"Българско военно чудо": Боевете при Шипка!

Там се развива един от преломните моменти в Руско-Турската освободителна война
Обновена: 6 мар 2018 16:51 | 3 мар 2018 18:30,
201

Едва ли има българин, който да не е чувал за Шипка. На този връх се развива един от преломните, ако не и решаващ момент в Руско-Турската освободителна война.

Тя започва през април 1877 година, а след преминаването на руските войски през Дунав те се разделят на три части. Една от тях - предният отряд на ген. Гурко, се насочва напред.

В същото време от Черна гора по море е прехвърлена армията на Сюлейман паша, състояща се от калени в битки 45 хил. войници.

При Стара Загора тези сили се сблъскват с малобройния беден отряд. По думите на опълченеца, бъдещ генерал Никола Генев, руснаците не се надяват особено на опълченците.

"Те си мислеха и явно говореха, че българските дружини като новосформирани части, без традиции, кратко време обучавани... ще се разпръснат и разбягат при първите гърмежи и ще ги оставят сами на бойното поле".

Но сражението при Стара Загора и героичната защита на Самарското знаме променят тази нагласа. Все пак предният отряд е изтласкан на север и е разформирован. Вниманието на руското командване е насочено към Плевен. А отрядът на ген. Радецки разполага с малко сили да охранява над 100 километра старопланински проходи.

За епичната Шипченска епопея разказва 11-тия бонус епизод от документалната поредица "Българско военно чудо".

Поредицата е част от  цялостната образователна инициатива на "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да направи историята достъпна и интересна за широката публика. Проектът спомага и за модернизирането на преподаването на предмета в училищата. От старта на инициативата през месец октомври 2017 година досега филмите от поредицата са представени пред хиляди ученици и учители в страната.

Дискове с документалните епизоди от "Българско военно чудо" се предоставят безвъзмездно за образователни цели, за да може преподавателите да направят часовете си по история по-вълнуващи и интересни за учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опълченците се бият храбро но въпреки всичко ,и не по тяхна вина,губят при Стара Загора и са били на миг от разгром на Шипка. Руските подкрепления от Габрово обръщат боя на Шипка. Не забравяйте Плевен,Свищов,зимният преход на Балкана,огромната турска войска която русите блокират в Русчук. Може би малко от вас са чували за Добруджанския фронт ,а за Кавказкия фронт? Проява на излишен патриотизъм е да се твърди,че герои на Шипка сме само ние.Освен това там измръзват 9000 руснака зимата.
67
8
 
4
 
! Отговори
ниньо преди 6 години
До решителяНе плюем срещу освободителите опълченци. Плюем срещу поробителите руснаци.
66
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Честит 3-ти Март!СВОБОДА ЗА ИВАН ДИМИТРОВ!
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турските фашисти и терористи бяха спряни от руската армия днес фашиста Ердоган терориризира кюрдите и убива кюрдски деца.
64
5
 
7
 
! Отговори
Някои преди 6 години
Иване това русофилите не го разбират те мислят че българския патриот е и русофил и не се мислят за предатели гледат на теб като на предател. Там където трябва да се удари е да се покаже на хората, че руснаци ни плюете в интернет. Също трябва да се наблегне на обезбългаряването на македонците през руско робство и забраната да си българин в Албания и Украйна през руско робство и подобни. Като бивш русофил ти го казвам.
63
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше русия сега щяхте да ходите на джамия
62
1
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До PravoslavenСлава на българските опълченци.
61
6
 
9
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Това са опорните точки на руските мекерета ,че който е против тях е турчеещ се предател. Не другари предатели аз съм горд БЪЛГАРИН,който не обича да бъде унижаеан от народ ,на който сме дали език и религия.Те това не могат да ни простят,комплексарите.
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено руският император е против Съединението.След като вземаме немски принц да ни управлява,как няма да е срещу ? Човекът вижда колко ни е пипето след като решаваме убийците на Санстефанска България да ни управляват.
59
8
 
9
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Руското командване е било абсолютно некадърно и при Плевен при безмислени атаки срещу добре окопан противник дават по голямата част от 17000 жертви.Впускат се глупаво напред без осигоровка на снабдяване и залагат цялата война на карта при боевете при Стара Загора и Шипка,където българите показват чудеса от героизъм и спасяват изхода на войната -и до днес си задавам въпроса за добро ли. Било е въпрос на година да получим независимост и руснаците за това са бързали искайки да бъдем губерния.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо мраз я кажи за Райхщадското споразумение и Будапещенската конвенция и кой и как участва в тях и какво са се договорили? И какво пише в Съветската история?
57
6
 
19
 
! Отговори
решителя преди 6 години
разни турчеещи се предатели плюят по Освободителите! Но предатели е имало и тогава, предатели има и днес. И решението винаги е било едно - въжето!!
56
7
 
11
 
! Отговори
Pravoslaven преди 6 години
Вечна слава на братята руси.
55
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ ОТ ШИПКА!
54
0
 
16
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
На журналистката слаб 2 за текста! А Сюлейман е превозен с английски кораби ,за да коли и пожари Тракия. Пак ли ще го изтриете това?
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
500 години и освен разрушение клане тежки данъци дори и за изграждане на джамии друго няма. Оставили са само вдовици и сираци, пепел,мъка, болка и тъга, човек трябва да направи сравнение с Австроунгария университети училища замъци (Хърватия, Чехия, Словния, Румъния) самите турци разбират че са изостанали с няколко века от европейските държави. Просто не сме случили на поробител.
52
3
 
19
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Русия подписва Санстефанския мирен договор ,който обединява всички българи Мизия,Тракия,Добруджа,Македония. Пълно национално обединение. Блян народен. Но "Евросъюза" заплашва Русия с война ,която тя не може да си позволи и се стига до Берлинския конгрес,който оставя половината българи извън родината.Това ни донася няколко национални катастрофи в желанието да се обединим. Историята е таквава ,каквато е!
51
11
 
1
 
! Отговори
До 81 преди 6 години
Разбила таратанци. Нали дядо ми ми е разказвал. Като го подготвили сърбите са под минали София и са се спрял и чак в Ихтиман.
50
5
 
8
 
! Отговори
До 77 преди 6 години
Ти какво очакваш - руски генерали да поведат.... българската армия във война със Сърбия ли?! И да бъде страната им нападната заради това от цяла Европа!? Ами не си много умен! Каквото е зависело от тях е направено - перфектно обучена българска армия за кратки срокове разбива сръбската... И това вбесява цяла Европа и Турция! А ти меко казано... не си умен!
49
0
 
16
 
! Отговори
Ае по темата преди 6 години
1во.Комунизмът не е дело на Руският Народ. 2ро.Надали Европа щеше да нарече Тервел Спасител ако ислямистите бяха толкоз прекрасни.3то.За какво ми се налага да споменавам първите две, навръх саможертвата, на стотици хиляди братя по вяра, писменост и традиции?За платените..няма значение колко променяте образованието...Ние учим децата си в къщи..като по турско ...тихо демократите да не чуят. Но от подобно потисничество, излезе нещо красиво. Свобода или смърт е нашият закон.Предателите вън