Разпада ли се българското семейство като институция?

Едни деца буйстват и бият, а други се кефят и снимат!
Обновена: 29 яну 2018 08:17 | 29 яну 2018 07:50,
127
Разпада ли се българското семейство като институция?
Снимка: flckr

Българското семейство като институция се разпада, това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова в коментар на агресията на деца спрямо клошар във Варна, която е довела до неговата смърт.
 
"Причините за агресията са много. И наистина те се коренят и в обществото, и в отделния човек, и в семейството, в което той е израсъл", коментира тя случая, при който деца пребиха до смърт клошар, трето момче снима, а четвърто гледа.

"За пореден път си помислих колко е болно нашето общество и колко много работа - лична и обществена, имаме да свършим, за да не се случват такива неща, или поне да се случват много рядко", заяви тя пред "Дарик".

Още по темата

Тя акцентира, че по същото време излезе наяве и скандала в дом "Хризантема" в Габрово. "И там отново имаше снимащи. Мен повече ме потресе снимането. Да седиш и да снимаш как се агресира върху някой. Естествената човешка реакция е да се помогне, да се прекрати тази сцена. А тук някакви хора седят и снимат, и едното от тях е дете", обясни д-р Гълъбова.
 
"При момчетата снимането е с цел да се похвалят. Тези деца са толкова неуки, и не говоря за образование, толкова не са научени от родителите си какво е редно и какво не е, че смятат, че вършат нещо, с което можеш да се похвалиш. Т.е. да нанесеш побой в техните глави е нещо за хвалба", изтъкна още тя.
 
"Гледах и родителите - те са толкова безкритични. Корените на детската агресия трябва да се търсят при родителите, да се търсят в семейството", категорична е д-р Гълъбова.

"В българското семейство се случва нещо страшно. Българското семейство като институция отдавна не е патриархалното семейство от нашето Възраждане. То, според мен, не се разпада, то се е разпаднало. Казвам това и по отношение на семействата, които още са заедно и ужким са цели. И там има много проблеми.
 
В българското семейство не се говори, децата са обект на задоволяване на всевъзможни материални интереси, марковите стоки трябва да ги имаме, всичко да ни е марково. А не се сяда с тези деца да се поговори какво ги интересува, какво се случва в училище, кои са ти приятели, с кои учител не се разбираш", посочи още д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28- това не е ЗАПАДНИЯ МОДЕЛ- в мощна ГЕРМАНИЯ ПОСЕЩАВАШ ДЕТСКА ГРАДИНА ОТ 8 Ч ДО 17 Ч, АМА САМО АКО РАБОТИШ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ГРУПА АКО НЕ РАБОТИШ САМО ПО 3/5 ЧАСА И ПЛАЩАШ НА ПАЗАРЕН ПРИНЦИП, В МНОГО ПРОВИНЦИИ РОДИТЕЛИТЕ НОСЯТ ХРАНАТА В КУТИИ СПОРЕД ТОВА КАКВО ОБИЧАТ ДЕЦАТА ИМ ИЛИ ГИ ВЗЕМАТ ДА ГИ НАХРАНЯТ. НИКЪДЕ НЯМА ТОВА КАТО У НАС- 12 ЧАСА, А ПОСЛЕ ЗАЩО ТАКА ДЕЦАТА ИЗНЕРВЕНИ И БОЛЕДУВАЩИ, АМА ГОЛЯМО ОПЛАКВАНЕ ПАДА.
29
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вийната с Джендърите вече е загубена , Ако питатете искате ли излезнем от ЕС 90% ще за ЕС ,, Българина дава деца за гейове , срещу права и работа в ЕС..
28
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като приемем *** доктрината, ще стане още по-весело.Задкулисните играчи получават оргазъм от новини, вещаещи края на семейството. Нали това е целта - планета от еничери.
27
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българското семейство в голямата си част претърпя западния модел на развитие, в който родителите и децата да живеят отделно - едните на работа, а другите на градина, училище и впоследствие на университет. Реално погледнато, родовия строй се запази по-силен при ромите, но с цената на зловредно влияние и противообществени прояви. Агресията е по-скоро повсеместна категория, но мишените й почти винаги са едни и същи.
26
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМАМ СЪСЕДКА, ПРИБИРАЙКИ ДЕТЕТО СИ ОТ ДГ ДЕТЕТО СЕ НААКВА, ПОТЪРСИЛА ПЕРСОНАЛ ДА ГО ПОЧИСТЯТ, НО ЛЕЛКИТЕ СИ ЗАМИНАЛИ,ЗАЩОТО РАБОТНОТО ВРЕМЕ ИМ СВЪРШИЛО, НАПРАВИ ГОЛЯМ СКАНДАЛ- ПОПИТАХ НЕ И ЛИ МИНА ПРЕЗ УМА ЧЕ МОЖЕ САМА ДА ГО ИЗЧИСТИ- МИСЛЯ И ДО КОГА ЩЕ ТЪРСИМ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ.....ДО КОГА НЯКОЙ ДРУГ ЩЕ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА ЧЕ ДЕТЕТО НИ СЕ Е НААКАЛО...
25
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наведените журналисти пак изместват истината. Масово в такива случай става въпрос за ***.гали, а не за българи, но е много удобно да се упражняват в приказки за българското семейство въобще вместо да се посочи истината.
24
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22Как ще накараш бг чорбаджията да ти организира забавачницата във фирмата.Не сме Европейци и няма да станем никога.Иначе в масовия случай на жените в Бг. хич не им е лесно да отглеждат деца, да работят на пълен работен ден(че и повече), да излизат в отпуск когато хлапето е болно ( и да знае ,че заради тези отдъствия всеки момент могат да и бият шута).
23
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане страшно, когато в детските градини и училищата се въведе *** образованието. Оставяш нормално здраво дете, а след време установяваш, че е с ненормална сексуална ориентация.
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази психоложка може да си изхвърли дипломата. Ако в дома нямаше кой да снима всичко щеше да се потули, както досега. Този който е снимал е помогнал на всички деца в дома, защото цяла България видя нечовешкото отношение на персонала спрямо децата, и очаква всички по веригата до министъра да бъдат отстранени, а лелката причинителка - арестувана. Защо след като удря дете не е арестувана?
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕВРОПА МНОГО ФИРМИ СА ОРГАНИЗИРАЛИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ И СА НАЕЛИ ПРАВОСПОСОБНИ ПЕДАГОЗИ, а общуването с децата се толерира, в много детски заведения родителите вземат децата си на обяд общуват с тях, а след това ги връщат пак там- РЕВЕМ ЗА ДЕИНСТИТУЦИАЛИЗАЦИЯ, А ДЕЦАТА ОТНОВО В ИНСТИТУЦИИ, ТОВА ЗАЩО- КОГА И ТУК ЩЕ ПРЕБИВАВАШ В ДЕТСКА ГРАДИНА НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, А САМО КОГАТО МАМА РАБОТИ.
20
2
 
