Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!

Започват преговори с другите православни църкви за признаване на МПЦ
Обновена: 27 ное 2017 13:27 | 27 ное 2017 13:27,
151
Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително на искането на Македонската православна църква да стане нейна Църква-Майка. БПЦ започва и преговори с другите православни църкви за признаването на Македонската.

В момента Църквата на Македония не е призната от другите православни църкви.

Още по темата

Светият синод на Македонската православна църква изпрати писмото си на 9 ноември. В него имаше призив Българската православна църква да възстанови евхаристийното единство и съобщение, че МПЦ признава БПЦ като майка-църква.

"Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва: "И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове", се казва в отговора на Българската православна църква.

След днешното си заседание Синодът обяви, че при положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, Българската църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие. Това означава да "ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ".

Синодът определи и Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ. В нея влизат Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ТАКА,БРАВО НА ПОПОВЕТЕ,МАЙЧИНСТВО-ДА,АВТОКЕФАЛНОСТ ИЛИ НЕЗАВИСИМОСТ -НЕ!!!БРАВО НА НАШИТЕ ЧЕНГЕТА,по-добре не можеха да го измислят!Хайде сега да видим дали "чедото"е искало "майка му"да го прегърне ИЛИ ПРОСТО "ИЗБЯГАЛАТА БЛУДНА ЩЕРКА"само е искала от майка и да и даде право ДА СИ ВЕЕ БАЙРАКА и да иска брутално част от наследството БЕЗ ДА УВАЖАВА ТРУДА НА МАЙКА СИ и да и признава ЧЕ КЪЩАТА Е НЕЙНА!КОЙ РАБРАЛ,РАЗБРАЛ!
39
2
 
23
 
! Отговори
Синода-ДС преди 6 години
Каква македонска църква ще ми признават?!?! Това е БПЦ!!! Руските агенти признаха и македонска нация и държава и отродиха милион българи насила и ги просръбчиха.....Това и башибозука не го е правил!!
38
11
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Аз виждам признаване на македонското, ех земьо македонска. Eми като е *** българина ще признава, то българина кой не го е онодил, нищо чудно и попчетата на ДС да са прочели само Винету.
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре. Сърбите и гърците да се пукат... Лъжите им излизат на светло.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Матерна е по-точното понятие.
35
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам как Руската и Гръцката църква ще признаят тази самоиницатива.Все пак в Православието си има канони и то не се управлява от конгерса на ГЕРБ.
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега 3-те милиона българи зад граница като ще се засилят да се връщат в Родината, нали, бе ВМРО-то с главните букви по-долу!!!
33
2
 
8
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Светия Синод прати нещата в трета глуха. Според това що пище в това по-горе признава да им е майка само и нищо повече. Щото майката от своята си рожба никога не ще се отрече, колкото и да е съгрешила. Ама за другото ще почакат да се разговаря с другите църкви, пък те да се съгласят, пък събор сигурно трябва да се прави и т.н. Надали ще се получи. Ама ние искрено и от сърце ще им съдействаме. Както те пазятнашето културно и историческо присъствие в Македония.
32
4
 
17
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Само така, крачка по крачка да се върви към въстановяване на българското. Бавно и полека нещата ще си дойдат на мястото.
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимена, Вселенския патриарх на Космоса прости ли на Руския патриарх, сега остана да се избием след русите и украинците и останалите православни заради Масковската джамия и викария на папата
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва е нещо като партийно събрание наред с политкомисаря
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак македонската църква и македонските братя Кирил и Методи написаха азбухата нямаше как да не ги признаем нали тъй попчета Макетата яко ви натътрузиха как може да презнаеш брат си за некой друг акъл имате ли бе Македонска църква ***.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със същия успех доростолската и русенската епархии могат да поискат признаването на Добруджанска православна църква...
27
6
 
21
 
! Отговори
ВМРО преди 6 години
ОБЕДИНЕНИЕТО НА ДВЕТЕ ЦЪРКВИ --БПЦ И МПЦ---Е НАЧАЛОТО НА НОВОТО БЪЛГАРСКО "ВЪЗРАЖДАНЕ" И ОСНОВЕН ГРАДИВЕН КАМЪК ЗА БАЛКАНСКИЯ СЪЮЗ В РАМКИТЕ НА ЕВРОПА И ЕС!ТОВА Е ПЪТЯ НА НОВА И ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!!ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименда, а папата има пряка линия с Международната станция в случай, че Христос наближи или извънземните поискат кръщение. мюфтията на Мека още не е проявил интерес към ислямизирането на Космоса, тъй като не са убедени в истинността на заснетото от Хъбъл, а будистите са на нирвана - те така и така си пътешестват виртуално до Центъра и обратно на всеки сто-двеста години аватари.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господа, предлагам Заев да се обяви за син Борисов и оттам нататък няма да има проблем да слеем църкви и държави!
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците май взеха да се усещат, че само българите ги смятат за свои. Всички останали ги имат за чужди и гледат да ги цакат. Трябваха им 30 години за да го проумеят, но са на прав път.
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лоша новина и лош ден за руснаци, българофоби, сърбомани и русофили!
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-*** народ от македонскиот, нищо чудно че и двете държави са на туй дередже най-вероятно руските хакери са виновни един народ със две църкви Абе мое ли да сте толкоз прости ***.
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23"Релгията е пълна порнография и опиум за невежите."-------------------------Пожелавам ти да не стигаш до там, че да си промениш мнението!