Делата на Симеон в Страсбург – антибългарска проява!

Тя засяга интересите на България и международния й авторитет
6 дек 2017 09:52, Елка Василева
172
Делата на Симеон в Страсбург – антибългарска проява!
Симеон Сакскобургготски. Снимка: архив, Reuters

През 1990 г. в интервю за "Всяка неделя" Симеон Борисов Сакскобургготски на въпроса на Кеворк Кеворкян "Материални претенции към България имате ли?", троснато отговаря: "Как тъй, в собствената си страна, не! От мене това нещо няма да видите! Независимо от какви обстоятелства, обстановки и становища".

Изглежда тази високоблагородна позиция, заявена пред българския народ, че няма никакви претенции към "собствената" му държава, не струва пукнат грош. С встъпването си в длъжност на премиер ръководеното лично от него правителство,по негово искане му връща дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол". Кметът на София Стефан Софиянски пък му връща двореца "Врана", пише доц. Д-р Йордан Величков, преподавател по международно право и международни отношения, в "Труд".

След рухването на мита за "800-те дни", през които Симеон ще "оправи" България, и ще прибере крупни имоти на стойност стотици милиони лева, собственост на българската държава, българският народ разбра, макар и с известно закъснение, че "величеството" от Мадрид не е никакъв месия, а най-обикновен политически шарлатанин, посочва Величков.

Очевидно, стреснати от последиците, които може да има "далаверата" с "царските имоти", управляващите прехвърлят въпроса за имотите на съда. Заведените от държавата дела срещу Сакскобургготски за имотите "Ситняково", "Кричим", "Саръгьол" са спечелени и на трите инстанции. А ищецът – Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), т.е. държавата, спечели на две инстанции делата за двореца "Царска Бистрица" и бившето стопанство на УБО край "Врана". Все още на първа инстанция няма решение по иска за двореца "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Още по темата

Въпреки нереформираната съдебна система и острите критики към нея трябва да се отбележи, че съдебните състави, гледали делата за въпросните имоти, проявяват изключителен професионализъм, задълбоченост и обективност, оценяват експертът.

Позовавайки се на многобройни документи и доказателства, съдебните състави на всички инстанции са категорични: "Царските имоти", т. е. дворците са строени върху държавна земя, със средства на държавата и като държавна собственост не са продавани или дарявани на монархическите особи, а са им предоставени единствено за ползване като държавни глави. Видно е, че при съдебните процеси по делата на всички инстанции не е упражняван никакъв натиск върху съда при постановяването на неговите решения.

Очевидно като "достоен" наследник на Кобургите, които не са изпитвали не само симпатии, но и уважение към българския народ, Симеон отказва да приема решенията на българския съд и завежда дела срещу България пред международния съд в Страсбург. Тази крайно груба антибългарска проява засяга както интересите на България, така и нейния международен авторитет. Тя обаче за пореден път затвърждава мнението на българите за зловредната роля на Кобургите, управлявали българската държава и нанесли безкрайни страдания и непоправими вреди на българския народ, категоричен е авторът.

За да получи българската общественост по-пълна представа за "царските имоти", налага се да се припомни кой е техният "наследодател". Възможно ли е той – един небогат монарх, само за по-малко от две десетилетия да построи седем двореца и няколко ловни хижи? Цялата историческа – българска и чуждестранна и мемоарна литература оценява управлението на Кобурга Фердинанд като изключително пагубно и разрушително за България. А политиката му по време на трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война - като предателска, т.е. провеждана изключително в интерес на агресивните амбиции на Германия за сметка на българските национални идеали. Безпрецедентната възможност за обединение на българския народ е престъпно проиграна. Въпреки огромните жертви извън територията на българската държава остават около 40% от българските земи и 35 % от българите", припомня Величков.

Освен некадърното му и престъпно управление многобройни факти и документи свидетелстват за друга особено характерна черта на Фердинанд. Изключително разточителният му начин на живот. Наред с безкрайните балове, приеми, скъпоструващо строителство и поддържане на седемте двореца, които са повече от тези на императорите на големите държави, Фердинанд харчи огромни държавни средства и за честите и продължителни задгранични пътувания. Според българската преса почти една трета от времето на управлението му той е отсъствал от България.

