†Неофит за дядо Добри: Безсребърник, който изпълни Божиите повели!

И Патриарха изпрати "Светеца от Байлово" в последния му път
15 фев 2018 14:00, Анисия Иванова
49

Снмка: Олег Попов, Dnes.bg

Близки, миряни и божии служители се събраха в Байлово, за да изпратят в последния му път дядо Добри. На погребението дойде и Патриарх Неофит.

Дядо Добри ни напусна на 13 февруари на 103-годишна възраст.  Хората го познаваха като "Божия странник", "Безсребреника" или просто "Светецът от Байлово".

Още по темата

Молим се Бог да приеме душата му в селенията на праведните, каза в обръщението си патриарх Неофит, цитиран от пресслужбата на Светия Синод.

"Там е мястото, което Бог е приготвил за всички, които Го обичат, а знаем, че той обичаше най-много от всичко Господ Иисус Христос и Му служеше с чисто сърце. Чистите по сърце са блажени, защото те ще видят Бога. Затова вярваме, че Христос ще го приеме пред лицето си като истински безсребърник, който за последните 30 години дари всичко, което притежаваше и което събираше пред храмовете в страната. Помним го като най-големия дарител на Патриаршеската ни катедрала "Св. Александър Невски", както и на няколко други храмове и манастири", припомни Неофит.

Светият отец припомни, че народът наричаше дядо Добри "Светецът от Байлово" не само заради безкористното му служение и даряване, а и заради чистото изповедание и живеене на праотеческата ни българска православна вяра.

"Верността му към Църквата и нейните повели беше вярност на праведник, а Успоменът за праведника ще пребъде благословен. Така и ще го помним и ще се молим за душата му - праведният безсребърник, който изпълни Божиите повели, без да промени или изкриви дори една буква от Светото Писание и Светото Предание, верен на Църквата и Отечеството си и неуморен в добрината си.

Патриарх Неофит призовава споменът за дядо Добри да носи не скръб и тъга, а радост и надежда, че в България светостта и добротворството не са изчезнали, но Бог по молитвите на Св. Богородица и всички светии ще ни дарява и за в бъдеще с благодатните си дарове.

Бог да прости новопреставения дядо Добре!", завършва патриарх Неофит.

Дядо Добри живееше в уединение и преди да се оттегли в Байлово, всеки ден извървяваше дългия път от селото до катедралния храм.

Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество.

"Светецът от Байлово" ще бъде погребан в двора на църквата "Св. св. Кирил и Методий". Малката постройка, в която живя той в последните си години, ще бъде запазена в състоянието, в което е, за да показва на поколенията неговата скромност и отдалеченост от всичко материално, каза отец Серафим от храма в Байлово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не му помогнахте докато беше жив.---На светец не можеш да помогнеш, можеш само да последваш примера му.
23
8
 
11
 
! Отговори
от Уикипедия преди 6 години
Пише точно и ясно на български на 37 други езика в Уикипедия че Християнството е наложено насила от Византия при Борис I
22
14
 
9
 
! Отговори
Кой? преди 6 години
Кой сега се моли на Бог , тези насила Християнизираните или славянизираните при Борис I , нали така пише че са приели Християнството от Византийците , стига с тая игра на Криеница да си кажем Истината в очите
21
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Боко така ще го погребат. Със знамето като светец.
20
9
 
19
 
! Отговори
калоян преди 6 години
БОГ да го прости , мисля си , обаче , защо си даде парите на църквата , за разкрасяване и кой знае за какви глупости , сигурно е бил заблуден че те ще ги използват за хората в нужда , по-добре да ги беше дал на отец Иван !
19
10
 
30
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Голяма грешка е че бай Добри си е дарил всичко на църквата....ролкесче....гей оргии....златни вериги на врата дебел......бентлита.....все добри свети хора(една дебела тояга и лопата по крадливите им глави дей.........И поповете са ни същите като политиците!
18
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е,за разлика от дедо ДобрЕ както му е името на човека НикАлай Пловдивский има часовник колкото струва половин апартамент в Пловдив!!Да беше и пловдивският изключение ами то повечето попове като него,ДОКОГА "Александър Невски"ще тъне в мрак ОТВЪТРЕ,КОГА ЩЕ ГО РЕКОНСТРУИРАТЕ,кога ще подемете инициатива за ПРОМЯНА НА ИМЕТО НА ГЛАВНИЯ БЪЛГАРСКИ ХРАМ че ме е срам.....................ви се не види и на петолъчките с расо ви се не види.......
17
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този безсребърник ви напълни гушите с 1 000 000 сребърника. Вместо да ги даваше тези пари на сирачета той ги даваше на попове и попадики. Даже един от тези попчета си купи ролекс и кадилак. Къде отидоха 37 000 лв. които този безсребърник даде за ремонт на златната черква Александър Невски? Кой ги прибра изпи и изяде? Добър и наивен човек беше дядо Добри неможеше да направи разлика между сатаната и доброто. Но бог вижда. Бог бави ала не забравя! Попчетата ще си получат заслуженото!
16
5
 
