След 2 млрд. за е-управление с 2,5 млн. броят компютрите в администрацията

Оборудването ще бъде описано в специален регистър
Обновена: 13 дек 2017 07:04 | 13 дек 2017 07:00, Елка Василева
58
След 2 млрд. за е-управление с 2,5 млн. броят компютрите в администрацията
Снимка: архив, Булфото

До средата на 2018 г. държавата ще преброи компютърното и информационното оборудване в администрацията и ще го опише в специален регистър. Така ще стане ясно какви средства са изразходвани за електронно управление до момента и какво липсва, за да може то да заработи ефективно, пише "Сега".

Наскоро анализ на Българската стопанска камара показа, че за електронно управление у нас през последните 15 г. са похарчени над 2 млрд. лв., но въпреки това то е частично. В резултат на това все още отделните държавни и общински ведомства, за да предоставят услуги на граждани и фирми, изискват представянето на над 5000 различни документа на хартия, вместо да обменят електронно информация помежду си.

Още по темата

Инвентаризацията ще започне през февруари и е финансирана от ЕС с 2.061 млн. лв. Още 363 700 лв. са осигурени от националния бюджет. Това съобщиха от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), които вчера дадоха старт на проекта.

Предстои агенцията да избере фирмата изпълнител, която ще влезе в общо 576 централни, областни и общински ведомства, за да опише хардуера, софтуера, сървърите, лицензите и всичко, свързано с информационните и комуникационни технологии.

"Не става въпрос само за счетоводна инвентаризация, а и да се направи оценка кое върши работа и кое трябва да бъде подменено. Може да се окаже, че разходите за поддържане на стари устройства са по-големи от закупуването на нови. Ще се анализира и сигурността на системите", обясни Николай Модев от ДАЕУ.

Идеята е регистърът на информационните ресурси на администрацията да се поддържа постоянно актуален. Всяка администрация ще бъде задължена да попълва регистъра при получаване на ново оборудване и да следи за съвместимостта на системите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Убити десетки хиляди преди 6 години
най честата схема е подадения на убииците се спира нагло от униформени терористи и се пишат няколко нагло престъпни акта.следва гонене з а връчване на разорителни постановления..Включват с е през лични документи за убиване или разпри със роднини и съседи.Тровят и насилват съпруги и любими поименно..заразяват ги ..вкл с опасни полово предавани болести..НАбеждават ограбени че май са били блудствали и ги вкарват в затвори.
33
1
 
0
 
! Отговори
Ubiwat za imoti преди 6 години
наглите престъпници на власт около 2008 година похарчиха стотици милиони ограбени от народа за тн Електронен кадаsтeр.От тогава до днес крадат имоти с кибер престъпност.плащат на програмисти участвали в разработването на софтуера за блокиране защитат а на картата и хоп вашия имот е продаден като чужд..Всеки дръзнал да се съпротивлява или да спори с е дава на групи за мръсни и мокри поръчки.Десетки хиляди с а отровени самоубити смаообесени или набедени и вкарани взатвора.
32
0
 
3
 
! Отговори
Жеката преди 6 години
Сега ще се окаже че 100000 копютъра купени преди 7-8 години вече са много стари и ще трябва да се подмянт с нови. Няма как нали не искаме да се връщаме назад към хартията?
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво електронно правителство, какво електронно управление, какви електронни услуги, какви пет лева, бе? Неща които никога няма да се случат в Бг територията. Нали това означава силно ограничаване на кражби и корупция и подобряване на живота ни. А, това е нежелателно. Силно. Затова терминал 2 и кой от къде е.
30
0
 
5
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Радвам се че ме избиорате всеки път. Аз съм най-дорото на политическия пазар в момента. Кака Корни много си повярва заради пилотчето Радев, но се оказа че не е познала. ха-ха-ха
29
1
 
9
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Я пуснете статия как нашите управници искат и се чудят как да пуснат около 3 милиарда на пазара за да се плати част от дълга ни ,та затова и Борисов е ходил до Лондон на чай с Мей ,ама няма един свестен джурналист да разнищи тази среща в Лондон,а само за Русия и Путин пишат поръчкови статии . Нащите са конфисквали към 3 милиарда биткона преди 1-2 месеца и към 10 милиона кеш от престъпна група и сега искат да се продава тази сума,но се страхуват да не сринат пазара на биткона....
28
0
 
