Минималната заплата расте, а таксата при джипито? Нека и тя!

Съсловието лансира идеята за увеличаването й на 5.10 лв.
Обновена: 27 яну 2018 21:59 | 27 яну 2018 18:29, Веселина Йорданова
215
Минималната заплата расте, а таксата при джипито? Нека и тя!
Снимка: архив, БулФото

Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи на 5,10 лв. Тази идея се лансира сред съсловието на джипитата, съобщи Дарик.

Тя получава подкрепа както от представители на Българския лекарски съюз, така и на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Коментира се тя да се обвърже с минималната работна заплата, която в момента е 510 лева.

Джипитата, които споделят идеята, са на мнение, че реализирането й би могло да отсее пациентите, които наистина се нуждаят от преглед при общопрактикуващ лекар, от тези, които отиват при джипито само, за да си поговорят с него.

Д-р Костадин Сотиров, председател на общопрактикуващите лекари в Пловдив, коментира: "Два пъти се увеличи минималната работна заплата, а тази такса си остава същата и тя вече няма тази роля, която би трябвало да изиграе".

По думите му освен съфинанрисараща роля, тя има задачата да ограничи безсмислените посещения.

"Един човек може ей така просто да мине да си поговори с тебе, да, ама в това време има хора, които наистинат страдат и чакат в чакалнята. Защото когато трябва да платиш 5,10 лв., ти няма ей така да губиш врмето на лекаря, а ще отидеш, когато имаш проблем", смята той.

Медикът даде пример, че в Холандия таксата е 10% от стойността на прегледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: джипитаксаличен лекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
6
 
16
 
! Отговори
мислещ преди 6 години
Джипитата са напълно излишни да ни говорим какви са специалисти и колко повърхностно те минават.
134
4
 
13
 
! Отговори
khjgiukh преди 6 години
Те па едни лекари
133
4
 
14
 
! Отговори
До 150 преди 6 години
А за мен повечето джипита за нищо не стават, що народ умориха. Трябва да има само болници с много отделенив и отдел "Диагностика", който по симптомите да те препраща към конкретните специалисти, а не джипито да ти даде направление, само ако има. За много от болестите трябват няколко специалиста. При кашлица - пулмолог, при хрема и при болки в ушите - УНГ, при зачервени очи - очен лекар - тези изброените симптоми много често се появяват паралелно. Ще има много по-малко лежащо болни
132
13
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Сърдете се на държавата и здравната каса,докато е монопол и определя правилата.Така нареченото GP е доктор,т.е.учил е поне 10години,да не говорим,че учи цял живот,за да е в час с новостите.Тук говорим за висококвалифициран труд,който трябва да се заплаща подобаващо,повечето лекари са съвестни и си вършат работата,а колко време губят в документация,вместо да преглеждат.Трябва да се ограничат хората,които наистина губят времето на лекарите и са отишли да си поговорят.
131
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пустия му комунизъм как ни друса . Искаме да е безплатно при лекаря , а даваме за цигари по 10 лв. на ден , за ракия още толкова , на фризьор по 20 лв. за пет приказки при адвокат по 40 лв. и т.н. Просто не можем да мислим рационално .
130
4
 
13
 
! Отговори
мед сестра преди 6 години
До 1 41 Споко бе човек, проф прегледите се правят с химикала без вие да им трябвате,а и парите ви вземат същия месец! Доста са врътките които носят пари на джипитата без да знаят пациентите.
129
2
 
16
 
! Отговори
А пенсиите преди 6 години
За пенсионерите тогава такса при джипито не трябва да има.
128
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм лекар, не съм богаташ, ама тези хора - джипитата (в повечето случаи) си заслужават ЛЕКО увеличение на таксата. През тях минават тълпи от пенсионери, които не са болни от нищо, но искат да си запълнят деня. Преминават и болни от силно заразни болести, хипохондрици, шизофреници, истерици и т.н. Познавам уважавана лекарка, която получи инфаркт след многобройни срещи с горепосочените... Между другото, кои политици би трябвало да са загрижени за здравеопазването и образованието-леви,десни?
127
12
 
