КАТ кандиса! Каролев остава с табелите на колата си

Променят закона и няма да свалят номера заради изтекла книжка
152
КАТ кандиса! Каролев остава с табелите на колата си
Снимка: Facebook

Готвят се законователни промени да не се свалят номерата на колата за каране с изтекла книжка, съобщи в Триград шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Още по темата

Той обясни, че промените ще се гледат в транспортната комисия на парламента утре и има силни настроения за отняната на този текст.

Самото тълкувание, че карането с изтекла книжка е равно на каране без книжка пък било дело на съда и прокуратурата, каза Рановски.

До това се стигна, след като от наказанието се опари икономистът Владимир Каролев, който остана без регистрационните номера на автомобила си, след като служителите на реда установили, че му е изтекла книжката.

"Слизайки от магистралата на път за Дупница ме спряха за рутинна проверка. Полицаите видяха, че ми е изтекла книжката и ми свалиха номерата. Проблемът е, че не ми казаха, че 6 месеца автомобилът ми няма да бъде в движение. Нарушил съм закон, но наказанието е неправомерно на провинението, тъй като в една и съща клауза от закона са приравнени употребата на алкохол и липсата на книжка с изтичането на книжката. Въпреки това подкрепям свалянето на номерата за тежките провинения", разказа преди седмица Каролев.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът уточни, че иска да не се приравнява изтичането на шофьорската книжка с тоталната ѝ липса. Каролев подчерта, че вероятно няма да обжалва, но ще започне да се среща с депутати с цел да се въведе промяна в закона, с която да се прекрати тази практика.

Последните промени в Закона за движение по пътищата са от юли, тази година. Те отвориха кутията на Пандора, тъй като се даде възможност при нарушение да се наказват не шофьорите на автомобилите, а собствениците им, като бъдат свалени номерата на колите им, отбеляза експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

"Самото наказание е много по-сурово, отколкото провинението. Духът на закона е насочен към хипотезите, в които някой дава автомобила си на друг, който въобще няма книжка. Уви, когато ти изтече книжката, ти влизаш в същата категория, а не би било редно да е така", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
12
 
11
 
! Отговори
Един преди 6 години
Всяко наказание ТРЯБВА да е по-сурово от престъплението. Това е единственият начин да започнем да уважаваме законите.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се прекарах на времето да изкарам "С" категория. По време на курса за мен беше първото и последно управление на товарен автомобил. Никога не съм упражнявал професията "шофьор". Но сега вместо през 10 г. трябва да я подменям през 5.
63
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, ***, колата можеш да си я караш колкото искаш, стига да си получил правоспособност и тя да не ти е отнета по някой член на ЗДвП. Рискуваш глоба от 20 до 150 лева за използване на нередовен документ, ако ти е изтекла валидността на книжката или 50 лева, ако си забравил да си я вземеш с теб в колата. Работа на полицая е да установи нередовния документ дали удостоверява правоспособност или не. А не да ти сваля номерата на колата.
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, стига с тЕя, бе! Одеве де.била Плювналиев, "каката" Деси Банова, сега пък тоя набеден "експерт". Само с едно съм съгласен - че са VIP (Very Infantile Persons). Може би затова и ни ги показвате, малко да се посмеем? И един Боко ни стига да ни размива.
61
1
 
2
 
! Отговори
варненец преди 6 години
Абе какво означава туй 1881 ,има ли някаква символика ? Аз , тъй ,за един приятел на село питам ?
60
5
 
8
 
! Отговори
... преди 6 години
...за кокошка няма прошка, за милиони няма закони... Най-голямата истина на прехода! За тази ли демокрация подскачахте по площадите? Г Л У П А Ц И !
59
4
 
19
 
! Отговори
ганчо преди 6 години
Стига глупости, ако ти е изтекла книжката - това значи че нямаш право да си караш колата. Докато го хванат този господин с много връзки знаете ли колко нещастници са изгорели. Сега било грешка. Грешка е, че живеем в тази връзкарска държава. За едни може без наказание, даже ще променят закона. Това се казва - НЕЩАСТНИЦИ ОТ ПАРЛАМЕНТА, ВИЕ НАРУШАВАТЕ ЗАКОНА, КАТО СТЕ ГО ГЛАСУВАЛИ СЕГА ГО ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ, А НЕ ГО НАГЛАСЯЙТЕ ЗА НЯКОЙ БОГОИЗБРАН.
58
3
 
