Разпада ли се българското семейство като институция?

Едни деца буйстват и бият, а други се кефят и снимат!
Обновена: 29 яну 2018 08:17 | 29 яну 2018 07:50,
127
Разпада ли се българското семейство като институция?
Снимка: flckr

Българското семейство като институция се разпада, това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова в коментар на агресията на деца спрямо клошар във Варна, която е довела до неговата смърт.
 
"Причините за агресията са много. И наистина те се коренят и в обществото, и в отделния човек, и в семейството, в което той е израсъл", коментира тя случая, при който деца пребиха до смърт клошар, трето момче снима, а четвърто гледа.

"За пореден път си помислих колко е болно нашето общество и колко много работа - лична и обществена, имаме да свършим, за да не се случват такива неща, или поне да се случват много рядко", заяви тя пред "Дарик".

Още по темата

Тя акцентира, че по същото време излезе наяве и скандала в дом "Хризантема" в Габрово. "И там отново имаше снимащи. Мен повече ме потресе снимането. Да седиш и да снимаш как се агресира върху някой. Естествената човешка реакция е да се помогне, да се прекрати тази сцена. А тук някакви хора седят и снимат, и едното от тях е дете", обясни д-р Гълъбова.
 
"При момчетата снимането е с цел да се похвалят. Тези деца са толкова неуки, и не говоря за образование, толкова не са научени от родителите си какво е редно и какво не е, че смятат, че вършат нещо, с което можеш да се похвалиш. Т.е. да нанесеш побой в техните глави е нещо за хвалба", изтъкна още тя.
 
"Гледах и родителите - те са толкова безкритични. Корените на детската агресия трябва да се търсят при родителите, да се търсят в семейството", категорична е д-р Гълъбова.

"В българското семейство се случва нещо страшно. Българското семейство като институция отдавна не е патриархалното семейство от нашето Възраждане. То, според мен, не се разпада, то се е разпаднало. Казвам това и по отношение на семействата, които още са заедно и ужким са цели. И там има много проблеми.
 
В българското семейство не се говори, децата са обект на задоволяване на всевъзможни материални интереси, марковите стоки трябва да ги имаме, всичко да ни е марково. А не се сяда с тези деца да се поговори какво ги интересува, какво се случва в училище, кои са ти приятели, с кои учител не се разбираш", посочи още д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Шаро, не си криви душата. Кажи си, че проблемът е в това, че турците несправедливо влизат във ВУЗовете с тройки по целеви прием измествайки такива "капацитети" като теб. От това се разпада семейството.
49
2
 
23
 
! Отговори
шаш преди 6 години
Днес. бг , бъдете коректни - става въпрос за разпад / кога ли е било в подем ?/в семейства на ромския етнос . По принцип промяната след " демокрацията" е повсеместна , но да се говори за разпад в бг. семейство , все още не. Ако обаче се одобри Истанбулската конвенция и това ще стане.Консерватизма ни ще стане хаотизъм.
48
1
 
25
 
! Отговори
Свободийников преди 6 години
Как да се възпитава генетично увредено същество?Още със зачеването,в утробата то гълта хормоните на стреса,на борбата за хляба или безкрайния мързел.Раждайки се е обгрижено с неадекватно голямо внимание и става център на Вселената.Осмисляйки се,гледа как родителите му се карат,обиждайки се на всичко де що мърда.Запознава се с омразата.С тази закалка влиза в пубертета,надрусано с познания,вещи и ГМО.Дори вол не би издържал.Ето вече с кеф си гледаме убиец.Одрало ни е кожата.Липсва държава!
47
3
 
17
 
! Отговори
До 46 преди 6 години
Успокой се, конвенцията със сигурност ще се приеме и тогава вече семейството напълно ще се разпадне.
46
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Успокойте се вече. Конвенцията няма да се приеме. Пак ще можем да бием геювете, жените и децата и здравият патриархален дyx ще се върне.
45
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно, като се приеме конвенцията, поне половината семейства ще бъдат разведени (предимно поради злоупотреби на жените с властта която имат), а останалата половна ще бъде от еднополови родители. Каквото повикало, такова се обадило. Продължавайте да подкрепяте конвенцията. П.С. превенцията на насилието над жени трябва да започне с тези лелки, които пребиват малките момченца в домовете, защото точно тези момчеца после пребиват жени и вината за изграждането на тяхната психика е на жените!
44
0
 