10
 
! Отговори
луди преди 6 години
Думи нямам, бесилото им е малко. Опукали 2 млрд и сега дайте да опукаме още 2.5 млн да разберем къде са тия 2 млрд. Една трета от заплатата ми всеки месец отива за тия далаверим това е преди акцизи, ДДСта и незнам какво още. А като отидеш до администрацията, те гледат като враг на народа.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз искам да нямам досег с хора, когато ми се налага някаква адм. услуга. Негативната енергия направо ме смачква. Такава злоба, простотия и арогантност. Маниер соц. на чиновниците, важни и надменни. Много рядко срещан Хора. Защо е така незнам. Работих за кратко с държавна администрация, един ден след като обслужих един гражданин, той ми каза:Защо сте толкова възпитана и любезна? Много съм изненадан. Аз едва сдържах сълзите си, защото едва изкарвах всеки ден в тази обстановка с тези хора.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма воля, напротив има вътрешна съпротива за въвеждане на единна електоронна система свързваща всички организации предлагащи публични услуги. Така хем държавните и общински служители ще се скътават, хем ще те изнудват и притискат, хем всичко е обвито в мистерия, няма никаква публичност, което пък е отлична среда за корупция. Да не говорим колко напълно излишни документчета съществуват, но било много сложно да се премахнат, защото трябвало да се променят много наредби и закони.
25
0
 
13
 
! Отговори
По преди 6 години
Имаме ли ел. правителство - НЕ!Причината е свързана с корупция и кражби. Никой не иска ел. правителство, защо трудно ще се краде.
24
0
 
11
 
! Отговори
Буквар преди 6 години
Неграмотници, първо прочетете добре, 2.5 млн са ЛЕВОВЕТЕ за ПРЕБРОЯВАНЕ на КОМПЮТРИТЕ. Не е СУМАТА на КОМПЮТРИТЕ. Думите "броят" и "броят" се пишат еднакво но едната значи да преброят, а другате е сумата! Ето за това и 10 млрд. ще изхарчат, защото дори четящите са неграмотни.
23
0
 
12
 
! Отговори
ИНВЕНТАРИЗАЦИЯ преди 6 години
В НАШАТА ФИРМА ИНВЕНТАРИЗАЦИЯТА СЕ ИЗВЪРШВА ОТ ПЕРСОНАЛА И Е БЕЗПЛАТНА .КАКВИ СА ТЕЗИ МИЛИОНИ ???? АЙДЕ СТИГА КРАЖБА
22
1
 
13
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
В БЪлгария нямаме и 1 000 000 реално работещи.НА практика терористите на власт с а ограбили по над 2000 живи кървави лева от всеки реално работещ.НАд 3 000 000 с а пенсионери, над 2 000 000 са деца и безработни около 900 000 са издържаните с ограбвани пари от народа от тн бюджетна сфера.
21
3
 
5
 
! Отговори
АМАН БРЕ преди 6 години
НАглит е престъпници ползват мощна психотронно психотропна техника с която ограбват БЪлгария .Поят със спец наркотици подставени на власт и облъчват с пси активни клипове зрителите на телевизии .Всички десетки милиарди ограбвани от народа с е насочват само към НЕНУЖНИ неносещи нито лев доходи на народа обекти.Дават се на партиино подставени лица за препиране.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тия 2,5 млн. 1 млн. са раздадени на близки, семейство и тн., друг 1 млн. са такива дето са купени само на хартия а останалите ги ползват неграмотниците от администрацията. В е-правителство и още 2 млрд. да потънат пак няма да има, само още управляващи ще си напълнят джобчетата.
19
3
 
5
 
! Отговори
АМАН преди 6 години
За първи път от милиони години човешка цивилизация в БЪлгария не може да се ЗАДОМЯТ МОМИТЕ и да станат ДОСТОЙНИ ЧОВЕШКИ МАЙКИ.АМАН от НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА ВЛАСТ
18
2
 
5
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
В момента над 5 000 000 българи са без доходи за оцеляване. Останалите без доходи се следят през терористични вложки в лични документи вкл з а убиване,самоубиване и отравяне вкл през нарочно отровена вода подавана през водопроводите.Младите се държат в училища градини и ясли тероризирани от педофилски камери.Увредени са вече трайно НЕЛЕЧИМО.
17
0
 
15
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Нагли престъпници на власт след 1989 година провеждат показна ликвидация на БЪлгарите в БЪлгария.Ползват доказано престъпни групировки маскирани като партии.Ограбват десетки милиарди живи левове от народа годишно и ги насочват само към нагло корупционни проекти неносещи нито лев на народа.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука яко е крал, но всички мълчат, защото ще им изтръгнат коала, със все зъбите.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Компютрите за е-управлението ще копаят биткойни.