синодът определи и Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ. В нея влизат Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синодът прати макетата за зелен хайвер!Като го намерят да се обадят!
19
7
 
19
 
! Отговори
СЛАВА НА БПЦ И МПС!! преди 6 години
СЛАВА НА МАКЕДОНО .БЪЛГАРСКОТО СЪГЛАСИЕ И БРАТСКО ЦЪРКОВНО ОБЕДИНЕНИЕ!!БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ---ОСНОВЕН ГРАНИТЕН КАМЪК НА ОБЕДИНЕНИТЕ БАЛКАНИ В ЕС!!!!СЛАВА НА БОГА---ИДВА НОВОТО "БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ"!!!!!!БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ ---НАД ВСИЧКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/ВМРО/
18
0
 
9
 
! Отговори
обективно преди 6 години
из повечето сайтове властва такова невежество, че бълват фалшиви заглавия...не от конспирация -от невежество. Нищо подобно не е направил Светия синод. А и повечето от нас нищо не разбират от канонично право, включая и мен, но коментираме, ли коментираме....Аз поне се научих да чета. Но явно в днес бг ,пик и т.н. не могат и да четат и да имат поне някаква мизерна обща култура.
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се почва, първо църквата, а после и държавата ще се самопровазгласи за дъщеря на България.
16
10
 
7
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Пореден автогол. Ние първи признахме независимостта На БЮРМ (Македония) и те продължиха да ни плюят както и преди това. Договора за приятелство все още нищо не значи. Нека да видим обикновените македонци как ще се отнасят. Това че Заев и Бойко се прегръщат все още не е аргумент. Бойко прегръща наред, Заев се учи все още. А относно църквата, положението е почти същото. С името "Македонска" гърците няма да се съгласят. И другите църкви не са решили да я признават. А Светия Синод показва че го има
15
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сме приели да сме църква-майка, а ще ходатайстваме пред другите православни църкви да бъде призната македонската църква. Демек ще изчакаме някой друг пръв да я признае, като ще лобираме за това. Много хитро, браво! Като Пилат Понтийски си измиха ръцете нашите.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички поместни църкви чиито държави на чиято територя те се намират са завладени от болшевиките отпадат в последствие от Православието. В "демократичните държави" масоните превземет поместните църкви и те отпадат от Православието.Болшевишките и масонските "църкви" нямат никакви притеснения да съслужат помежду си на евхаристийно ниво и това показва, че между тях няма никаква разлика.Болшевиките уж били против масоните, а всъщност самите те са масони.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макар и в отделнои държави, нека поне признаем, че двата ни народа имат общ корен. Пък на БПЦ не и пречи, отново да намери за какво да се заяде с Истанбул, даже и е добре дошло.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време на отпадане на "поместните църкви" от Православието.1923 г. Константинополската патриаршия приема новият стил и отпада от Православието.1925 г. Гръцката архиепископия приема новият стил и отпада от Православието.1927 г. в Русия незконно поставеният от болшевиките на чело на МП митр. Сергий Страгородски пуска "декларация за подчинение на болшевиките" и всеки клирик, който не подписва тази декларация е убиван. През 1943 г. болшевиките го правят "патриарх" и МП отпада от Православието.
11
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русопоклонниците са изпаднали в бяс от тази новина!
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде пише, че БПЦ приема да е Църква-майка? Не правете грешни заключения!
9
7
 
27
 
! Отговори
Историческо решение преди 6 години
Независимо от мнението на другите поместни православни църкви. това решение на БПЦ ще има изключително висока морална и историческа стойност !
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макетата бяха към "СПЦ" (сръбските комунисти), но решиха да са независими и сърбите не им разрешиха и тея въпреки това се отцепиха. И оттогава не са в общение с другите псевдоцъркви (т.нар. "поместни").Сега искат от т.нар. "БПС" да ги приеме в общение, което ще значи да влязат при т.нар. "поместни църкви", и да са "автокефални".И така всички комунистически и масонски "поместни църкви" пак да са в един отбор (сякаш досега не са били в един отбор)"Народа" сега ще гледа и ще се радва на театрото
7
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А напредналите държави се занимават с покоряването на Космоса. Ама какво ли разбирам аз...
6
4
 
8
 
! Отговори
д преди 6 години
ТАТКОТО МОЖЕ И ДА Е ОТ ДРУГ КОНТИНЕНТ!!
5
5
 
18
 
! Отговори
Gost преди 6 години
Браво !!! България ще пребъде !!!
4
2
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименБащата на народите се знае отдавна кой е. Той ги преселва, заточва, държи ги на диети измисля нови такива и так дале.
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бащата кой е? Или е неизвестен?
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таткото вчера го преизбраха!
1
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой е Таткото - Руската църква ли ?