Кристалина прогнозира: Догодина – в чакалнята за еврото!

Оттогава до приемането на еврото у нас – 3 години!
Обновена: 7 дек 2017 10:08 | 7 дек 2017 09:53,
94
Кристалина прогнозира: Догодина – в чакалнята за еврото!
Снимка: архив Reuters

Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната догодина. Това каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

"Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам да бъде взето много бързо, защото икономиката на Европейския съюз е в добро състояние, общата среда в България и Европа е позитивна", каза още тя пред bTV.

Още по темата

Кристалина Георгиева посочи, че страната ни е готова да стане част от Шенген и вече е въпрос на политичесо решение от страните членки.

"Да стискаме палци това да се случи", посочи Георгиева. Според нея променените настроения идват най-вече от това, че европейската интеграция отново тръгна на по-висока скорост.

"Това е не само заради Brexit, но и защото 10-те години криза ни сложиха обица на ухото – да не вземаме системата на солидарност като даденост", посочи тя.

"Икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото когато и да е в неговата история – 64% от европейците казват: "Еврото е добро за нас“. Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна“, каза тя.

От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, но това е време, което българите ще могат да усетят като полезно за тях – вземат се решения, които правят икономиката още по-стабилна, добави Георгиева.

Искаме да направим опашките по границата не реални,а виртуални, посочи още Кристалина Георгиева. Световната банка направи среща на лидери то 7 балкански страни по транспортните отношения в София днес.

Георгиева посочи, че подобен проект е евтин – струвал между 15 и 30 млн. долара на страна. Самите опашки били сред 3-те най-големи проблема пред транспорта между балканските страни. Другите 2 са тесните пунктове и гишета от двете страни, както и лошият ремонт на някои отсечки от пътя.

"С премиера Бойко Борисов си казахме, че сега е уникален шанс да се вдигне вниманието към Западните Балкани", обясни Георгиева.  "Затова е важно, че срещата е у нас. Предстои ни европредседателство, можем да сме мост за нашите съседи", обясни Георгиева по повод предстоящото ни еврошефство.

Тя каза, че се познава с Борисов от 2009 г. Определи го като помъдрял от управлението и обясни, че той слуша, гледа и управлява на база забелязаното.

Казвам на внучката си, че по мое време не е имало телевизия, а тя ме пита "Какво, само айпадове ли имахте", разказа още шефката на Световната банка Кристалина Георгиева.

Нейната внучка е на 7 години. Записали я в немско училище, тъй като се запитали къде е най-добрата дисциплина.

"Ауторснахме я", разсмя се Георгиева. Тя обясни, че момичето знае, че баба му работи хората да имат повече възможности, а децата от по-бедните страни да се учат като първолачката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тия глупости. Ако приминем към еврото хлаба от 1 лв ще стане 50 цента и заплатата от 500лв ще стане 250 евро. Като ни забиха към марката навремето да не се вдигнаха цените? Еврото ще ни даде голяма стабилност и политическата мафия няма да посяга на банки току-така.
19
3
 
7
 
! Отговори
май преди 6 години
Решението ще е чисто политическо и докато сме толкова бедни и с такова ужасно маргинализирано ромско население няма да влезем ни в Шенген ни в еврото и ще ни го обяснят убедително. Нашите макроикономически "постижения" нямат значение, освен, че маргинализираха малцинствата, а бате се чувства измамен от европейските "холандци", но го прикрива успешно. Холандците ще си ни рекетират на воля и ще получават я военни поръчки като сега за корабите, я изнудена "подкрепа" за лекарствената агенция..
18
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
грам не са наясно какво бедствие е еврото `
17
3
 
13
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
До Анонимен 9Ако е така както казваш - ок, но много се съмнявам, че и това нещо да заработи както трябва в БГ.Мислихме си, че като влезем в ЕС ще има нормално правораздаване, намаляване на корупция и т.н., НО (а истината започва след но-то) всичко си е както преди, ако не и по-зле. Че Пеевски не се ли "разви" след влизането ни в ЕС? Фалита на КТБ не е ли пак в този период?И защо трябва въвеждането на еврото тук да заработи в положителен смисъл, след като "горе" ще са същите хора?
16
2
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 12Ако, за срам на българското образование, имате диплома на икономист, вземете да я изядете!
15
2
 
12
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 9Вие сигурно си мислите, че някой разчита на тях ли!??? Че коя банка е българска, че да я контролираме! Има само един разумен въпрос Защо сега ни натискат да влезем!??
14
8
 
19
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Италия едва крета..Франция стагнира...Португалия...Испания....в Гърция заровиха 400 000 000 000? на европейския данъкоплатец...ама Кристалинка казва, че сме добре - сигурно вече е милионерка.Разбирам я!
13
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма една европейска държава която след въвеждането на еврото да е станала по-добре.Напротив -цените се повишават почти двойно а покупателната способност намалява.Може би само Германия прокопса ама тва да се сравняват Германия с България е все едно да се сравнява трабант с мерцедес.
12
4
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 3Само може да се гордее с името на когото е кръстена! Виж, този на когото е кръстена, едва ли е щастлив!
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно е да получаваш заплата 1000 лева а друго е да получаваш заплата 1000 евро.Лева е обезценена валута и ако отидеш на почивка в държава където се работи с евро то винаги имаш по-малко пари от местните, заради валутната разлика. В България е по-вероятно да се въведе някоя обезценена африканска валута отколкото еврото.
10
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като въведат еврото и ще ни довършат окончателно.Може би това е целта.
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тъпчо, на първо време се сещам за една полза.Няма да разчиташ на иванискровци, бенебета и пееефци за стабилността на банковата система.Дори само това е достатъчно!
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не е ли редно поне за това да попитат народа?
7
4
 
23
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Няма лабаво! Крадлата и тази национална предателка на челна страница... Явно е решено, че сме в кома и могат да ни подритват всякак!
6
8
 
19
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
И каква ще ни е ползата от въвеждането на еврото?Освен, че цените ще се вдигнат, но това не бих го нарекъл полза за обикновените хора.
5
4
 
10
 
! Отговори
маке преди 6 години
от как дойде демократията се си чекаме за нещо чекаме да цъфнат налъмите а я си чекам печеното (ягне)
4
5
 
27
 
! Отговори
Яна преди 6 години
Тази продажница как смее да се появява в публичното пространство и да дава акъл. Трябва да бъде изгонена с камъни и никога да не стъпва в България
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момичето знае ли на кой е кръстена баба и или не е много удобно.
2
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мисля, че хората в България подкрепят въвеждане на еврото. Накакво допитване, като в нормалните страни няма ли да има!?Мнозинството ще са против еврото като официална валута тук, какви са тези манипулативни изказвания "Еврото е добро за нас. Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна Да, ама не
1
4
 
20
 
! Отговори
ТАЯ преди 6 години
си живее добре навсякъде