Кристалина прогнозира: Догодина – в чакалнята за еврото!

Оттогава до приемането на еврото у нас – 3 години!
Обновена: 7 дек 2017 10:08 | 7 дек 2017 09:53,
94
Кристалина прогнозира: Догодина – в чакалнята за еврото!
Снимка: архив Reuters

Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната догодина. Това каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

"Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам да бъде взето много бързо, защото икономиката на Европейския съюз е в добро състояние, общата среда в България и Европа е позитивна", каза още тя пред bTV.

Още по темата

Кристалина Георгиева посочи, че страната ни е готова да стане част от Шенген и вече е въпрос на политичесо решение от страните членки.

"Да стискаме палци това да се случи", посочи Георгиева. Според нея променените настроения идват най-вече от това, че европейската интеграция отново тръгна на по-висока скорост.

"Това е не само заради Brexit, но и защото 10-те години криза ни сложиха обица на ухото – да не вземаме системата на солидарност като даденост", посочи тя.

"Икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото когато и да е в неговата история – 64% от европейците казват: "Еврото е добро за нас“. Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна“, каза тя.

От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, но това е време, което българите ще могат да усетят като полезно за тях – вземат се решения, които правят икономиката още по-стабилна, добави Георгиева.

Искаме да направим опашките по границата не реални,а виртуални, посочи още Кристалина Георгиева. Световната банка направи среща на лидери то 7 балкански страни по транспортните отношения в София днес.

Георгиева посочи, че подобен проект е евтин – струвал между 15 и 30 млн. долара на страна. Самите опашки били сред 3-те най-големи проблема пред транспорта между балканските страни. Другите 2 са тесните пунктове и гишета от двете страни, както и лошият ремонт на някои отсечки от пътя.

"С премиера Бойко Борисов си казахме, че сега е уникален шанс да се вдигне вниманието към Западните Балкани", обясни Георгиева.  "Затова е важно, че срещата е у нас. Предстои ни европредседателство, можем да сме мост за нашите съседи", обясни Георгиева по повод предстоящото ни еврошефство.

Тя каза, че се познава с Борисов от 2009 г. Определи го като помъдрял от управлението и обясни, че той слуша, гледа и управлява на база забелязаното.

Казвам на внучката си, че по мое време не е имало телевизия, а тя ме пита "Какво, само айпадове ли имахте", разказа още шефката на Световната банка Кристалина Георгиева.

Нейната внучка е на 7 години. Записали я в немско училище, тъй като се запитали къде е най-добрата дисциплина.

"Ауторснахме я", разсмя се Георгиева. Тя обясни, че момичето знае, че баба му работи хората да имат повече възможности, а децата от по-бедните страни да се учат като първолачката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
33
 
! Отговори
125 преди 6 години
Спешно трябва да се свалят гербавите от власт! Спешно! Това е толкова груба грешка, че думи нямам.. То те нищо свястно не са направили досега, но това ще ни довърши. Става въпрос за едни 20 млрд, които имаме като гаранция на валутния борд и които си изплащаме като попове заедно с лихвите и които ще ни ги вземат!
59
3
 
29
 
! Отговори
приказка преди 6 години
"Кристалина в страната на чудесата" - *** жено ,слез на земята ,спри с тая Отвр. Демагогия ! Бг е най-бедната,най-корумпираната ,Здравеопазване Йок , пенсии 150евро , законите само за бедняшкия народ !
58
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банката макар и световна се грижи на първо място за нейните собственици. Продукта, който предлага е кредитиране, а всеки продукт си има цена. Да, помагат, но за това им плащаме с лихвата, която е цената на кредита.Така че приказките за загриженост от страна на която и да е банка, са меко казано не на място.
57
5
 
26
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Ох, котьооооооо :))) Сега заплата хиляда лева, като приемем еврото - 500 еврака. Ама хляба от 1 лев, че стане 1 евро, месото от 5 лева - 5 евро и така. Обиколил съм цяла Европа, не видях някоя държава да е харесала смяната на валутата си с евро. Най-мрънкат испанците и италианците. В Перу като бях даже не можех никъде да намеря евро да си купя. Цар Долар е на власт навсякъде
56
3
 
21
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Тоя бабиер ЕС босовете не го ли изшиткаха обратно в USA след панаира, дето направи в ООН? Като каква ни сапунисва в момента?
55
2
 
30
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 6 години
А КАК ЩЕ ОБЯСНИШ НА ВНУЧКАТА СИ КОЛКО ЕВРО ЩЕ ПОЛУЧАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ БАБИ КОГАТО СИ ВЗЕМАТ ПЕНСИЯТА В ЕВРО???????????? АМАН ОТ ТАКИВА НАЯЛИ СЕ..... ЩОМ ТОЛКОВА ХАРЕСВАШ БОРИСОВ АМИ ВЗЕМИ ГО ДА РАБОТИ ПРИ ТЕБЕ - ТОЙ ДАЛИ Е СМЕТНАЛ КОЛКО ЕВРО ЩЕ ПОЛУЧАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ БАБИ И ДЯДОВЦИ В ЕВРО
54
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 18 бона (брутна, без данъци) всичко може да се плямпа. Защо Полша, Чехия, Унгария и.т.н. не искат. Идете там за да видите!
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 53За какво тогава трябва да висим да обменяме пари?
52
22
 
11
 
! Отговори
Туроператор преди 6 години
Който не иска евро, да ходи в Евразийския съюз. Там са на рубли и живота им е прекрасен.
51
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам смисъл от тази операция. И в момента сме вързани към курса на еврото, няма никаква разлика.
50
1
 
24
 
! Отговори
С. В. преди 6 години
Слушах интервюто и чух само общи приказки и най-елементарни политически послания - политиката на СБ според Георгиева се изразява с израза "Да се надяваме!"; Африка и Близкият изток имат предимство пред източна Европа, където СБ няма намерения да инвестира в качеството на живот; тя била разговаряла с хора от IT-сектора, които много се вълнували от България, което значи, че у нас ще се изграждат само кол-центрове. И това ми било добра новина за България!
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каквото спуснат от чужбина ,това прокламират като развален транзистор са майцедавците и майцедавките
48
16
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Като не искате евро, защо сега спестявате в евро, теглите кредити в евро и търгувате в евро?
47
5
 
15
 
! Отговори
Московский дружок преди 6 години
България в никакъв случай не трябва да приема еврото. Трябва да приеме евразийската рубла и да построи, със собствени средства, още един паметник на Съветската армия, 2 пъти по-голям от сегашния.
46
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Литва успя да въведе еврото без скок на цените. В България най-много вместо кафето да струва 0,5 лв., цената да стане 0,3 евро. Но я си помислете за лихвите. Я си помислете дали политиците ще посегнат на друга банка, без капка притеснение?
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Швеция . Норвегия и Дания са много зле! Защото нямат евро!
44
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе вие добре ли сте? 30 евро щял да стане 1 хляб.... Всичко щяло да поскъпне.... Има си курсове, уважаеми спекуланти.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нека отговорят на следното :- каква е цената която ще ни вземат - как ще ограничат изтичането на капитали (поставени ще сме в ситуащия в която изтичането на капитали надминава притока на евра )-защо е това шикалкавене ,невъзможност да се посочат какво точно -същите които -прокламират новите ценности , самите не са наясно или не е толкова розово и затова се изнизват като го замитат под килима
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така вече ще ни закопаят...
41
0
 
17
 
! Отговори
jendos преди 6 години
Тази пък откъде пак изпълзя.....щом се появи и ни е ясно, че ще го ядем.......