†Неофит за дядо Добри: Безсребърник, който изпълни Божиите повели!

И Патриарха изпрати "Светеца от Байлово" в последния му път
15 фев 2018 14:00, Анисия Иванова
49

Снмка: Олег Попов, Dnes.bg

Близки, миряни и божии служители се събраха в Байлово, за да изпратят в последния му път дядо Добри. На погребението дойде и Патриарх Неофит.

Дядо Добри ни напусна на 13 февруари на 103-годишна възраст.  Хората го познаваха като "Божия странник", "Безсребреника" или просто "Светецът от Байлово".

Още по темата

Молим се Бог да приеме душата му в селенията на праведните, каза в обръщението си патриарх Неофит, цитиран от пресслужбата на Светия Синод.

"Там е мястото, което Бог е приготвил за всички, които Го обичат, а знаем, че той обичаше най-много от всичко Господ Иисус Христос и Му служеше с чисто сърце. Чистите по сърце са блажени, защото те ще видят Бога. Затова вярваме, че Христос ще го приеме пред лицето си като истински безсребърник, който за последните 30 години дари всичко, което притежаваше и което събираше пред храмовете в страната. Помним го като най-големия дарител на Патриаршеската ни катедрала "Св. Александър Невски", както и на няколко други храмове и манастири", припомни Неофит.

Светият отец припомни, че народът наричаше дядо Добри "Светецът от Байлово" не само заради безкористното му служение и даряване, а и заради чистото изповедание и живеене на праотеческата ни българска православна вяра.

"Верността му към Църквата и нейните повели беше вярност на праведник, а Успоменът за праведника ще пребъде благословен. Така и ще го помним и ще се молим за душата му - праведният безсребърник, който изпълни Божиите повели, без да промени или изкриви дори една буква от Светото Писание и Светото Предание, верен на Църквата и Отечеството си и неуморен в добрината си.

Патриарх Неофит призовава споменът за дядо Добри да носи не скръб и тъга, а радост и надежда, че в България светостта и добротворството не са изчезнали, но Бог по молитвите на Св. Богородица и всички светии ще ни дарява и за в бъдеще с благодатните си дарове.

Бог да прости новопреставения дядо Добре!", завършва патриарх Неофит.

Дядо Добри живееше в уединение и преди да се оттегли в Байлово, всеки ден извървяваше дългия път от селото до катедралния храм.

Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество.

"Светецът от Байлово" ще бъде погребан в двора на църквата "Св. св. Кирил и Методий". Малката постройка, в която живя той в последните си години, ще бъде запазена в състоянието, в което е, за да показва на поколенията неговата скромност и отдалеченост от всичко материално, каза отец Серафим от храма в Байлово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
помози Бог преди 6 години
За да уважаваме свещениците не е задължително да са грамотни, но все пак помага.Като начало, добре би било българският патриарх да не насажда неграмотната дума "безсребърници". Правилното -- граматически, исторически, смислово е "безсребреници". Благодаря предварително.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Само една от лимузините им струва колкото това, което Дядо Добри за цял живот изстрада, изгладува, събра и дари..."Някой насила да е карал дядо Добри да гладува,да страда,да се лишава от здрава храна и сън?И аз съм давал пари на дядо Добри,но не с тази цел-да се прави негова реклама,или пък да се очернява духовенството. Дядо Добри няма нужда от вашите лицемерни хвалби,и от клеветите и лъжите,които изсипвате върху отците. Уважавам дядо Добри като човек,но мразя злобари като тебе.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Какви лицемери..."Свещениците НЕ са лицемери. Дойдоха да почетат човешки и християнски дядо Добри. Нищо лошо не са сторили на никому,включително и на теб. А това,че ти си лицемер-това е друг въпрос. Няма да е зле ,ако работиш,за да изтръгнеш собствените си пороци. "Само една от лимузините им струва колкото това, което Дядо Добри за цял живот изстрада, изгладува, събра и дари..."Някой насила да е карал дядо Добри да гладува,да страда,да се лишава от здрава храна и сън?
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Тия мазни попове не мога да ги гледам. Това е върхът на цинизма."Ако не бяха дошли свещениците на опелото на дядо Добри-ще ги обвините в какво ли не. Когато отците дойдоха за погребението му-това за вас е лошо и цинично и пак говорите лъжи и клевети против духовенството. Какво искате най-накрая?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриарх Неофит и други свещенослужители дадоха своето човешко и християнско уважение към дядо Добри.Така,че спрете да очернявате духовенството. Глупаво и нечовешко е повечето хора да искат от Светия Синод ,канонизация на дядо Добри. Самият старец от Байлово,едва ли искал да бъде смятан за светец.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Да можеше и "духовниците" от българската православна църква да са безсребърници"Де да можеше ,ти да бъдеш безсребърник,а НЕ да гледаш в чуждата паница и да злобееш срещу епископите,които нищо лошо не са ти сторили. Хора като тебе(с многото претенции към духовенството),се хвалят ,че ходят в чужбина на скъпши пътешествия,както и скъпи покупки. Защо не погледнеш себе си,какво предствляваш?
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До в същото времеПродължение:Патриарх Неофит и други свещенослужители,дадоха своето човешко и християнско уважение към покойният дядо Добри. Вие, и другите коментиращи форумци не спряхте да плюете срещу свещениците. Ако патриархът не беше на опелото-той е лош,а ако патриархът присъства на погребението на дядо Добри-пак лошо ще говорите против него.Какво искате най-накрая? Все се оплаквате и сте недоволни. Дядо Добри няма нужда от вашите лицемерни хвалби,а от молитва за упокоение на душата му
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До в същото времеКакво зло е сторил Патриарх Неофит, на теб и на българите? Кога ще спрете да оплювате духовенството? Това,че добрите дела на Патриарха не се показват явно по медиите и телевизията и не са показни,това не означава,че дядо Неофит е лош човек и недостоен свещенослужител и патриарх. Ако дядо Добри( според медиите) наистина беше скромен и тих,нямаше да показва на показ"делата си",нито когато беше жив,нито пък,когато е починал.
36
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 6 години
"в България светостта и добротворството не са изчезнали"..... но дай Боже, да е за радост и надежда на Българският народ в правилната посока според Божия план и намерение за страната ни от тук нататък.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14Защото журналиста обичат мистиката, Росен горския човек, на който в селото са викали просто горския. Днес някой снима с тел шамар в детската градина, хайде всички ловят лоши лелички в градините. С почести и без почести за дядо Добри всичко си е познато и ясно. Дядо Добри си е дядо Добри, черните раса са си такива, енориашите и богомолците са си същите и тъй се върти топката.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви лицемери... Само една от лимузините им струва колкото това, което Дядо Добри за цял живот изстрада, изгладува, събра и дари...
33
2
 
