Езикът на омразата в България: Все по-често срещан, все по-опасен...

"Луковмарш", Истанбулската конвенция го засилват
127
Езикът на омразата в България: Все по-често срещан, все по-опасен...
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Комисията за защита от дискриминация наблюдава ескалация на езика на омразата и призовава за помирение.

Сред примерите за дискриминационни прояви и език на омразата, които могат да предизвикат ограничаване на участието на гражданите в демократичната дискусия в обществото, КЗД посочва "Луковмарш", който често се превръща в трибуна на езика на омразата, особено с насоченост срещу представители на еврейската и други общности, както и екстремните позиции, свързани с дебатите около Истанбулската конвенция. Така доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминацията, представи позицията на оглавявания от нея орган във връзка със зачестилата употреба на езика на омразата.

Още по темата
Според Джумалиева границата между свободата да изразяваш свободно своето мнение и позиция и словото на омразата е много малка.

Тя заяви пред БНР, че правото именно на свободно изразяване е фундаментален принцип, залегнал в Конституцията и в Конвенцията за правата на човека, Хартата за основните права на Европейския съюз, но то не е абсолютно право и носи със себе си ограничения – особено в случаите, в които това право нарушава правата на другите.

"Ние трябва да определим тези граници на толерантността, за да продължим да се гордеем с това, че сме един от най-толерантните народи и че правим всичко възможно за защита на своите граждани", коментира тя.

Ръководителят на Комисията за защита от дискриминацията бе категорична, че демократичните общества се гордеят със свободата на словото, но враждебното слово и словото на омразата са нещо различно.

Тя припомни, че понякога словото на омразата прераства в престъпления от омраза, които са криминализирани.
Джумалиева призова за конструктивен дебат за Истанбулската конвенция, за да може обществото да е запознато с проблемите, свързани с нея, ако има такива.

Тя припомни, че КЗД е представила своята позиция относно конвенцията пред в Комисията по правата на човека и вероизповеданията в Народното събрание, като е отстоявала позицията да се сезира Конституционният съд.
Според д-р Джумалиева председателстваната от нея комисия е заинтересована от дебата за Истанбулската конвенция и го следи с интерес.

"Нека компетентните органи – Конституционният съд и след това, разбира се, Народното събрание – да се произнесат по този въпрос пред обществото", призоа тя.

В заключение по отношение на прояви като "Луковмарш" Джумалиева заяви, че би посъветвала местните власти да не допускат подобни прояви, които всъщност поляризират обществото и които създават една трибуна и предпоставка за разразяване на езика на омразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
11
 
! Отговори
Млад Българин преди 6 години
Ето нагледно първит опити за промиване на мозъци отностна това дали децата ни да правят разлика между мъж и жена или не.Поздрави на всички български политици и общественици. Стигнахте дъното.Макар да обичам родината си, все по-трудно се живее сред ***, особенно когато те лъжат по толкова очеваден начин
63
2
 
12
 
! Отговори
Да ви подскажа преди 6 години
Тази Ана Джумалиева е доцентКа във Варненския свободен университет. Това трябва да ви говори достатъчно.Не се знае, чела ли е нещо, за да вземе диплома. Не се знае кой е вдигнал телефона, за да каже да я направят доцент.По-пишман доценти от тази можеш да намериш само в БАН, защото за БАН са нужни по-дебели връзки, което ще рече, че там се влиза с още по-кухи дипломи и се става доцент още по-лесно, ако имаш нужния покровител.Та да не се чудите на това, че тази се държи неадекватно!
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв език на омразата?Нали има демокрация и свобода на словото?Не мога да обичам продажниците и предателите на майка-България.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 52Не, ти не си етнически българин и това създава у теб тежки комплекси.Стегни се и се научи поне малко да уважаваш твоя етнос. Не всеки е имал късмета да се роди хубав и находчив етнически българин, с много чувство за хумор, творчески заложби и издръжливост. Но и твоят етнос може би има някоя и друга положителна черта.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 51Своето племе ли имаш предвид?Е, не плачи чак толкова. Възможно е по линията на някоя от прабабите си да имаш малко етническа българска кръв, това оправя нещата!
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я СИ ВИЖТЕ ПОРЪЧКОВИТЕ СТАТИИ ИЗРО..ДИ ,УС..ХТЕ СЕ ТУКА ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ ДА ПЛАЩАТЕ НА НЕМСКИ ВЕСТНИЦИ ДА НИ ПЛЮЯТ И ДА ИМАТ НЕДОПУСТИМ ЗА КЛОШАР НЕ ЗА ЖУРНАЛИСТ ИЛИ ПОЛИТИК ИЗКАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ!!БОРИСОВ ТАКЪВ,ОНАКЪВ МИСЛЯ ЧЕ В КРАЙНА СМЕТКА ТАЯ ДИВОТИЯ НЯМА ДА БЪДЕ ПОДПИСАНА,КОЙ ЗНАЕ С КАКВО ГО ДЪРЖАТ,АМА И КОЙ ЗНАЕ КАК ГО ПРИТИСКАТ БРЮКСЕЛСКИТЕ ЗЕЛКИ!!ЗАДАВИХТЕ СЕ ОТ ЗЛОБА,Е ДНЕСКА ЧЕРВЕНИТЕ И СИНИТЕ ШАМАНИ ВИЛНЕЯТ КАТО ПОБЕСНЕЛИ ПО ФОРУМИТЕ!!"ЕЗИК НА ОМРАЗАТА"-ЛИБЕРАЛНИ БОЛШЕВИКИ СКАП,,НИ...
58
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нулева толерантност към тези, които на практика се борят за привилегии, за сметка на моите права!!!
57
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗадай си въпросът, дали омразата ти към тях не е поради пропадането и загниването на нас, бъларите.Не ми отговаряй, просто себе си попитай.
56
3
 
