Нощна смяна, задача след задача! Достатъчна ли е полицейската заплата?

Полицаи от Видин категорични: Службата в МВР не е просто работа
15 яну 2018 16:30,
77

Полицейски протести, обещано увеличение на заплатите... Премиерът разреши още 100 млн. лв. за служителите на МВР, те пък бяха обвинени, че постигат исканията си с рекет.

Много или малко са парите на полицаите? Само те ли заслужават увеличение на възнагражденията? Вършат ли си добре работата, за която им плащат и плащат ли им добре за работата, която вършат? Сигурен ли е сектор "Сигурност"?  Споровете по тези въпроси не секват.

На фона на тях екип на Bulgaria ON AIR беше на нощно дежурство с полицаите от най-бедния район в Европа - Видин.

Още по темата

Над 20 години, преминал през различни нива в системата на МВР, комисар Петър Петров сега е началник на "Охранителна полиция" към дирекцията във Видин.

"Мечтата ми беше космонавт или полицай, но реших, че ми е по-присърце да бъда полицай", спомня си той.

15 минути преди 20 часа, когато започва нощното дежурство, е време за набелязване на целите за вечерта. Време е екипите да тръгнат.

Тази вечер в екипа на комисар Петър Петров са младши инспектор Мартин Йорданов и новото попълнение в полиция във Видин - младши инспектор Светослава Йонова. Макар и само от година и половина, "нежната полиция" по нищо не отстъпва на колегите си.

Нощната смяна току-що е започнала, но предизвикателства на нощта започват. Малко след началото на смяната екипът вече работи по първия си случай – блъсната жена на оживен булевард във Видин.

Докато се осведомяват за състоянието на жената, на тел. 112 постъпва втори сигнал – мъж се притеснява от линч, роми му искат пари и плашат, че ще го посетят. След разговор, човекът е поставен под полицейска защита.

"Чувствам се добре, когато помагам на хората, въпреки че има и недоволни, защото полицията както е в помощ, така и санкционира", разказва младши инспектор Мартин Йорданов.

И той, и комисар Петров имат зад гърба си над 20 години служба в системата на МВР. Въпреки това разказват, че всеки ден за тях е предизвикателство.

Обичат това, което правят и вярват, че да бъдеш полицай не е просто работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
9
 
! Отговори
Ела бе мадурко преди 6 години
И ти да взимсш рушвети места бол .Ама никой не казва Недоподбора на кадри е голям а желаещи няма И връзки не ти трябват повярвай ми Беше квото беше Сега ситуацията е съвсем друга Ама винаги ще се намерят такива като тебе критикари Ти на лекар ходил ли си скоро ?!?Нещо за рушвети ми говориш .
48
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сокеретис сам си правиш мръсно с такива писаници.Всички знаят, че взимате рушвети.Какво сега, не е вярно ли?
47
14
 
20
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Да... Стига вече! Наистина стига, но не по отношение на полиция, военни и други държавни служители а по публичното им одумване и спор по заплатите им... Не е работа на кибиците седящи пред лаптопите да коментират тези институции, защото това не е работа от 8 до 5 и събота и неделя да си в къщи, както и през всички празници от годината...Тяхната работа е на ненормиран работен ден, работят в инфарктна среда и са под постоянния натиск и от писачите, голяма част от които са от престъпния контингент
46
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашата фирма доскоро даваха по 2 лв. допълнително за нощен труд, което нали се сещате, че няма как да те мотивира. Сега като започна кризата за хора от юни миналата година започнаха да се замислят и преди 1 месец вдигнаха заплатата малко. Но хората продължават да бягат.Даже шефовете се надяваха, при леко повишената заплата хората да се върнат, но не би. Никой не иска да бачка нощно време.А при ченгетата нощни дават само тези дето нямат връзки и са нещо "виновни" (не взимат рушвет например).
45
9
 
13
 
! Отговори
do 48 преди 6 години
много си *** честно ! 660лв заплата, 430лв пенсия, 10тина хиляди ако се пенсионират на 60 години .... ако това ти е мечтата за глезотия отивай да живееш в северна корея. Не ми пука ни за куките но в цял свят са с привилегии особено в швеция ( имам приятел полицай там) заплатата му е над 10хиляди евро, като започне работа има право на кола,апартамент на изплащане без лихви, за всяко едно нещо му се вдига заплатата език, каране на кола, оказване на бърза помощ, и т.н. к
44
13
 
22
 
! Отговори
Стига вече преди 6 години
Много разглезихме полицията,големи заплати,пенсии,превилегии като по време на соца,не плащат данъци и осигоровки всичко се поема от народа няма подобни чудеса в нито една страна от ЕС ....
43
5
 
2
 
! Отговори
Kappa преди 6 години
Vergil rabotil s utaiki...?! Dali sichkite v mvr sa psihari kato Vergil?!
42
4
 
