Връща ли си Царя "царските имоти"? Ще има ли сделка?

Димитър Байрактаров и Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 дек 2017 08:53 | 4 дек 2017 08:52,
149

След като Симеон Сакскобургготски заведе дело в Съда за правата на човека в Страсбург срещу България заради мораториума върху реституираните "царските имоти", държавата търси начин да се споразумее с него.

"Прекалено е да се говори за "сделки". Кой и за какво всъщност ще сключи подобна сделка? Българското общество започна да става твърде мнително през последните години. На практика става въпрос за една огромна "простотия", сътворена на 18 декември 2009 година от българското Народно събрание с въвеждането на мораториума", отсече бившият депут на Патриотите Димитър Байрактаров.

Още по темата

Преди няколко седмици МРРБ поиска двете дела за "Врана" и "Царска Бистрица" да бъдат спрени, докато се намери извънсъдебно решение за "царските имоти", независимо, че държавата спечели делата за други три имота.

Това предизвика искри в управляващата коалиция. Според депутатите на ВМРО - имотите трябва да бъдат държавна собственост.

Още преди 20 години Конституционният съд излезе със становище, че законът от 1947 г. за отнемане имотите на починалите царе Фердинанд Първи и Борис Трети е противоконституционен. Това решение на съда няма реституивен ефект, но на негова база държавата върна имотите на Симеон Сакскобургготски. А от тогава до момента не е изработен нов закон.

"Не мога да си обясня как така държавата през 1947 г. ще конфискува имоти, които на практика са били държавни и как царят през 2001 г. се е върнал да си вземе имотите, които всъщност са били върнати с решение на поземлената комисия от 31 август 2000 г. Въпросът не е юридически, той е политически и за съжаление жертва на целия този популизъм стават данъкоплатците", подчерта бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR.

Според юристи, бившият премиер има всички шансове да осъди страната. По-късно днес министрите на правосъдието Цецка Цачева и на регионалното развитие Николай Нанков ще обявят решението на работната група на правосъдното министерство, натоварена да намери решение за "царските имоти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е то, - държавата търси споразумение с другаря цар.
86
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кобургите дължат една българия с пропуснатите ползи за 100 годинисамо държава от де.би.ли и може да им позволи да имат имоти у насилши банкянски мекерета- или алчни гербави ***
85
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
царят се е разбрал с бившия си бодигард, когото лично той вкара в политиката, че най-добре да му даде на него някой процент и да си вземе имотите вместо да се мъкне по съдилища, така и ще стане, само гледайте
84
3
 
15
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Ново театро около тези имоти. Понеже можело да ни осъди, дайте да му ги дадем. Ама така е щото няма единомислие между партиите по общ държавен интерес. И най-важното, че той Симеон Сакскобурготски е обикновен български гражданин като всеки друг, па бил той от Горно и Долно ***, Факултето Филибето или Софето. Ние сме все още Република бре, ееееей.
83
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние си взехме голяма част от земите, принадлежали на семейството ми, друга част за все още заграбени от БКП величия ...., защо той да не може да си вземе това, което е било негово. Не се наядоха тея комунисти ей. Дядо викаше едно време най-долните станаха комунисти, крадливи и мързеливи и продължават да плетата интриги
82
5
 
7
 
! Отговори
Любен Каравелов преди 6 години
Комарджиите трябва да бъдат настанявани в психиатрични клиники и редовно подлагани на СПА процедури тип поливане на главата със студена вода и по-рядко на електростимулации, тип шок.
81
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мадридският хитрец явно след десет и повече години извън валстта, пак натрупа големи дългове по казината в Сен Тропе. А и е смешно - имоти придобити от държавата в ролята на монарси и недвижимите такива изградени с народни пари, да се считат за собственост на Кобургите. Да не говорим, че Симеончо никога не е бил коронован за цар, тъй като е изгонен от комунистите.
80
4
 
