Путбулът убиец от Мокрище с нов дом, взе го НПО

Ще го гледат докато трае делото за смъртта на момченцето
42
Путбулът убиец от Мокрище с нов дом, взе го НПО
Снимка: Reuters, архив

Столична организация за защита на животни е поела грижите за питбула от Мокрище, който на 29 януари уби тригодишния племенник на стопаните си. Кучето е взето вчера следобед от представители на "Вотан – нов живот за питбула", веднага след като изтече 14-дневната карантина за отхвърляне вероятността за бяс, съобщи Дарик.

Още по темата

През целия период животното не е проявило нито признаци на смъртоносната болест, нито агресия, казват от Агенцията по храните. Всеки ден е наблюдавано от специалисти, чието становище е, че няма никакви опасни симптоми.

Стопаните, които са се грижили за него през това време, също свидетелстват, че се е държало кротко и дружелюбно. Междувременно е добре хранено и е наддало на тегло.

До последно се говореше за три варианта за питбула, като след успешното преминаване на първите оценки от специалист по поведение – етолог, се знаеше, че няма да бъде умъртвен, поне заради това, че е нужен на следствието.

Понеже предстоят етологични експертизи за нуждите на досъдебното производство, намеренията бяха да бъде настанен в приют за полицейски кучета. В последния момент обаче е избран третият вариант – предаване за отговорно пазене на осиновители или неправителствени природозащитни организации при условие, че поемат ангажимента да осигурят кучето, ако е необходимо на разследващите.

През двете седмици карантина любители на животните не спираха да настояват кучето да не бъде убивано, явиха се и много кандидат-осиновители. В присъствието на ветеринар то бе посещавано от желаещи да го видят, които му носеха храна и постелки.

Официално информация за предаването на питбула така и не беше оповестена. За това се разбра от постинг в социалните мрежи на "Вотан", а ресорните институции се въздържаха от всякакви коментари. Не стана ясно подготвени ли са експертизите или предстоят, нито как ще се гарантира осигуряването на кучето, ако се наложи.

Самото сдружение е насочено към спасяване на изоставени, малтретирани, използвани за боеве или такива с поведенчески проблеми. Основателката му е Нина Пенова.

От организацията потвърдиха, че питбулът е предаден на отговорно пазене, както и че това е свързано с някои ограничения. Ще бъде отглеждан, лекуван и обучаван, докато трае делото. След приключването му ще бъде преценено дали да бъде поверен окончателно на нови стопани. За момента е забранено да му се ходи на свиждания, да се извежда на публични места, да се разхожда където и да било без каишка и намордник.

Днес ще му бъдат направени пълни изследвания. При преместването многократно е повръщал и се е изхождал, диша тежко. Предполага се, че това може да е заради рязката промяна от глад към прекомерно хранене. Благодетелите му пишат още, че няма нужда от финансова помощ за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хубава новинавие сте из вратен/а
20
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
АЗ предполагам,че детето е блъснато от кола или от човек и е подхвърлено при кучето това е най лесния начин да се приключи със следствието.Ако било кучето детето да викало плакало а и кучето както го показаха завъзано трудно може да го направи.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбирам защо на някои хора им писва и тровят песове на поразия.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам кучелюб да вземе това милоКученце и в знак на благодарност да наръфа цялото му семейство.
17
1
 
11
 
! Отговори
dmx преди 6 години
Трябва да се направи списък с породи, които са забранени за отглеждане. Не можеш да отглеждаш тигри или леопарди, да кажем, защото са прекалено опасни. А куче убило човек, разбира се, трябва да се евтаназира. За собственика - ефективен затвор+голяма глоба.
16
3
 
6
 
! Отговори
гост преди 6 години
Да отучиш куче да напада хора - това е предизвикателство. Като цяло съм съгласен, че нормално животно ще се държи така както го възпиташ и така както се грижиш за него. Но за съжаление в този случай, правилното решение е да се приспи животното. Дано не го отнесе някой друг човек от същото животно.
15
16
 
10
 
! Отговори
Хубава новина преди 6 години
Браво че спасиха животното.Има добри хора все още! Пръснете се от яд оркас !
14
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тая дума "убиец"! Убийството е ссъзнателен акт. Убий.ци са хората , които безотговорно са зарязали детето се да ходи да при кучето. А това животно е смачкано и хронично малтретирано, както са повечето кучето по селата. Няма виновни животни. Има виновни хора.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми на тия "човек на годината", нали им беше убиец. Те са защитници на кучета убийци, "роми" убийци, "бежанци" убийци, *** развратители..., изобщо на всичко, което подпомага геноцида над българите в България.
12
5
 
9
 
! Отговори
КРУМ преди 6 години
Следващият изяден някай от НПО.......!? До къде стигнаха наглеците.......!?Ами направо му дайте медал на кучето и ........***.
11
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питбул да си. Убиваш а накрая освен,че получаваш прекрасно обслужване като редовно хранене и топло място за спане,но те и осиновяват. Това НПО е със същия акъл като БХК. Начинът на действие им е еднакъв. Куче проявило агресия по каквато и да е причина следва да се умуртви. Поне така действат в белите страни
10
8
 
20
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Айдеее, и това куче мина на хранилка при Джордж Сopoc!
9
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Останало ли нещо човешко в кучкарите? Отговора за мен е НЕ. И да проблема не е в кучетата, тях ги имало и ще ги има, проблема от психично болните куче-маниаци които вместо да се натанят по лудниците си правят каквото искат.
8
3
 
22
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Вотан - пред нас има 5-6 песа и някой луд кучкар ги храни... та едното се беше нахвърлило на дете... нямате ли желание да ги приберете на топличко всичките песове ? Тъкмо ще им биете ваксини, ще ги храните и ще живеят на топличко в някой дом ?
7
12
 
43
 
! Отговори
22159 преди 6 години
Животните убили човек се убиват. Универсално правило в цял свят. Само тук кучетата са ни по-мили от хората.
6
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко беше прав Путин, че забрани и изгони всички NGO та!!! Трябва да се разкара Банкянския хайдук и крадливата му Шайка, тогава да се измете тази продажна сга/н, НПО тата. И на тях ще дойде времето, като гледам как св надига недоволството, малко остава.
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛовецаОт кога на психопатите дават оръжие?
4
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2Имаш проблем с мисленето! "Кучелюбите" не са проблем, проблем са "кученелюбите". Защото човечеството на практика е създало кучетата и те хиляди години са му били добър и верен спътник. Но днес хората в големите градове не могат да приемат и да спазват необходимото им за нормално общуване с кучетата закони.Например, кучешките боеве са забранени, а защо селектираните специално за това породи са разрешени за безконтролно развъждане?Този с въпросния питбул, не е "кучелюб", напротив.
3
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако наистина е добро ще ги изпонахапе. Дори кучетата знаят за НПО-тата.
2
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отвратен се от кучелюбите! Такива същества трябва да се съдят и изпратят в лагери, някъде далаче от нормалните хора, заедно с лаещите си любимци.