58
 
! Отговори
жеко преди 6 години
не само семейството се разпадна но и приятелството, говоря за хората след 30,помислете колко от вас имат истински приятел не говоря за тези с които си пиете или ходите на диско, а на който можете да се обадите през ноща и той да скочи за вас, колко братя и сестри познавате които са се карали за имот и вече се държат все едно не се познават, за съжаление народа ни е много *** и никой не се е опитвал да го окултури,може би само социализма имаше ценностни ориентири
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Не съм забелязала да е така. Всички познати се върнаха на работа веднага след като децата ги взеха на ясла или градина. Не съди за масата гледайки някакви мързеливи кифли а богати мъже ;)
18
0
 
46
 
! Отговори
Баба на 70 преди 6 години
За всичко са виновни родителите, семейството, гените. Сегашните родители са всъщност децата на мутрите от 90-те години и как да очакваме от такива да са на мястото си при възпитание на деца??? Дъщеря ми се ожени за мутра и виждам внуците ми.Това, което детето пропуска в семейството няма как да се навакса или да се придобие в детска градина и училище.
17
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА МАЛКИ ГРАДЧЕТА ПОЧИТИ НИКОЯ МАЙКА НЕ РАБОТИ, НО ДЕЦАТА СА ТАМ, ТОВА ЗАЩО, В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ, СЪЩО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЖЕНИТЕ НЕ РАБОТЯТ- ЖИВЕЯ ДО ЯСЛА- ДЕЦАТА СЕ ПРЕДАВАТ А МАЙКИТЕ ПО ЧЕХЛИ И ДОМАШНИ ДРЕХИ СЕ ПРИБИРАТ- ТОВА ЗАЩО- НЕ РАБОТИШ- ГЛЕДАШ СИ ДЕЦАТА- ПО ВРЕМЕ НА СОЦА, АКО НЕ РАБОТИШ ПО ВЕЧЕ ОТ 1 МЕСЕЦ, ДЕТЕТО СЕ ОТПИСВА- СЕГА КАКВО- ПО 30 ДЕЦА НА КОЛКО КВАДРТА- НО МАМА Е В МОЛ И ПОСЛЕ РЕВЕ, АКО ДЕТЕ Е ИЗНЕРВЕНО.
16
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SEMEISTVO LI TOVA E OSTARYALO PONYTIEE.SEKS,PARI I CALGA TOVA E NORMALNOTO SEMEISTVO.NA KOITO NE MU HARESVA-CEMODAN,GARATA I V RUSIA.
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13А като не ходиш на работа с какво ще го гледаш това дете?! Ще фотосинтезира ли то, за да е в час със съвременните тенденции?! ;)С една заплата не може да се живее затова майките гледат да оставят на ясла децата колкото се може по-рано и да се върнат на работа.
14
27
 
11
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
45 години овчедушие пред комунистическия режим произведе безчуствени социопати-зеленчуци, които не могат да възпитават децата си, докато се борят да увеличават материалните си придобивки, или просто да оцелеят. Децата на българските емигранти в чужбина са напълно различни. Създадохме отровна среда на див материализъм и тровим и себе си и децата си.
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майка на дете на 2 години споделя, че детето реве когато тръгнат на ясла- те всички тъгуват защото се чувстват изоставени- ДОРИ ЖИВОТНИТЕ НЕ СИ ИЗОСТАВЯТ ДЕЦАТА, А НИЕ ЧОВЕЦИТЕ ГИ МЯТАМЕ В ИНСТИТУЦИЯ. ДЕЦАТА ПРЕКАРВАТ ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ИЗВЪН СЕМЕЙСТВОТО- ТОВА ЗАЩО- СЕМЕЙСТВОТО НЕ МОЖЕ ДА СИ ВЪЗПИТАВА ДЕЦАТА- РЕОРГАНИЗИРАЙТЕ ИНСТИТУЦИИТЕ В БЪЛГАРИЯ- ТЕ РАЗПАДАТ БГ СЕМЕЙСТВО. НЕ ХОДИШ НА РАБОТА- ГЛЕДАШ СИ ДЕЦАТА- ТАКА Е ПО ЦЯЛ СВЯТ.
12
4
 
23
 
! Отговори
Българина преди 6 години
500 млн лева изхарчени от америка срещу България и отворено общество това е резултата, козяците вън
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9А не се ли замисляш ,че е защото трябва да се ходи на работа и работния ден в Бг.има навика да е по 10 часа?! То всеки иска да има време с хлапето си, но не всеки може да си го позволи.