Путбулът убиец от Мокрище с нов дом, взе го НПО

Ще го гледат докато трае делото за смъртта на момченцето
42
Путбулът убиец от Мокрище с нов дом, взе го НПО
Снимка: Reuters, архив

Столична организация за защита на животни е поела грижите за питбула от Мокрище, който на 29 януари уби тригодишния племенник на стопаните си. Кучето е взето вчера следобед от представители на "Вотан – нов живот за питбула", веднага след като изтече 14-дневната карантина за отхвърляне вероятността за бяс, съобщи Дарик.

Още по темата

През целия период животното не е проявило нито признаци на смъртоносната болест, нито агресия, казват от Агенцията по храните. Всеки ден е наблюдавано от специалисти, чието становище е, че няма никакви опасни симптоми.

Стопаните, които са се грижили за него през това време, също свидетелстват, че се е държало кротко и дружелюбно. Междувременно е добре хранено и е наддало на тегло.

До последно се говореше за три варианта за питбула, като след успешното преминаване на първите оценки от специалист по поведение – етолог, се знаеше, че няма да бъде умъртвен, поне заради това, че е нужен на следствието.

Понеже предстоят етологични експертизи за нуждите на досъдебното производство, намеренията бяха да бъде настанен в приют за полицейски кучета. В последния момент обаче е избран третият вариант – предаване за отговорно пазене на осиновители или неправителствени природозащитни организации при условие, че поемат ангажимента да осигурят кучето, ако е необходимо на разследващите.

През двете седмици карантина любители на животните не спираха да настояват кучето да не бъде убивано, явиха се и много кандидат-осиновители. В присъствието на ветеринар то бе посещавано от желаещи да го видят, които му носеха храна и постелки.

Официално информация за предаването на питбула така и не беше оповестена. За това се разбра от постинг в социалните мрежи на "Вотан", а ресорните институции се въздържаха от всякакви коментари. Не стана ясно подготвени ли са експертизите или предстоят, нито как ще се гарантира осигуряването на кучето, ако се наложи.

Самото сдружение е насочено към спасяване на изоставени, малтретирани, използвани за боеве или такива с поведенчески проблеми. Основателката му е Нина Пенова.

От организацията потвърдиха, че питбулът е предаден на отговорно пазене, както и че това е свързано с някои ограничения. Ще бъде отглеждан, лекуван и обучаван, докато трае делото. След приключването му ще бъде преценено дали да бъде поверен окончателно на нови стопани. За момента е забранено да му се ходи на свиждания, да се извежда на публични места, да се разхожда където и да било без каишка и намордник.

Днес ще му бъдат направени пълни изследвания. При преместването многократно е повръщал и се е изхождал, диша тежко. Предполага се, че това може да е заради рязката промяна от глад към прекомерно хранене. Благодетелите му пишат още, че няма нужда от финансова помощ за него.


42
Още от Общество
С телефон все сме свързани – чатим, снимаме, даже заспиваме
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Факти преди 1 седмица
Към 2011 г. България е на първо място по заболеваемост от кучешка тения сред страните в Европейския съюз, като надвишаваща няколко пъти регистрираните за случаи в останалите страни.

Честито ;)
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Хубава новина

вие сте из вратен/а
22
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
АЗ предполагам,че детето е блъснато от кола или от човек и е подхвърлено при кучето това е най лесния начин да се приключи със следствието.Ако било кучето детето да викало плакало а и кучето както го показаха завъзано трудно може да го направи.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега разбирам защо на някои хора им писва и тровят песове на поразия.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искам кучелюб да вземе това мило
Кученце и в знак на благодарност да наръфа цялото му семейство.
19
1
 
11
 
! Отговори
dmx преди 1 седмица
Трябва да се направи списък с породи, които са забранени за отглеждане. Не можеш да отглеждаш тигри или леопарди, да кажем, защото са прекалено опасни. А куче убило човек, разбира се, трябва да се евтаназира. За собственика - ефективен затвор+голяма глоба.
18
3
 
6
 
! Отговори
гост преди 1 седмица
Да отучиш куче да напада хора - това е предизвикателство. Като цяло съм съгласен, че нормално животно ще се държи така както го възпиташ и така както се грижиш за него. Но за съжаление в този случай, правилното решение е да се приспи животното. Дано не го отнесе някой друг човек от същото животно.
17
16
 
9
 
! Отговори
Хубава новина преди 1 седмица
Браво че спасиха животното.Има добри хора все още! Пръснете се от яд оркас !
16
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига с тая дума "убиец"! Убийството е ссъзнателен акт. Убий.ци са хората , които безотговорно са зарязали детето се да ходи да при кучето. А това животно е смачкано и хронично малтретирано, както са повечето кучето по селата. Няма виновни животни. Има виновни хора.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еми на тия "човек на годината", нали им беше убиец. Те са защитници на кучета убийци, "роми" убийци, "бежанци" убийци, джендъри развратители..., изобщо на всичко, което подпомага геноцида над българите в България.
14
5
 
9
 
! Отговори
КРУМ преди 1 седмица
Следващият изяден някай от НПО.......!? До къде стигнаха наглеците.......!?Ами направо му дайте медал на кучето и ........***.
13
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Питбул да си. Убиваш а накрая освен,че получаваш прекрасно обслужване като редовно хранене и топло място за спане,но те и осиновяват. Това НПО е със същия акъл като БХК. Начинът на действие им е еднакъв. Куче проявило агресия по каквато и да е причина следва да се умуртви. Поне така действат в белите страни
12
7
 
20
 
! Отговори
Додо преди 1 седмица
Айдеее, и това куче мина на хранилка при Джордж Сopoc!
11
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Останало ли нещо човешко в кучкарите? Отговора за мен е НЕ. И да проблема не е в кучетата, тях ги имало и ще ги има, проблема от психично болните куче-маниаци които вместо да се натанят по лудниците си правят каквото искат.
10
3
 
22
 
! Отговори
Solar Power преди 1 седмица
Вотан - пред нас има 5-6 песа и някой луд кучкар ги храни... та едното се беше нахвърлило на дете... нямате ли желание да ги приберете на топличко всичките песове ? Тъкмо ще им биете ваксини, ще ги храните и ще живеят на топличко в някой дом ?
9
12
 
43
 
! Отговори
22159 преди 1 седмица
Животните убили човек се убиват. Универсално правило в цял свят. Само тук кучетата са ни по-мили от хората.
8
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко беше прав Путин, че забрани и изгони всички NGO та!!! Трябва да се разкара Банкянския хайдук и крадливата му Шайка, тогава да се измете тази продажна сга/н, НПО тата. И на тях ще дойде времето, като гледам как св надига недоволството, малко остава.
7
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
откога озверели псиxично болни "питбyлчета" се настаняват в дом? Не трябва ли да му се сложи инжекцията все пак е причинило смърт и то на дете!
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ловеца

От кога на психопатите дават оръжие?
5
13
 
27
 
! Отговори
Красимир Кънев БХК преди 1 седмица
Кученцето е добре. Настанихме го в дом, даваме му мляко и пържоли. Добре че питбулчето не пострада при инцидента с детето.