10
 
! Отговори
До Райновски преди 6 години
Уважаеми г-н Райновски,кумът ми остана без кола и не може да кара 2-те си деца заради този закон. Просто от недоглеждане. Моля ви, отменете го, безумен !
57
0
 
9
 
! Отговори
... преди 6 години
В Бг-то няма невъзможни неща, стига да познаваш един-двама депутата. Аз ако познавах на Дейвид Копърфилд щях да му покажа някой и друг фокус.. примерно как няколко милиона докато ги виждаш и хоп! ..изчезват.
56
3
 
6
 
! Отговори
от 45 преди 6 години
Закон за българските лични документи, допълнителни разпоредби параграф 2 :"нередовен български личен документ" е този, който:ж) е с изтекъл срок на валидност.Използването на такъв документ не е обект на наказания по ЗДвП. Съответно свалянето на табелите е НЕЗАКОННО. Следователно бой по канчето на полицаите в съда и търсене на пропуснати ползи!
55
4
 
11
 
! Отговори
St. преди 6 години
Много хора са пострадали несправедливо , от възможността Закона за движение по пътищата , да се тълкува по такъв , некомпетентен начин , в частта му с прилагането на Принудителна административна мярка , със свалянето на регистрационните табели на автомобила , във връзка с изтеклото Свидетелство за управление на МПС ! Чест му прави на Владимир Каролев , че даде гластност на проблема в медиите !
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В предишното НС се мотах 3 - 4 де::била, които сътвориха десетки тъпни. Уж за да намалеят катастрофите и жертвите, но такова нещо не се получи. Мачка се народа с какво ли не, само и само да не вдига глава и пита, защо сме толкова бедни и ограбвани. Типично Герберска работа, за да няма време от всякакви проблеми и ограничения, да търси сметка за ограбването и геноцида.
53
0
 
17
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Конкретният случай - пример за двоен стандарт, а уж минаха времената на по-равните...По принцип - ако имаш книжка от бая (10 е срока на подновяване) години (в случая е така, като е гарга да е рошава поне) и ти е изтекла вчера, не виждам това реално как може да застраши някого на пътя. Ден-два-седмица да е изтекла, бледнее на годините от преди това, а на всички ни е ясно, че става дума да се разкараме до доктора и МВР-то да оставим едни пари....С две думи - кофти пример за даване на добра идея.
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казвам на Каролев БРАВО макар да не ми е от особено симпатичните и добре , че на него му свалиха номерата на колата за да се поправи недомислицата в закона. Това, че ти е "изтекла" шофьорската книжка не значи че не си правоспособен след като 20-30 и пр. години си я имал си бил правоспособен водач дори и без провинение.Не е лошо полицията да уведомява за изтичане на срока и на шофьорска книжка и на лична карта.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каролев е човека на Ротшилд в България..
50
0
 
15
 
! Отговори
28 преди 6 години
До шматкаСвалянето на рег. табели е "преписано" от гърците, друга държава не съм чул да наказва колата. В цял свят назват предимно водача на колата.
49
0
 
7
 
! Отговори
До45 преди 6 години
Ама това не те прави престъпник че ти е изтекла или си забравил книжката си че да ти свалят номерата номера може да се свалят ако колата е в неизправност
48
0
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Нима не си спомняте? Герджиков- Сакскобургота-Бойко-Каролев
47
0
 
3
 
! Отговори
Men преди 6 години
До АндрешкоДа накарах хрантутник от МВР да свърши работа?!! Как ще стане тая, пробвай да им предложиш да го въведат и после преброй видовете оправдания!
46
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАРАДИ КАРОЛЕВ ПРОМЕНЯТ ЦЯЛ ЗАКОН. С НЕЩО Е ЗАСЛУЖИЛ МАЙ, НО С КАКВО ЛИ??