Посланието на дядо Добри: Човек има ли Бога, има всичко!

Ставай да служим! – първите му думи към отец Серафим
14 фев 2018 11:07, Анисия Иванова
74

"Ставай да служим!" С тези думи дядо Добри се обръща към игумена на Кремиковския манастир отец Серафим при първата им среща.

Прочутият със своята добрина и смиреност дядо Добри си отиде вчера от земния свят. "Светецът от Байлово" дочака последния си час в скромни условия в манастира.

За ранните му години се знае малко, но истинска трайна диря белокосият старец остави с щедрите си дарения за църкви и храмове, които той самият събираше с милостиня и молитва.

Още по темата

Отец Серафим, където дядо Добри служеше до последно, разказа пред Bulgaria ON AIR, че основната черта на светеца е била изключително вярата в Бога.

"Имаше силна, пламенна, искрена вяра в Бога. Тя го правеше много силен, той нямаше страхове, нямаше притеснения", разказва той.

"Винаги е казвал едно единствено нещо: "Човек има ли Бога, има всичко". Искаше да покаже на хората, че има нещо много по-ценно от всички материални блага, а именно Господ", допълни отец Серафим.

"В него нямаше възмущение към хората, ядосваше се на дявола. Молеше се непрестанно. Когато виждаше неправда, заставаше и се молеше човекът да се промени, да се отдръпне от злото", разказва отецът.

Според кмета на село Байлово дядо Добри е живял скромно, неестествено за някои хора.

"Имаше легло, но не го ползваше - спеше на кашон на земята. Когато дядо Добри е бил по-млад е помагал на всички хора в селото, които са се нуждаели. Той се мести в столицата и по време на бомбандировките, снаряд попада в стаята на "светецът от Байлово", тогава умира неговият съквартирант", сподели пред Bulgaria ON AIR кметът.

Този инцидент променя коренно дядо Добри и той започва да събира пари и да ги дарява на църкви и храмове.

А дали дядо Добри ще бъде канонизиран за светец?

"Дядо Добри е чудо за нас, той живееше по различен начин, имаше мисия в живота си - хората да изберат и да живеят с Бога. А за канонизацията - Бог ще каже", завърши отец Серафим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
1
 
! Отговори
Ив преди 6 години
Дядо Добри не е светец и църквата няма да го канонизира, защото освен даренията си той няма други заслуги. Има си правила и те са доста строги. Иначе може да е бил добър човек, но сега ще го изкарат ехей - велик. Ми не е велик. Просто си е някакъв дядка.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До българин" да се твърди, че е светец и цяла България да тръгне на поклонение е доста пресилено !"Ти си много злобен и завистлив. Засрами се, дядо Добри е българин и наш сънародник и баща на няколко българчета. Цяла България НЕ е тръгнала на поклонение- вчера на 13.02.2018-вечерта в храма "Светите Кирил и Методий" имаше малко хора- едва 10-на души със свещеника. дали дядо Добри е светец-това Бог и БПЦ ще кажат,а не ние и ти! Но дори да не е светец,какво-не заслужава уважение ли,окаянико?
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно,много странно: Руското Подворие в София( Руската Църква) публикуваха съболезнователна статия за дядо Добре,а някои ревностници( те си знаят имената) ,които не понасят дядо Добри и омаловажават действията му,нищо не казват-мълчат като риби.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човекът нищо лошо не ви е сторил,нито на вас,нито на вашите семейства и приятели,а вие го плюете дори,когато той лежи в ковчега! Дядо Добри има на едното си око рана с кръв( може някой лош човек да го е ударил!),сега лежи в ковчега. Ако човек го гледа,да му стане жал и да заплаче,но вие не сте хора и човеци,камо ли пък православни християни. Едни не искат дядо Добри да бъде канонизиран за светец-добре!-Но поне не го хулете!
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60 "Падение , просията е незаконна, просяците се преследват от закона в цял ЕС, а ние тук ги обявяваме за светци!"По отношение за дядо Добри-дали той трябва да бъде канонизиран за светец или не- това аз не знам и не мога да кажа. По този въпрос единствено само Бог и Православната Църква могат да кажат-кой е светец и кой не. Дори дядо Добри да не е светец, това не означава,че той не заслужава християнско и човешко уважение в Църквата. А ти си злобен/злобна завистник/завистница.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60"Падение , просията е незаконна, просяците се преследват от закона в цял ЕС, а ние тук ги обявяваме за светци!"Продължение от коментар номер 61Дядо Добри не се мисли за светец и едва ли ще одобри това предложение ,да бъде канонизиран. Смятам,че Православната църква има ясни правила и подходи по отношение за канонизация.БПЦ решава кой да канонизира за светец и кой не.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60"Падение , просията е незаконна, просяците се преследват от закона в цял ЕС, а ние тук ги обявяваме за светци!"Кой( коя) си ,че да обсъждаш дядо Добри? Какво ни вълнува нас,българите,тъ.пи.я ЕС? Видяхме какво постигнахме,българите,от многото спазване на правилата,дадени от ЕС-видяхме само нещастия и зло. Ти да не си някакъв противник на дядо Добри? И понеже си злобен(злобна) желаеш на дядо Добри нещо лошо и да гори в ада, така ли? Какво зло ти е сторил този човек на тебе?
53
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Падение , просията е незаконна, просяците се преследват от закона в цял ЕС, а ние тук ги обявяваме за светци!
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко да вземе пример, че той още не е изпросил прошка за смъртта на Чакъра.Ще ври в катрана ми се струва, нищо че се прегръща и целува с патриарха.
51
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имал си човека идея - посветил живота си на нея. Други хора имат други идеи и посвещават живота си на други неща.Аз никога няма да дам и лев на църквата, защото не ми трябват посредници и комисионери когато скам да направя добро на човек. И вярата ми не се ръководи от една книга, защото съм изчел хиляди. Никой не може да принуди човек да живее честно и почтено-това е личен избор, след като си имал добър пример в живота си.
50
3
 
