Родни ученици изобретиха приложение: Вредни добавки в храната?

Омбудсманът Манолова иска единен контрол на храните от ЕС!
16
Родни ученици изобретиха приложение: Вредни добавки в храната?
Снимка: pixabay.com

Български ученици изобретиха безплатно мобилно приложение, което показва има ли вредни съставки в храната, която купуваме.

App-ът бе представен пред журналисти от омбудсмана Мая Манолова. Днес тя участва в конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС "Здравословното бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата".

Приложението сканира етикета на дадена храна и дава възможност да се разбере точното й съдържание.

Още по темата

След сканирането се появява описание за съдържащите се в храната суровини и добавки, дали те са разрешени за употреба в ЕС и какви вреди биха могли да нанесат върху здравето

Автори на приложението са Александър Чаушев и Венелин Чакалов, ученици в 12 клас, от Езикова гимназия "Ив. Вазов"- Смолян.

Манолова отново се обяви за създаване на единен европейски орган, който да извършва контрол върху храните, съобщи БТА.

Омбудсманът призова и за по-голямо финансиране на изследвания, които да показват влиянието на добавките в храните върху човешкия организъм и уточни, че изследванията трябва да се правят на европейско ниво.
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Бивш преди 8 месеца
Браво на децата! Умни, но попаднали в посредствена гимназия /не може да се нарече езикова/ поради слабите преподаватели! Беше отдавна езикова, когато имаше преподаватели, американци и германци! Жалко!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
за запада Бъу е втора ръка човек !
колко още трябва да ви се доказва незнам
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В някой европейски държави си има такива независими сайтове.И там всичко може да се провери,пишат се негативите и позитивите на даден продукт.Имат си и собствени лаборатории.
Почти всички от продукти се проверяват свободно,а ако искате да вижате всичко се плащат 1-2 евро месечно такса.Може и да изпращате продукти за анализ по желание.
Клиентите им имат доверие,защото са независими и не се получават грешни данни,
всичко е точно.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
безопасна и полезна храна тука няма,освен да почнете да пасете
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви бази данни бе? Достатъчно е да прочетете на опаковките съдържанието на Е-модулатори и продукта не го пипате. Колко народ си отидоха от тези Е-та бедна вие фантазията. От 1995 година не купувам нищо от мутренските магазини. Всичко си произвеждам сам. От млекото сиренето кашкавала яйцата до плодовете и зеленчуците. Преди 5 години си купих и нива и си сея пшеница от онази с ниско съдържание на глутамин. Който не го мързи си произвежда които ги мързи тичат при мутрите да им купуват отпадъка!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Майче на Майчето майче и се иска някой да прави една чудовищно огромна база данни... Ще я кръстим My(че)SQL... Горките. По-голяма тъпотия отдавна не съм чувал... Това значи примерно: бира 0.33, 0,5, 1l, 2L - различни баркодове, еднакво съдържание. Ама отделни записи. И кой ще ти прави тая база данни, бе Майче? Ами ако бирата е на промоция? БЪГ - софта не бачка, щото е код, специфичен само за определен магазин. Аман от Тикви!
10
1
 
12
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 9 месеца
Трябват ни тираджии, овчари и козари. Знаете ли колко много се търсят овчари в момента?! Агнешкото в цяла Европа е кът. А родните студенти се дърпат да стават овчари, защото били IT специалисти.
9
3
 
2
 
! Отговори
демагози сте! преди 9 месеца
Абе, Майче - те трябва да си ги пишат съставките на етикета както е положено по закон. Ще четем етикета ДВА ПЪТИ ли? А ако нямам тоя "App-ът" или нямам телефон? Да мрем ли? Що за глупост? Майче, мнооооо си проста! От пусто в празно в тая държава всичко. Такива "App-ът" ги има от 15 години с огромни бази данни, ама давай! Още една гънка ти трябва огледалния мозък да разбереш откъде се пуска и топлата вода! И Майче - какво правим ако производителят смени баркода защото продукта е с намаление? БЪГ?
8
0
 
5
 
! Отговори
ежка преди 9 месеца
Една и съща новина от няколко месеца, няма да коментирам "медиите".
7
1
 
2
 
! Отговори
МДА преди 9 месеца
Ей веднага бих си го свалил ама не знам как да го намеря!? искам да го сваля ако някой знае името да пише...
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ИЗОБРЕТИЛИ СА ЕДНА ЕЛЕМЕНТАРНА ГЛУПОСТ, ВМЕСТО ДА УЧАТ ЕЗИЦИ ЗА КОЕТО СА ОТИШЛИ В ЕЗИКОВО УЧИЛИЩЕ. НОРМАЛНО Е МАНОЛОВА ДА ГИ ХВАЛИ, ТЯ СЪЩО Е СПЕЦИАЛИСТ ПО НИЩО.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не смятам, че за "приложение" се казва "изобретявам".
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само така момчета!!!
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Даниел

Те са го казали - "Арр-ът". Ха ха ха
2
3
 
21
 
! Отговори
Di преди 9 месеца
Браво на децата!
1
4
 
25
 
! Отговори
Даниел преди 9 месеца
Да бяхте написали и как се казва приложението.