8
 
! Отговори
от 80 -2 преди 6 години
А ако внезапно от Анадола се появи Н-тия наследник на Настрадин ходжа и внесе в комисията някое султанско ираде от 16-19 век за собственост на земите или вакъфските имоти в каазите от Паша (Пловдивско), Софийския, Кюстендилския или Видинския санджак, к'во пра'им? И за тях ли ще се произведе специален закон? Защото имаме вече прецедент, делото за Куршум джамия в Карлово.А и какво пречи някои хитреещ се потомък на древните елини, да изпретендира за същото?
79
1
 
3
 
! Отговори
До Иван преди 6 години
"До Манолски Много ви моля не кълнете"НАПРОТИВ, НАПРОТИВ! ПОВЕЧЕ ТРЯБВА, ДАЖЕ!
78
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симеон най-вече го интересуват имотите ,не царската титла!Ако е истински цар,виждайки неодобрението на народа за неговите претенции,сам би се отказал от имотите си,дори и съда да му ги върне!
77
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой помни ли кой беше начело на кортежа на Крадлив дедо, като пристигна навремето от Мадрид.Кой ходеше с намръщената си физиономия пред лимузината на Крадлив дедо от хотел Плиска до Двореца.
76
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фердинанд идва в България,затънал в дългове,а си тръгва с цяла влакова композиция с какви ли не материални благинки включително и пари .Отива в именията си в Кобург,където освен тях е добре обезпечен с пожизнена пенсия от Германия,за включването на България в ПСВ,отделно преди това му е дадена солидна сума ,за да загроби България.Още тогавава трябваше фамилията да бъде изгонена,да го видим този какви имоти ще търси сега!
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредните адвокатски въртели и плакнения. И за частната собственост, и за национализацията, и за решенията на 3- и 5-членките. Тук ще вметна, че механизма за реституцията не беше достатъчно добре обмислен и в себе си съдържа доста вратички за злоупотреб - поземлена комисия Панчарево, а по мераци и внесени документи (най-вече декларации по спомените на тоя, ония и Гошо вратарчето) за да се удовлетворят всички мераци, територията на БГ-то трябваше да е 3 пъти по-голяма.А ако се пръкне някои от
74
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В интервюто си от 1990г. в Мадрид ,взето от Кеворкян,за предаването на БНТ ,,Всяка неделя" ,на въпрос-Имате ли ,някакви претенции за имоти в България ,царя отговаря,че няма претенции!По онова време той , той сигурно най-много е очаквал ,да му разрешат да посет България,нещо което в други държави това е недопустимо. Цар Борис не разрешава на Фердинанд да посети България въпреки молбите му.Сега България е република Симеон ,какво прави тук в какъв се вживява?
73
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ерейин и целия свят да му дадеш пак ще му се види малко о симоне симоне чиифут не наситен.
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадливият мадридски старчок само плаши с европейски съдилища. И в Европа няма да има съдия, който да се опозори дотам, че да отсъди в неговата полза.Затова сега разиграват театрото "споразумение" пред простия и обръгнат народ.
71
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, нали плювахте комунистите, които му взеха имотите.Нали гласувахте за ГЕРБ.Сега какво квичите, когато собственикът на ГЕРБ е ришил да му ги върне.Все пак му дължи услуга. Ако не беше Царя, Бибитко още щеше да вдига бариерата на паркинга в Замъка Хранков.
70
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
74 Цар Борис си е имал земи, както всички крале и царе във всички държави, техни си имоти. Преди 1945 България не е била монархия, че държавата да е негова. 2ро Президента не е собственик на резиденциите, президентът ги ползва като те са собственост на държавата.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 70 Защото царя си е взел всичко което е негово останалото е на държавата ! Президентите на България да не би да притежават държавните резиденции.
68
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте малко, имотите му са наследствени от баща му откраднати от комунистите. Както всички българи след 89-та имотите се връщат на притежателя. Сега интересното е, политическите възгледи във този казус. Демократ, които е против връщането на земите му, подкрепя комунистическата приватизация. Като гледам коментарите, май политическите ни възгледи са само когато са ни удобни. :D