32
 
! Отговори
Ламбов преди 6 години
Наскоро минах през центъра на София и срещнах двама свещеника които бяха облечени в много скъпи одежди и висяха скъпи ланци по тях. Возеха се в скъпа лимузина със собствен шофьор. Предполагам че това също е богоугодно, както и дейността на дядо Добри.
15
10
 
26
 
! Отговори
Попа преди 6 години
Хората са уникални и безчувствени същества. За пореден път един човек който е свършил толкова добрини става известен след като е умрял. С какво му помагате сега бе лицемери гадни? Заради статусите си по фейса го почитате сега. Защо не му помогнахте докато беше жив.Бог да го прости този невероятен човек за който нищо не знаех допреди 2 дена, а днеска всяка медия в страната говори. След дъжд качулка.
14
2
 
19
 
! Отговори
Един от Льонеберя преди 6 години
Аз защо си мисля че някой журналист пласира тези дни названието "светецът от Байлово". Досега не бях го чувал това прозвище. Просто го споменаваха като бай Добри.
13
2
 
19
 
! Отговори
още преди 6 години
Два пъти в седмицата обяда е с месо,един с риба(често супи),останалите дни е постно. И църквите им са пълни. А на църковни празници е всенародно стълпотворение.Обядите са за всички.Без значение на религията.Отделно има и общински кухни със същата целСтараят се да няма гладни. По този начин намаляват кражбите и престъпленията.Гладът е лош съветник.
12
6
 
16
 
! Отговори
още преди 6 години
БПЦ е егоистична! Грижи се само и единственоза себе си. Не се е раздвижила,не се е отворила както трябва за обществото. Не му е в помощ,както прави Гръцката църква. Тя,ГПЦ сегрижи добре за енориашите си,и не само за тях. Гръцката православна църква(ГПЦ) получава големи дарения от фирми,корпорации,частни от богати гърци и с тези дарения изхранвавсеки божи ден в свои обекти хиляди бедни,бежанци,черни,бездомници. Всеки може да отидев такъв обект и да получи топъл обяд. Два пътив седмицата
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църквата почита само тези, които и дават пари. За това днес плачат.
10
3
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
До 8е затова него наричаме Светец, а не другите хора..., за които говориш ти.
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наричан приживе Светец, показателно е щом хората така го определят. Трябва да мине определено време, за да се канонизира, но се вижда, че има почит от църквата, това не е случайно.... Дано видим какво е отредил Господ
8
41
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не е работил през целия си 103-годишен живот, а има стотици хиляди.Как стават така тия неща, не знам.Обикновените хора блъскат по цял ден за 800 лв и много от тях си отиват от този свят дори преди да навършат и 50.
7
9
 
22
 
! Отговори
яди преди 6 години
То добре да си вземем пример от дядо Добри, но от църквата сме възмутени как през всички години на наводнения, земетресения пожари и други бедствия не дариха нито лев на пострадалите миряни. Срамота! Те са държава в държавата, не си знаят дори с колко финанси разполагат. Само трупат, трупат и все не и достигат за ремонт и реставрации, а просят от вярващите. Българската православна църква не е БОГ!
6
35
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Някой може ли да обясни какви точно са критериите за Светец.Може би трябва да си възрастен, изгърбен, с бяла брада и благ поглед.Иначе въпросният човечец, Бог да го прости, така както си беше Светец, купи по един апартамент и на двете си дъщери без да е работил никога през живота си.
5
13
 
11
 
! Отговори
man преди 6 години
"Дядо Добри живееше в уединение и преди да се оттегли в Байлово, всеки ден извървяваше дългия път от селото до катедралния храм."Според Гъгъл мапс това са 46км в едната посока и отнема 9+ часа пеша на здрав човек с бързо темпо на ходене. Не ми се вижда да е вярно