6
 
! Отговори
в същото време преди 6 години
Патриархът се вози в А8 за милион лева.
32
2
 
15
 
! Отговори
Чечо преди 6 години
До ПопаЗа съжаление си много прав, мнозина хора биват едва тогава оценяни когато си отидат. През последните години от време на време се спирах на фейсбук страницата за него и си мислех кога ли да го посетя и все отлагах поради някакви "важни" причини. Отиването ми днес беше малко след дъжд качулка, но все пак имах потребност да видя това благо лице. Когато пътувах от София до Байлово изпитах дълбок респект как този човек го е извървявал това разстояние. Това и за млад човек е предизвикателство
31
1
 
20
 
! Отговори
Чечо преди 6 години
Днес бях в село Байлово за да видя поне веднъж ТОЗИ ВЕЛИК ЧОВЕК с мъдро и благо лице. Искрено съжалявам, че не успях да го видя приживе, имах много възможности, четох за него, но така и не го видях...Възхищавам се на ДЯДО ДОБРИ, за мен той е НАЙ-ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРИН В ДНЕШНО ВРЕМЕ. По нищо не отстъпва и на Майка Тереза. Понеже някои тук написаха, че е дарявал само на църкви, искам да добавя че на няколко места прочетох как е дарявал и за сиропиталища. Не ми се вярва да са измислици.
30
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да можеше и "духовниците" от българската православна църква да са безсребърници...
29
12
 
15
 
! Отговори
xXkiraXx преди 6 години
Да, за разлика от вас чернокапци, движещи в БМВ-та и с телефони по-нови модели от тези на разглезени кифли в частни училища. Бизнесмени, по-цинични и от мутри. По-скоро ще вляза в ада, отколкото да се кланям на някой от вас. В църква не влизам и няма да вляза пак заради вас. Дядо Добри бе използван от вас и от системата за ваша угода и полза. Да гниете в мас от суджуци дано.
28
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо Добри си даде парите на църквата, защото беше истински вярващ и наивен човек без да знае как тия в черно ги крадат! Ако е знаел човека със сигурност щеше да ги дари на сиропиталища, но той ги е дал за вярата, а не на алчните попове.
27
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия мазни попове не мога да ги гледам. Това е върхът на цинизма.
26
2
 
15
 
! Отговори
Калояне преди 6 години
До калоянАми събери пари ти и се разпореждай с тях. *** му пръст на Човека
25
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Армия от фарисеи и съдукеи изпраща светец! Ама че куриоз! Кога ли ще се затрие тази наша скапана "православна" КДС 'църква' един път за винаги??!