За тази неукротима страст към безцелни пътешествия и пилеене на огромни средства на българската държава са закупени 17 луксозни вагона. Това смайва дори богатата Европа. При едно от поредните пътувания във Франция през 1910 г. френският печат е шокиран не от визитата на монарха, а от помпозността на посещението му. Париж до този момент не е виждал такава дълга влакова композиция от 12 луксозни вагона и още толкова вагони за обслужващия персонал, кухнята и няколкото автомобила.

Дори Първата световна война не укротява жаждата му към безцелни пътешествия, развлечения и дълги пребивавания в Германия и Австро-Унгария. Парадоксално, но факт е, че в края на 1916 и началото на 1917 г. той изкарва там няколко месеци, през които се забавлява. В същото време няколкостотин хиляди български войници се сражават, гладуват, студуват и умират по бойните полета, посочва Величков.

Още по-фрапиращо е, че по време на войната Фердинанд привиква при себе си в чужбина главнокомандващия българската армия генерал Никола Жеков. Вместо да бъде на фронта, генералът изпълнява заповедта на царя, като със специална влакова композиция минава над 1000 км, за да му „докладва“. За Фердинанд България е една скучна за живеене страна. За да разнообрази „скучния“ си живот дори по време на най-критичния период от войната, жаждата му към развлечения и показност продължава.

През май 1918 г. австроунгарският император Карл с многобройна свита е на посещение в България. Тази визита предизвиква гнева на българската общественост и затова при завръщането на императора от Пловдив са изпочупени стъклата на вагоните на влака. В още по-драматичен момент – месец септември 1918 г., когато българската армия води кръвопролитни боеве с армиите на Антантата, българският монарх посреща височайши гости – баварския и саксонския крал. В двореца се устройват пищни пиршества, а царят нарежда дори да се изтеглят две роти от фронта, за да отдадат военни почести на германските величия. Само няколко дни след този безумен бляскав церемониал България капитулира. Впрочем през 1887 г. Фердинанд пристига в България с шест куфара, а през ноември 1918 г. се връща в Германия с багаж, натоварен на две дълги влакови композиции.

Освен огромния фактологически материал, който доказва реалния собственик на „царските имоти“ – държавата, изнесените кратки данни разкриват същността и характера на „наследодателя“ – Фердинанд. Крайно наивно и несериозно е да се допусне, че човек, който ненавижда българския народ, за който България е една скучна страна, ще инвестира толкова средства в строителството и поддържането на седем дворци. Още повече, че за него „българските министри са селяндури, генералите – тъпаци, а българите – крадци.“

В поведението и манталитета си Фердинанд и внукът му Симеон не се различават, категоричен е Величков. Идването и на двамата в България – единият като монарх, а другият като премиер, е продиктувано от един и същи мотив. Да използват властовите си позиции за сериозно облагодетелстване, осигуряващо им паразитното и охолно съществуване. Разликата между поведението на двамата – дядо и внук е, че Фердинанд не обещава при пристигането си в България през 1887 г. нищо, освен да царува. Внукът Симеон обаче даде сериозни обещания, които се оказват чиста лъжа.

Крайно време е да бъде разсеян и митът, който се насажда от някои среди за „големия международен авторитет на Симеон“. Както е известно, дори като премиер на България той не впечатли никого на международната сцена. България обаче плати, за кой ли път по време на управлението на поредния Кобург, т.е. загуби милиарди лева от криминалната му приватизация, пише авторът.