12
 
! Отговори
Bg преди 6 години
Този Човек заслужи уважение и възхищение! Много силна вяра и себеотрицание се иска за такива дела! Поклон
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато става въпрос за канонизация,в този случай за дядо Добри,БПЦ решава този въпрос. За да има канонизация трябва да мине известно време,както и да има изпълнени условия,които Църквата е поставила. Искам да споделя,че когато БПЦ канонизира Баташките мъченици за светци,имаше немалка злобна групичка вярващи миряни(от църквата) и българофоби,които казваха,че баташките мъченици не са светци пред Бога,и че тяхното мъченичество за Христовата Вяра е нищо. Разни патриоти също бяха против канонизацията
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 53 Кое от цитата не е вярно "През комунизма селата бяха пълни ... всеки си гледаше каквото му трябва." Това че и сега си го правиш същото ... чакай да си го преместя .
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още нещо ще ви кажа: не одобрявам да се хулят,нападат и оплюват българските митрополити. Повечето хора казват грозни неща против митрополит Николай( например),обсъждат какъв скъп часовник ,скъпа кола имал.Мисля,че митрополит Николай е много свестен и добър човек,както и ревностен митрополит,който се грижи за паството си,както и енориите. Не казвам,че митрополитите са безгрешни и без никакъв грях,но мога да кажа,че аз подкрепям както епископите ни,така и дядо Добри. Аз не съм и против дядо Добри
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За дядо Добри ( Добре Добрев) има скромна новина в БГ ПАТРИАРШИЯ. Там обаче можете да видите следното,че той е дарил целият си имот на БПЦ.С това не целя да се нападат и оплюват епископите,митрополитите и свещениците. Не е християнско и човешко да се напада и оплюва православното духовенство. Относно канонизация на дядо Добри от страна на БПЦ- не съм ПРОТИВ,но каквото каже Църквата. Трбва всичко добре да се осмисли.БПЦ канонизира Баташките мъченици,а има миряни,които плюят срещу батачаните
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 43През комунизма селата бяха пълни ... всеки си гледаше каквото му трябва.Сега кой ти пречи да гледаш каквото ти трябва?Аз примерно го правя.Никой не ме спира.Торя, садя, заривам, копая, поливам, бера, гледам прасе и 10 кокошки.Имам картофи, фасул, лук, тикви, грах, чушки, домати, краставици, моркови, зеле, царевица.2 декара стигат за храна за цялото семейство и за прасето.Ама сега *** се прави на голямата работа,да пръсне 2 каруци овча тор му е под достойнството.Това е проблема
44
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГоранЗа съжалени вярата и църквата са две отделни и несъвместими неща . За да е светец , трябва да има 3 доказани чудеса ... без значение как е живял .И това го определят хора които с изпросените от дядо Добри пари си купуват вещи на лукса ... Няма как някой от синода да ми казва кой е светец и кой не . Спрямо тях всички са светци !
43
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бгПримера на дядо Добри не е лош *** е за друго време, епоха , а и такива като него са и трябва да са единици .Ако се замослиш , ще разбереш защо . Имаш ли идея ако всички сме като него, тия 240 депутата какво ще направят ?
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля,че не трябва да противопоставяме дядо Добри,църковните свещенослужители(епископи,митрополити,презвитери и др.) и обикновените миряни. Не трябва да се нападат и критикуват свястните църковнослужители,това че има и черни овци сред свещениците и епископите,не означава,че всички църковнослужители са алчни,лоши,немилосърдни. Църквата има нужда от епископи,миряни и вярващи като дядо Добри. Дядо Добри е също мирянин. Жалко,че има такива хора: едни,които оплюват дядо Добри,а други оплюват отците.
41
7
 
0
 
! Отговори
zabobol преди 6 години
Ima bog-imash 'sichko,nqmash kinti-mresh...