Правнукът на Ботев: Не е важно кой го е убил, а че ни е нужен!

Боян Ботйов твърди, че не знаем достатъчно за революционера
9 дек 2017 08:01, Петя Славова
101

Боян Ботйов, правнук на генерал Кирил Ботйов, брат на Христо Ботев, гостува тази събота в предаването "Фамилно" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Боян Ботйов е завършил история в Софийския университет. Председател е на Общонародна фондация  "Христо Ботьов". Занимава се с проучване на рода на Ботев, както и с родовете на други известни български възрожденци. Женен е, има трима синове.

"Има различни истории и легенди за смъртта на Ботев. Като историк се придържам към тезата, че черкезинът Джамбулет прострелва смъртоносно войводата в гърдите. Но не това е важното, кой е убил Ботев. Важно е, че Ботев ни е нужен като човек, не като икона от стената. За мен той е човек от плът и кръв, с изключително буен темперамент, който е съчетавал думите с делата си", каза Боян Ботьов.

Той разказа пред Доника Ризова любопитни факти от детството на гениалния си родственик, предавани от поколение на поколение във фамилията им, които може да видите във видеото.

Гледайте "Фамилно" в събота от 10:30 до 12:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
ЙовБот преди 6 години
Ботйов? Ай стига, бе! За първи път виждам подобен правопис! По всички правила трябва да се изпише Ботьов! Ако не е *** правописна грешка на некадърен журналист и човекът в личната си карта е записан така, остава да е признак за пълна липса на грамотност на някой държавен служител или родители...
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Този който ни освободи - той ще ни пороби!"Левски е знаел колко ще ни струва помоща на царска Русия.И до днес промитите болшевишки мозъци - ни убеждават, че великоимперските интереси на Русия са "любов"! Същата тази Русия, която подкокоросва Сърбите - да нахлуят в България, и е против Съединението!Руските под логи - са такива и до днес!
50
1
 
5
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Колега,никой не те кара нито да ги гледаш,нито да ги уважаваш,нито да ги подкрепяш !!Говорим за злобата и завистта ,която междувпрочем и ти току-що демонстрира,намесвайки банковите им сметки !Защото България рядко се чува по света,без значение,че е спорт,а когато се чуе,получава признание извън границата ни,а тук се плюе по тези,които са донесли това !Ето ,ти си същия завистник,защо чакаш някой да ти донесе нещо бе,направи го сам !!!
49
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
По скоро българите трябва да се гордеем с Джон Атанасов, отколкото с Бил Гейтс.
48
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Съвремие 47Бил Гейт е един слуга на международната глобалистка англосаксонска мафия.Това че е създал една операционна система , не го прави велик, особено за нас-българите.
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много българи в чужбина съм чувал да казват: Няма да се върнем в Бг НЕ заради икономически причини,а заради простащината,диващината,злобата,завистта и този некултурен манталитет.Винаги съм им теглил по една майна на ум,обвинявайки ги в превзетост,но напоследък се замислям,когато едно и също нещо гърми от най-различни посоки,дали е случайно.Тези отрицателни черти генерират предателство....,та да не се чудим за Левски и Ботев,май....
46
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не почитете достатъчно Христо Ботев, нали?Позволихте турската мафия да командва България с двете си пипала - незаконните етнически партии ДПС и ДОСТ.Заслужавате си съдбата, недейте да ревете, утре като загубим част от България, да не кажете че сте учудени.Народ без минало няма и бъдеще, ЗАПОМНЕТЕ ГО.
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По традиция статия за национален герой става поле за изява примитивни турски фecлаци.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние българите по времето на Ботев сме нямали модерна литература.
43
12
 
7
 
! Отговори
Съвремие преди 6 години
Нямаме нужда нито от Ботев, нито от радикалните му идеи, които са толкова противоречиви, колкото и опасни. Имаме нужда от Евлоги Георгиев или от Бил Гейтс. Какво ще правим революция ли? С това мислене не успяваме да напреднем никак и преодолеем комплексите си. Сравнете кога е роден Евлоги Георгиев, къде е живял, каква е дейността му и как е робувал? А не е единствения роб с толкова много пари, подпомагал родолюбиви начинания в робско време. Междувпрочем - някой да покаже квитанция за цената роб?
42
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Без Русия нямаше да има свободна България, ама неблагодарници като вас нищо не заслужават, затова диктатори като Ердоган искат да прекрояват границите на Балканите.Не виждам как можем да му попречим с 5-те си самолета и 30-те си танка.Защото сега имаме пародия на армия, а ЕС няма да си мръдне пръста за нас-те ни казаха:"Европа на две скорости".
41
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
От това че Григор Димитров е победил в някакъв турнир, животът на обикновените българи не е станал по-добър, той е напълнил банковата си сметка, а от победата на Лудогорец - Кирил Домусчиев ще спечели още повече и ще продължи да върти мафиотския си бизнес.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нация без да си знае миналото няма бъдеще. Повтаряйте си Ботев и Левски и се правите на големите патриоти докато тънете в калта.
39
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че бяха руснаците да ни освободят. Че десетина хайдушки чети и 5 хилядно опълчение през руско - турската война не могат да се сравнят с 200 хил руси, дали живота си за малък, но *** народ, 80 % от който са де били
38
7
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Анонимен 38Стига с тия приказки колко лоши са руснаците, те много повече са ни помагали в историята, сега слушате западните си господари от Брюксел и Вашингтон като послушни ученички.От всички велики сили само Русия е защитавала българските интереси, не в 100 % от случаите, разбира се.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 39То за това не си знаете историята. Човек като ви слуша ще си помисли, че България е създадена преди 100 години.
36
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Григор Димитров постига нещо значимо-открито атакуван от двама журналисти и 1/3 от българите !Лудогорец -мразен от половината българи !Бербатов,Стоичков-същата работа !Евровизия-скандали и злорадство !Чудя се,имало ли е изобщо в нашата история някакво събитие,личност,идея и каквото и ще да е,което с позитивната си същност да е обединила българския народ...Не се сещам в момента...
35
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Виж сега, всеки народ има няколко светли личности и национални герои.За българите това са Ботев и Левски.Ако спрем да и почитаме и да им отдаваме уважението, което заслужават--ще последва още по-голяма деградация и оскотяване на и без това бедния и препатил народ.
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 36Може би е добра идея да видиш реално коя година започва разпространяването на въпросните наркотици в световен мащаб и защо ги е нямало в България. Армията беше пълна пародия и всеки който е служил знае това. Това, че имахме цифри голяма работа. Армията беше не професионална от хора които не искаха да бъдат там. Здравеопазването ни също беше пародия копие на руското такова и в сравнение със западна европа беше кошмар. Образованието създаваше бачкатори за заводите. Толкова.
33
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз знам кой не ни е нужен- Тиквата.