Елиминирането на съдебните решения от страна на изпълнителната власт е не само недопустим акт срещу правовата държава и тежко престъпление, засягащо интересите на българския народ, но и деяние, което историята няма да прости. А нейната присъда е не само най-тежка, но и без давност, заключава Величков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
2
 
! Отговори
eх,приятелче преди 6 години
До Анонимен 82Като ти чета глупостите,става ми едно свинско и ми замирисва на емиграция!И като теб са много!Лоша работа!
91
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да Фердинанд е бил много лош, защото въждаш ли по негово време България изживява най-големия си разцвет, а комунистите са много добри защото по-тяхно фалирахме през 5 години. Да Фердинанд е ненавиждал България, за това преследва мечтата на всички българи по онова време за национално обединение, за това България получава независимостта си, а пък комунистите много обичат България, за това веднага бяха готови да я продадат на Тито. Гнус ме е да чета такива комунистически леки жени като Величков!
90
8
 
14
 
! Отговори
КАТО КАКЪВ ИСКА преди 6 години
БЪЛГАРИЯ да му ПОДАРЯВА имоти - за големи заслуги, че ни ОПРАВИ за 800 дни
89
3
 
19
 
! Отговори
НЕ ДЪРЖАВАТА преди 6 години
а конкретни чиновници носят вина. Имат си имена - СОФИЯНСКИ, и.т.н. Който е дал НЕЗАКОННО на друг да се облажва с ДЪРЖАВНИ ИМОТИ носи отговорност. Тук даже не става дума за РЕСТИТУЦИЯ, а за КРАЖБА на ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. Има ПРЕСТЪПЛЕНИЯ на държавни служители и те трябва да бъдат съдени
88
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да му дадем един държавен имот за живеене безплатно - Врана. Но да иска всички държавни резиденции, издържани и строени от държавата - е нагло и типично за Кобургите.
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добър ден, те всички месии са шарлатани.
86
4
 
6
 
! Отговори
ХБ преди 6 години
Хич не съм привърженик на Симеон и мога да съставя списък от негови думи и дела, които не одобрявам. Тази нарушена декларация, че няма да съди държавата, включите;но.Но не може първо да реституираш някому собственост, пък после да си я искаш обратно. Такова *** си-ела си няма място в юрисдикцията.Съдът в Страсбург вече осъди България по такъв казус за реституираната, пък после отреституирана фабрика на братя Явашеви. И познайте кой плаща.
85
5
 
4
 
! Отговори
КОСТОФФ и СИМЕОН преди 6 години
са двете страни на една и съща монета - ФАЛШИВА без стойност, единия ФАЛШИВ ЦАР, дръгия ФАЛШИВ АНТИКОМУНИСТ. Нито е цар СИМЕОН, нито е антикомунист преподавателя в МВР школата по НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ. А наивните българи, особено бабичките се прехласваха - щом е от царски род, значи не е КРАДЕЦ и е честен човек. Той и КОСТОФФ го бяха превърнали едва ли не в знаме на СДС - банда КРАДЦИ, която се прехвърли в НДСВ, после в ГЕРБ - "поета КОМУНИСТ" ГЪРНЕВСКИ- СПАС ГЪРНЕТО известен като бутача на Альоша
84
8
 
11
 
! Отговори
До 84 преди 6 години
Ти ако имаш наследствен имот ще си го потърсиш ли? За какво крадене въобще става въпрос тук? Крадене е това което са направили комунисти, но ти очевидно си техен фанатизиран фен и при теб всякаква мозъчна дейност е безвъзвратно изключена, важното е да се лее злоба и завист. Истината и справедливостта са основните ценности в едно цивилизовано общество, основата за развитие и благоденствие. А целта на тези драсници е единствено да окаля един човек, защото виждаш ли имал голямо наследство.
83
7
 
11
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
ВЧЕРА ПИТАМ ЕДНА ПОЗНАТА, КОЯТО БЕШЕ КОМСОМОЛСКИ, А ПОСЛЕ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР, ДАЛИ СИ ВЗЕХА ЗЕМИТЕ НА ДЯДО И БАБА , КОГОТО БЕШЕ РЕСТИТУЦИЯТА.ОТГОВРИ МИ - О, ДА И МОИТЕ И НА МЪЖА МИ И С ТЯХ КУПИХМЕ АПАРТАМЕНТ НА СИНА.А НА ЦАР ДЕДО СИМО ДА МУ ВРЪЩАТ ЛИ ЗЕМИТЕ?А В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ, КАК ТАКА И ПР. И ПР.Е ЩО ЗА ИДИОТИЯ Е ТОВА - МОЕТО СИ МОЕ , ЧУЖДОТО ОБЩО?ТА НАЛИ ПО ТОЧНО ТОЗИ ЗАКОН ВСИЧКИ СИ ПОЛУЧИХМЕ ОТКРАДНАТИТЕ ОТ КОМУНИСТИТЕ ЗЕМИ, ТОЗИ ЗАКОН ДА НЕ БИ ДА СЕ ОТНАСЯ САМО ДО КРАДЛИВИТЕ ***.
82
6
 
