Казарма? Всеки втори българин въодушевен! Защо ли?

Българинът искал ред, дисциплина и патриотизъм
8 фев 2018 20:00,
261
Казарма? Всеки втори българин въодушевен! Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

Близо 60% от българите смятат, че военна доброволна служба би сработила и гледат с надежда на идеята, коментира пред "Фокус" социологът Първан Симеонов.

По думите му широко е одобрението на обществото за всякакви идеи, включващи повече ред, дисциплина и патриотизъм, като те са почти автоматично приемани.

Още по темата

"Това е напълно закономерно на фона на следните няколко факта. Първо, в годините назад, като че ли военното образование, онова обучение, което дава възможност да знаем какво да правим в извънредна ситуация, такава на бедствия и аварии, дори във военна ситуация - това обучение е занемарено и обществото би приело всяко усилие зa възстановяването на неговата ефективност.

Второ - при новите глобални заплахи, при все по-непредвидимия свят, при проблемите, които има Западния свят, при все по-ясната терористична заплаха, която се превръща в ежедневие, ясно е, че хората търсят форма на сигурност. Те го разглеждат и като лична, и като национална сигурност, и като елементарно ниво на знание за това какво да правим. Те го разглеждат като свое право. Правото на безопасност. Не на последно място хората със сигурност биха одобрили правото да бъдем полезни на страната си", обясни той.

Първан Симеонов добави, че предизвикателство при въвеждането на доброволна военна служба, биха били конкретните резултати, за които обществото ще настоява.

"Важно е да се видят и какви ще са обществените преференции, които доброволците ще ползват. Въпреки всичко населението одобрява отделянето на средства за модернизация на военните сили", заключи социологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
10
 
! Отговори
бг преди 6 години
При условие че се върнат и трудовите войски , които даваха професионална подготовка на тези които не искат да учат и след това тежат на гърба на обществото.
169
1
 
1
 
! Отговори
Данкоплателец преди 6 години
Да имаш армия е доста скъпа "играчка" ,а тъй като ние сме малка и бедна държава то да ще излезне нерентабилно за България .
168
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая родина, не заслужава, някой да се бие за нея. Посочете ми ЕДНО добро нещо в нея. Едно искам ! А виждам само корупция, безхаберие, простотия и страдание. Нищо друго ... Нищичко ...
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък съм за винетки! Плащаш, влизаш, биеш, убиваш, е.б.а.в.а.ш. и като изтече винетката излизаш като 80%-ен!
166
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стахотно! Значи капка разум не е останал. През 2018, когато армиите минават все повече към роботизирани и автоматизирани системи за война базирани на изкустван интелект, България отново започва да събира пушечно месо. Или просто събира едни момчета да им промие мозъците. Кое от двете - разберете сами. В бюджета на армията няма никаки заложени пари за автоматизация и роботизация. Предвид интелектуалния багаж на министъра и тези гласували за него.
165
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанков иска доброволна армия за да може там да набута на държавна хранилка малоумния си нискоинтелигентен електорат за да не умре от глад. Както и да отклонява средства.
164
18
 
6
 
! Отговори
задължителна казарма преди 6 години
Трябва да имаме армия понеже русия става все по-нагла и по-опасна за Европа и България !
163
7
 
37
 
! Отговори
леле преди 6 години
Аз съм бил в казарма бе, отворко ! Пълна загуба на време ! Ще чакам да ме възпита, дисциплинира, даде професия и направи човек ли ?! Ще вземе ролята на родители, училище, общество и държава и за година две хоп изградена личност ! Пълна тъпота !
162
5
 
13
 
! Отговори
не син преди 6 години
Явно трола дето възхваляваше казармата и раздаваше минуси се премести на друга "новина" ! От рано заработва надника !
161
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От всички коментираши тук някой бил ли е в казарма? Баси мамините момпенца сте,ако върнели военната служба щели да емигрират...смях,от вас нищо не става,затова сте още тук мамини синчета....
160
5
 
18
 
! Отговори
не син преди 6 години
Пълна глупост ! И без анкета е ясно, че 90 % от младите са против въстановяването на казармата ! Направят ли го и останалите в България 30 % младежи ще последват емигриралите 70 % !
159
2
 
5
 
! Отговори
скъпо било преди 6 години
В швеция ли си ги купуваха даже и пушките новобранците. И каските .И после пожизнени запасняци а пушките им под ръка в гардероба.
158
1
 
24
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
То и сега има над 6к места. Който иска да ходи. То за заплата не искат, някой си мислят, че доброволно, ей така ще дойдат хората. Ала бала е всичко. Трошене на пари.
157
2
 
1
 
! Отговори
Къде преди 6 години
Че дават ПУШКИТЕ ?!Ей, за милицуйнерините - това НЕ Е ПРИЗИВ ЗА НАСИЛИЕ, а ШЕГА, разбра ли, минсифай, сега ЗНАЙ !!! - legal disclaimer :D
156
5
 
23
 
! Отговори
До Илия Илиев преди 6 години
Ей, момче, я първо се ограмоти какво е Държава и функциите и.Нищо не знаеш, но коментираш!Народа създава Държава и я брани, а не обратното!Какъвто е народа, такава е и държавата.От мухлясало брашно хубав хляб не става.Стига си чакал държавата и някой друг да ти решат живота!Комунистите сте без грам моззък :)
155
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната лъжа, че хората искали в казарма!И какво ще правят там ?
154
7
 
15
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Защитата на държавата , като основно средство за защита на интересите на живеещите в нея, разбира се е от най-главното значение! Но за държавата България вече е късно .Позволихме на малка група мошеници и крадци , създадени от едни , и сега изолзвани от други , да разрушат основите на държавата. Или казано направо , българите не виждат държавата България ,като защитник на интересите им, И за това не вижда нужда да я защитава с оръжие , или пък да си жертва ,
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетох "Първан Симеонов" и ми стана ясно................Само поръчковите "голфъри" може да измислят подобна глупост.
152
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ега ти великата тъпотия! Абе, защо хора не ходили в казарма се опитват да дават мнение и да кандардисват всички, че видиш ли било хубаво?Няма по-голяма тъпотия от това. И самият факт, че се обсъжда сериозно от някой хора, вече говори много за унсвеният им кпацитет. Трагедия българска
151
14
 
23
 
! Отговори
68ми набор преди 6 години
Казармата беше един отвратителен затвор! Учиш, живееш и като станеш на 18 влизаш за две години в затвора! Без да си направил нищо. И не става тук въпрос за"меки китки", "женчовци" и т.н. глyпaви клишета. Оцеляхме. Ама защо беше нужно това?