24
 
! Отговори
”ДЕМОКРАЦИЯТА” преди 6 години
Унищожи България. Радвайте се демократи.
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА ДА ДА!Коня е вече в реката.........Стотици хиляди деца са сирачета при живи родители-който не е бил сирак, той няма да може да разбере това..И още една поговорка, за вола, който рие,...........................
42
0
 
19
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До Shark. Верно ли ще ми сложите зведички на думата "ДУХ". Ако искате да въведем писане само със звездички, а, какво ще кажете бе неграмотници. Новинарски сайт тръгнали да ми правят, какво значи според вас думата "ДУХ". Или се сещате за нещо друго, което редовно правите на силните на деня.
41
0
 
32
 
! Отговори
моля преди 6 години
да не обобщаваме. Голям проблем на България е липсата на данни. Всеки може да си говори всичко и няма актуални данни които да го оборят. Първо нека правим разлика между български и ромски семейства. Нека гледаме историята съответно на българското,на българските турци и на ромското семейство. Така както всичко се обобщава на едно нито могат да бъдат индентифицирани проблемите, нито тенденциите, нито да се вземат мерки за подобряване.
40
1
 
32
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Та не е ли точно това целта, да бъде унищожено семейството - мястото, където се крепи духа на едни народ, където се пазят традициите и вярванията. Нали затова се правят конвенции, има хелзинкски комитет, съсипа се образованието и хората се опростачиха, точно с цел да бъде унищожено семейството. Какви традиции чакате от поколение на неграмотни чалгаджии, въодушевяващи се от турски сериали.
39
4
 
16
 
! Отговори
жеко преди 6 години
до добро утро, прав си, а патриархата означава прогрес, света какъвто го виждаме специално до 90те се е създавал във времена на патриархат, матриархата както се опитват да го наложат е разрушителен както за семейството така и за държавата, жената не може да дърпа семейството напред защото в есин момент се еманципира и премахва мъжа така премахва мъжа от възпитанието на детето и следва вече придаване на женственост на децата особено мъжките, всичко се прави с цел и медиите участват активно
38
2
 
34
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Разпада на семейните ценности води до разпад на държавата. До това ни доведе демокрацията.
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така е. Фейсбук до такава степен зомбира хората по света, че единствената им мисъл е да качат нещо в мрежата /каквото и да е то/, стига да получи n на брой лайкове. Не семейството, ФБ е виновен като една напълно греховна платформа.
36
6
 
33
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Нали скачахте за демокрация? Е, ето ви я, с всичките си прелести!Хората озверяха, освирепяха. И това в името на забогатяването. На хищническото ограбване, мошеничество. Та децата ни са очевидци на това оскотяване. Свидетили са ежечасното старание на възрасните да излъжат, да измамят в името на парата. И попиват-попиват.Сринаха се моралните устои на българина. Стремежа му към образованост, възпитание, морални висоти закърня.
35
2
 
40
 
! Отговори
Новото време преди 6 години
Унищожението на семейството и поколението е крайната цел на новото модерно време.Няма какво да се чудим и да мислим ,че е станало някак случайно.Това е политика и резултатите са видими.Новите "ценности",които отричат Божия морален стандарт ,на които всички се кланяме.Живот без Бог,без брак,без семейна обич,без чувство на отговорност и дълг ...така са възпитани поколения вече,злото изглежда като добро,а доброто-като зло...тогава защо се чудим на злото,което е завладяло обществото ни...
34
1
 
32
 
! Отговори
Веско преди 6 години
"как се агресира върху някой"Независимо дали го е казала Д-р Гълъбова или дописника, е ясно, че и българския език се е разпаднал.
33
1
 
23
 
! Отговори
Добро утро преди 6 години
...Българското семейство като институция отдавна не е патриархалното семейство от нашето Възраждане...ХА, добро утро, ще се сетите... Мъжете все по-рядко са сериозен фактор във възпитаването на децата и причините са много, няма как да се поберат в 500 символа...
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32 Само ти ли имаш компютър бе ***.. На половината българи работата е на компютър и магазинерките и те са на компютър ..
31
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 301. Аз нямам деца.2. Работата ми е на компютъра тъй че да мога да ти отговарям на глупостите.