5
 
! Отговори
Бедняци преди 6 години
Кой монарг е бил небогат? Цар фердинанд ли? Синът на един от най-богатите от семейство Сакс-Кобург-Гота и на дъщеря на френски крал? Виж ти!
81
5
 
10
 
! Отговори
за Симеон преди 6 години
Чувства , че края наближава и бърза да окраде още за наследниците.По делата ще го познаете.
80
3
 
14
 
! Отговори
ЗА ПЪРВИ ТЪТ преди 6 години
да прочета истината за СИМЕОН, публикувана без мазнене на величията от властта
79
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ама като му щукне на Бойко, че Симеон е международен авторитет и че няколко десетки милиона в "царските имоти" - що да не ги "даде" ( сещате се от кой джоб, нали ?), то защо будната българска общественост да му се пречка в мераците ? Вижте какви магистрали, какви естакади направи...Пък и е стар длъжник на Симеон - той лично го постави за главен секретар и го измъкна от задъненото му тогава битие..Та с една дума - с питата на българския данъкоплатец най - добре се прави помен ! Не е ли така?
78
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Написането по-горе е една пародия на журналистика! Някакси да пишеш толкова тенденциозно, да измисляш нова история, която ти е удобна, абе въобще доста долнопробно се е получило, с горчив комунистически привкус. Това е юридически казус и като цяло претенциите на семейството на Симеон е върху определени имоти, които са водени като тяхна лична собственост до 1947г. Това което не се споменава е че Симеон с лекота ще ни осъди в Страсбург, защото вече има същия прецедент като неговия.
77
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Костов не само разби синята илюзия, той разби и дясното у нас.А имаше шанс с Царя и СДС да тръгнем стабилно нагоре. Но не-сините работеха срещу Царя и затова, за да не сдаде властта на комунистите, НДСВ трябваше да влезе в коалиция с тях и с турците, иначе нямаше никой да ни приеме в ЕС. Затова трябва да благодарим на Царя. А Костов избяга от отговорност. Но какво да искаш от политикономист с жена партийна секретарка и фондация спонсорирана от бандити (доказано). А дъщерята..фирмичката, а хотел
76
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо забравяте за Владайското въстание?Защото комунистите се опитаха да си го присвоят ли?Но фактът си е факт: Българският монарх Фердинанд изпраща срещу собствените си войници елитна немска гвардия!Моят прадядо е оцелял по чудо. Почти всички български войници са били избити. Няма друг такъв случай в историята - царят са изпрати чужда армия срещу собствените си войници!!! Това не е българска династия!!!
75
3
 
15
 
! Отговори
ОЩЕ ПО-ПАМЕТЛИВ преди 6 години
В началото бе САПИО. След това авиокомпания БАЛКАН, После КРЕМИКОВЦИ, НЕФТОХИМА, ДЕВНЯ, Завода за тежко машиностроене, Мотокарния в СОФИЯ......
74
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой накара тази журналистка да напише токова смехотворна публикация. Всичко е взаимствано от наръчник за пропаганда на комунистите
73
6
 
16
 
! Отговори
ПАМЕТ преди 6 години
Мафията се притесни,че Костов иска да нормализира държавата и затова десарите доведоха крадливия Кобург.Той дойде във времето на икономическият подем в страната и какво направи? Върна си имотите, назначи едни страци на митниците (вече кой си спомня англ.фирма?),повдигна въпроса за АЕЦ Белене и оттогава там се точат милиарди.Той няма грам заслуга за развитието на държавата ни. Превъртя ъвншиня дълг,продадае БТК и пр. Тези, които четат знаят, че Кобургската династия не е долюбвана в Европа.