16
 
! Отговори
Бг преди 6 години
До СкороБи ли ми показал държава в Европа където да работят до 65г.?В повечето няма граница за пенсиониране,и щом направиш 20г. в системата можеш да се пенсионираш.По времето на Тодор Живков беше същото,защото са установили,че при 20г в системата си се амортизирал достатъчно.
41
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква наглост, *** по селата вилнеят и убиват стари хора, тези наглеци изнудват за големи заплати!? С какво са ги заслужили? Нали видяхме с какво са заети, да пълнят туби с бензин за личните си автомобили. Отврат, така никога няма да се оправи държавата, затова младите бягат, защото тук няма ред!
40
7
 
17
 
! Отговори
вергил преди 6 години
Лъжа е, че в България имало най-много полицаи на човек от населението в Европа.Дори в ЕС сме на 10-о място.Не всички в МВР са полицаи.Пожарникарите са 9000 човека,паспортна служба,регистрация на автомобили и други.Полицаите са не повече от 25 хиляди.И то с тези от Гранична полиция.Без тях са около 20 хиляди.
39
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 36 Господине може да си полицай , но през соца в МВР беше и ДС и Народна милиция и Противопожарната и Гранични войски - затова всичко бе един силен юмрус срещи престъпноста. Демокрацията създаде и БОП и 112, гранична полиция и всички още един куп служби и едната ръка не знае кво прави другата. Затова е резултатите са такива.
38
13
 
19
 
! Отговори
След преди 6 години
27 години в МВР: пенсионер-държавен служител с 910 лв пенсия + 1600 лв заплата + 20 заплати като пенсионер от МВР + 6 до 12 заплати като държавен служител при навършване на 60 години + 40 дн платен отпуск + дрехи, храна, почивки, транспорт безплатни и + неплащане на осигуровки.
37
14
 
17
 
! Отговори
Скоро преди 6 години
Всичко в мвр и полицията ще се оправи когато минат в трета категория труд и им се премахнат всички превилегии/права/
36
6
 
18
 
! Отговори
вергил преди 6 години
Естествено,че полицай,който има повече стаж ,взема повече.Навсякъде е така-старите служители имат добавка за стаж.Но дори и тези с 20 години стаж не могат да вземат 1000 лв.Смятай-660 лв основна заплата.Максимум е 40 процента добавка за стаж за поне 20 години стаж.Стават 930 минус 93 лв данък.Общо 840 лв чисто.Максимума, който взема полицай на улицата с над 20 години стаж
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27 При соца МВР беше 40 000 . Верно даже тогава в МВР бяха и Гранични войски .При това соца милиционерите през ноща беха по двама и пеши наряди по кварталните улички. Виждал съм ги даже през ноща в Пловдив през 1977 - 78 г. и с автомати " Шпагин" през рамо и имаше ред в държавата. Тук таме някоя " Жигула" или " Москвич" с надпис " Народна милиция".
34
10
 
8
 
! Отговори
Бг преди 6 години
До Анонимен 27Ти си нагъл,че и лъжеш.МВР в момента е 50 000 ,но там влизат 112,гражданска защита,ЦСБОП,гранична ,пожарна,психо център,жандармерия,КАТ и др.Полицаите на терен са около 16 000,при 13000 населени места в страната(според теб стигат ли).Едно време гранична бяха към военните ,а само те са около 10 000.
33
1
 
1
 
! Отговори
Doverie za Vergil?! преди 6 години
Ot 1000 broiki svarshena ot Vas dobra rabota kolko pati informirahte Vie lichno otkrito i chestno bg obstestvenost v mediite za nivoto na izpalnenite ot Vas zadachi, vremeto, obstoiatelstvata, tehnichskite detaili, radostta si ot svarshenoto da predstavite na horata?! Kolko pati poiskahte ot bg obstestvoto test obratna informacia za ocenkata i radostta na horata ot vashite lichni dela?! Ot tesi 1000 sluchki kolko?! A kolko pari vi plati bg narod dosega za tasi rabota, za kolko chassa beshe?!
32
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 6 години
Питайте БГ полицаите на различни нива какво е мнението им за реформа, като тази в Грузия? Направете дажее дна анкета и моля публикувайте резултатите. Резултатите ще са много любопитни за обществото, може да я изпратите и на премиера да ги види.
31
5
 
19
 
! Отговори
До 18 Вергил преди 6 години
Вергиле за да взема полицай 700лв,трябва да е новобранец.Полицай с стаж под 1000 не взема. Освен това е спорно колко работят. Мой приятел го ограбили в неделя,отива в районното,а там дежурния го връща да подадял жалба в понеделник.Моя човек му казал - Кажи на бандитите да почиват събота и неделя.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце от 30 коли се мръднаха само две хм ненормална държава и ненормален град