8
 
! Отговори
Др Менгеле преди 6 години
Т ъпия български народ само като му бръкнеш в джоба,става цивилизован и културен,иначе си е д ив космат вонящ на чесан оран гутан,само така колеги,такса от 5 и 10 и нагоре хак им е
126
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минималната расте, ама само тя.Другите заплати не мърдат от години,а цените в магазините са космически.Всеки е отишъл с проблем при джипито, а не защото му се е приискало да гледа физиономията му
125
6
 
9
 
! Отговори
А. Колева преди 6 години
5,10 лв ?! Ще ни уморят тия гадовее...
124
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не проблем "МОНОПОЛА НА ЗДРАВНАТА КАСА!". Проблем е крадливото ни племе! Не могат да контролират една здравна каса, а сто ще контролират успешно?! Лъжа и грабеж!Какво стана с демонополизацията на електричеството, на храните и всичко останало?Внимавайте какво си пожелавате!Изключително уродлив капитализъм си отглеждаме в България.
123
5
 
8
 
! Отговори
Народа преди 6 години
По висока такса,за по ниско качество на обслужване.Или както е казано в един скеч,гледай ти да съм добре.Наглостта преминава всякакви граници...
122
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
тази институция л лекар е напьлно излишна и се доказа за посл 30 години искамсьс здр книжка да ходя кьдето си искам и при когото си искам като парите отздр каса ходят след мен в люлин няма голяма и модерна болница с техника за каквоса ми тези небостьргачи а тичаме през целия град до 100 годишните сгради на ***
121
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
5=10 лв каква предлага 26 дкц в люлин срещу тази такса л лекар няма сестра заикономия слушалките са от студ години наи много стар апарат за екг сьбота и неделязатворено в стом кабинети апаратурата е по стара от мене няма салфетки да сиизтриеш устата садушни коридори с болни и здрави деца и вьзрастни кихане и кашляне на воля потре такса да се изплаща директно от здрав каса и ние пациените да нямаме фин отношения с лекарите стига сте ни претеснявали вече с бюрокрация
120
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
На 55г.съм и до сега никога не ми е назначен профилактичен преглед от личния лекар/едва ли съм в перфектно здраве/, но като отида за преглед, такъв няма, казва се има "грип", изписва се някаква рецепта, която предполагам, че се изписва на всички и това е!
119
9
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Медицина - НЯМА - всяко едно изследване се прави с техника. Лице което върши това се нарича - ОПЕРАТОР НА МАШИНАТА. Сигурно е много трудно да се прочете резултата от принтера.Мания за величие и нищо повече. Тези хора са лишени от това да разберат какво значи сложност.Какво ще се случи ако всеки идн потребител СИ ПОИСКА ПАРИТЕ КОИТО ВНАСЯ ГОДИНИ наред. 21 век ще се развива в посока когато НЯМА ДА ИМА НУЖДА от тях. ДЖИПИ значи едно НИЩО...
118
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е баба ми с 200 лв пенсия как ще дава 5 лв бе ***?
117
7
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Безумието на една алчна каста.Разбираемо, е че тези персони бърката понятието медицина и високи технологии... Тези хора са лишени от възможността да разберат какво е понятието сложност. Само един пример ще споделя - НЕКА СИ ВИДЯТ КОМПЮТРЙТЕ И СИ ЗАДАДАТ въпроса - КАК СЕ ПРАВЯТ РАЗНИТЕ НЕЩА. Не с консултации, не с хапчета и т.н.Всяка работа се състои от определен тип дейности но ????..какво прави едно ДЖИПИ ???...изобщо за каква сложност става дума Тази каста - трябва да се мачка непрекъснато.
116
7
 
16
 
! Отговори
Замислен преди 6 години
Това колосално малоумие GP трябва да бъде премахнато. Отивам при него, за да му съобщя какво направление ми трябва. Защо изобщо му плащам такса, защо изобщо ми губи времето?!