25
 
! Отговори
Един преди 6 години
И какъв точно ви е проблемът с езика на омразата? Не е противозаконно да мразиш и не е противозаконно да кажеш, че мразиш. Къде е филмът тогава?
55
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато едно нещо се повтаря по 1 000 пъти то втръсва на хората и те започват да вършат точно обратното на това което им втълпяват. Защо не оставят хората на мира а се намесват с *** приказки за ненасилие и омраза. От както създадоха ДПС омразата към Ромите и Турците стана хиляди пъти по силна. Докато го нямаше ДПС към Ромите и към Турците всички се отнасяха по човешки. Това кога ли ще го разберат селските управници нямам идея. Най омразни в момента са Ромите защото за 20 лева гласуват за герб!
54
3
 
27
 
! Отговори
опааааа преди 6 години
Смешен психо-десен *** плач
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60,успокой се, ти не принадлежиш към нас,така като ти чета коменарите, май принадлежиш към племето на сатаната.
52
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНяма нищо по-гнусно от фалшивият християнин. 99% от нас са точно такива.Жестоки, безсърдечни, грешни...Ходите на църква, но Христос не е в сърцата ви.Затова българите сме псевдо-християни.Покръстен, но нехристиянски народ.Срам ме е, че принадлежа към такова гнусно племе.
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 681това си е лично твое мнение. аз не познавам фашисти, а интелигенти хора, които си търсят правата. сега е модерно всеки критик на властта и на ционисткото лоби да се нарича фашист и нацист, но това само показва, че българина не отговаря на интереса на елита, т.е. не се подчинява и е труден за контрол и за промивка на мозъка.
50
20
 
8
 
! Отговори
681 преди 6 години
Mислим се за много смели и силни, бием се в гърдите като бай *** в банята "булгaар, булгааааааар",повтаряме разни патриотарски мастурбации като "по пет на нож", "на три морета"... особено след втората ракия и салата.Но истината е, че сме едни страхливци, и от там - фашисти.Българите СМЕ ФАШИСТИ. Казвам го с пълна отговорност и увереност.
49
18
 
4
 
! Отговори
ПРОЗРЕНИЕ преди 6 години
КОМУНИСТИТЕ И КОМУНИЗМА---РАЖДАТ САМО НАСИЛИЕ И КРЪВ!!!ЗАТОВА ---БЪЛГАРИЯ Е МЯСТО ЗА УБИЙЦИ , ИЗНАСИЛВАЧИ , НАСИЛНИЦИ И ОМРАЗА!!!ОГЛЕДАЙТЕ СЕ ----ВСЕКИ ДЕН Е ТАКА!!!
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зависи в случая ако причината е в родата като в моя случаи зависи
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 52,щом те е срам, си ходи в израел.
46
19
 
8
 
! Отговори
В ЕВРОПА Е ИСТИНАТА преди 6 години
НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ПАК СОЦ-РОБ И РУСКИ КРЕПОСТНИК , ЗАД ТЕЛЕНА ОГРАДА НА ПОРЕДНИЯ "ЕВРАЗИЙСКИ СОЦ-ЛАГЕР" НА ПУТИН!ЩЕ ВОЮВАМ С УБИЙЦИТЕ НА КГБ , ДО ПОСЛЕДНИЯ СИ ДЪХ!НИКОГА ВЕЧЕ --РУСКИ КОМУНИЗЪМ И "БРАТСКА РОБИЯ" В БЪЛГАРИЯ!
45
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светът се променя, според мен в момента върви социална криза, еволюционна криза на ценностите. Аз съм с две ръце за обединена Европа, но не в сегашния й вид, а в такъв, отчитащ естествените, цивилизационни нагласи на общностите! НЯМЯМ ПРЕВИД РУСКИТЕ!!!, а по скоро НИЕ, ЕВРОПЕЙЦИТЕ да се съобразим не само с ***-интересите, а с тези на Вишеградската четворка, България, Румъния, Сърбия, Македония, Русия, Хърватска, Гърция и т.н., има още...