Патриарх Неофит отслужи празничната вечерня

Стотици се събраха в "Св. Ал. Невски" на празника
Обновена: 24 дек 2017 20:03 | 24 дек 2017 19:53, Камелия Цветанова
9
Патриарх Неофит отслужи празничната вечерня
Снимка: Булфото

Патриарх Неофит оглави всенощното бдение за празника в катедралния храм "Свети Александър Невски".

Всенощното бдение е съчетание на вечерното и утринното богослужение за Рождество Христово.

Още по темата
Тази нощ християнският свят очаква радостната вест за раждането на Божия син, пожертвал се за спасението на цялото човечество.

Нека отворим душите и сърцата си за Спасителя, нека му сторим място в забързаното наше всекидневие, каза патриарх Неофит по време на празничното богослужение.

"В нощта на очакване на Божия син, идващ в света, за да ни примири с небесата и тази година сме заедно в храма, за да възпеем Христос, в когото е нашата вяра и надежда, в който и чрез когото живеем и се движим, и съществуваме, и който е единствената наша истинска опора и крепост в християнския ни път към вечния живот и възкресението“, заяви той.

"Всяка година в Рождественската нощ ние отново се прекланяме, притихваме и смирено благоговеем пред дивното тайнство на Боговъплащението пред тази велика тайна на благочествието, която се открива днес пред нас, озарявайки света с Божествена светлина и донасяйки ни мира и благоволението. Слава във висините Богу и на земята мир между човеците благоволени. Нека отворим душите и сърцата си за Спасителя, нека му сторим място в забързаното наше всекидневие, в което светът около нас ни залива със своята суета и ние често забравяме да търсим едното потребно, да събираме съкровищата си на небето дето ни молец, ни ръжда не ги яде и дето крадци не подкопават и крадат", каза още патриарх Неофит.

"Да отворим сърцата си и за тези около нас – за нашите ближни, които се нуждаят от топлината и уюта на дома, от грижа и внимание и като разпознаем във всеки от тях самия Господ Исус Христос да покажем и докажем вярата си в него като я уделотворим в милост и човеколюбие, в състрадание и благотворителност. Нека днес раждащият се богомладенец бъде с всички нас и с цялата ни църква, с нашите семейства и цялото ни общество. Нека носените от него мир и благодатна помощ ни съпътстват във всички дни от нашия живот, да бъдем верни негови ученици и свидетели, достойни чеда на небесния наш Отец. Благословена да бъде и днешната празнична трапеза, събрани около която всички заедно да посрещнем идващия сред нас Господ. Благодатта, мирът и любовта на Божия син и общението във Светия дух да бъдат с всички нас. Честито Рождество Христово“, допълни патриархът.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пожелавам на Негово Светейшество Българския Патриарх крепко здраве,мир и духовна радост!
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя не беше ли подлогата на Суджука.
5
5
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 месеца
Този Кирчо Добрев ли е... - моли за покаяние...
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще напиша как се пише правилно - Божият Син Господ Иисус Христос.
Вие от днес.бг може да сте ***, юдеи, масони и (или) не знам там какви, но в българският език си има правила.
3
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вижте ги хубаво на снимката. Цял живот цоцат на готово на гърба на литературни герои от стари книги и наивноста на хората...
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От коя религия е бил Джизъса ?
1
9
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 11 месеца
Браво!Да живей!