"Българско военно чудо": Боевете при Шипка!

Там се развива един от преломните моменти в Руско-Турската освободителна война
Обновена: 6 мар 2018 16:51 | 3 мар 2018 18:30,
201

Едва ли има българин, който да не е чувал за Шипка. На този връх се развива един от преломните, ако не и решаващ момент в Руско-Турската освободителна война.

Тя започва през април 1877 година, а след преминаването на руските войски през Дунав те се разделят на три части. Една от тях - предният отряд на ген. Гурко, се насочва напред.

В същото време от Черна гора по море е прехвърлена армията на Сюлейман паша, състояща се от калени в битки 45 хил. войници.

При Стара Загора тези сили се сблъскват с малобройния беден отряд. По думите на опълченеца, бъдещ генерал Никола Генев, руснаците не се надяват особено на опълченците.

"Те си мислеха и явно говореха, че българските дружини като новосформирани части, без традиции, кратко време обучавани... ще се разпръснат и разбягат при първите гърмежи и ще ги оставят сами на бойното поле".

Но сражението при Стара Загора и героичната защита на Самарското знаме променят тази нагласа. Все пак предният отряд е изтласкан на север и е разформирован. Вниманието на руското командване е насочено към Плевен. А отрядът на ген. Радецки разполага с малко сили да охранява над 100 километра старопланински проходи.

За епичната Шипченска епопея разказва 11-тия бонус епизод от документалната поредица "Българско военно чудо".

Поредицата е част от  цялостната образователна инициатива на "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да направи историята достъпна и интересна за широката публика. Проектът спомага и за модернизирането на преподаването на предмета в училищата. От старта на инициативата през месец октомври 2017 година досега филмите от поредицата са представени пред хиляди ученици и учители в страната.

Дискове с документалните епизоди от "Българско военно чудо" се предоставят безвъзмездно за образователни цели, за да може преподавателите да направят часовете си по история по-вълнуващи и интересни за учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русофоб, ром, гейТи наистина си зле!Знам че пишеш за да ти обърнат внимание а и не знам кой ти слага плюсовете.Просто ме е гнус от такива като теб.Обеси се за да не цапаш повече!Но и аз съм за е....... щом ти обръщам вниманиеАбе,жалка работа си!
47
7
 
7
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Трябва да знаете,че Русия също като САЩ и ЕС работи за хората за които работи и сорос.Всичко е една игра.Русия не е имала за цел да освобождава България,а да осигури пътя на петрола от Каспийско море до Европа в самото начало на петролната революция и да контролира Босфора.Ако не е било Българското Опълчение и победите в Балканските войни България сега нямаше да е свободна.Не случайно Левски е казал,че сами трябва да се освободим за да не паднем в робство на освободителя,както и долу г е станало
46
0
 
6
 
! Отговори
До 75 преди 6 години
Ами да... изтеглят се руските военни, обучили тази българска армия, дават път наподкрепяни от запада русофоби да докарат тук Куборгите,много бивши комити и опълченци да се озоват в каторги и да таковат ... на България през двете войни! Нещо неясно?
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудели се що не отишъл боико на шипка ами кои да оправя гинка де остави днес половин ловеч половин ден без ток аи гинке щото тия спали на кого е техноимпекс на виденов леле кои е гладен дее домусчиев питам като е в борда на директорите що мълчи да видяхте да се обади не що ли всички дадоха изявление тои мълчи по това се остановява негово деяние е тая сделка
44
5
 
17
 
! Отговори
До 64 преди 6 години
Тъпет, след Освобождението е приет Търновската конституция и благодарение на Русия е обучена и въоръжена българската армия, която през 1885 г. разбива Сърбия! След това се намесват евроатлантиците от Запад, Русия се оттегля, налагат тук на власт русофоби, пращат ни и Куборгите... Гледай по филма Капитан Петко войвода какво се случва в България!
43
2
 
2
 
! Отговори
Свободата цена няма преди 6 години
Относно комунизмът, че троловете друга брато-разделна основа нямат (разделяй и владей.. да станем фронт срещу Русия, докато се правят пари, от поредната война) това, че Кашел Мардохай (еврейското име на Карл Маркс) е служил на чужди интереси...и е заличил преди всичко интелигенцията на Русия, за да се разраснат все така, с идеята да останат единствените с власт...го пропускаме, щото надали ви плащат, да говорите за създателите на текущата, вече доста стара икономическа система- Израел?
42
1
 
15
 
! Отговори
За мен е чудо... преди 6 години
Прапрадядо ми е от малкото оцелели опълченци след сраженията на Шипка...не знам много подробности за боя, които лично да е разказвал в семейството останала е една стара снимка с медали и ми е казано от дядо, че дядо му е бил комита...пазела се е и сабя както и много стара Библия.
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво СССР, бе ? Ти знаеш ли кога се създава СССР ? Ти нормален ли си ? СССР е нямало, когато Русия ни освобождава от турците. Вземи прочети малко история, преди да говориш глупости. Аз съм благодарен на Русия, че ни освободи.
40
2
 
12
 
! Отговори
Край преди 6 години
След Освобождението на България - Държавата ни получава едно от най-модерните и ЛИБЕРАЛНО ДЕМОКРАТИЧНИ устройства и конституция за онова време. Търновската конституция е копие на Белгииската тогавашна. И това става със СЪГЛАСИЕТО И ПОДКРЕПАТА на руското управление в България.
39
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ми *** виж Финландците много ли са зле. Па виж тия дето са били под турско колко са процъфтели.
38
4
 
8
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Как ги "измисли" тези 100 Хил. "избити" от Сталин българи? Като гледа тавана ли или от НПО-то така ти казаха... Посочи поне 10 имена на"убити" от Сталин българи или ходи се г....и...
37
2
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 6 години
Съвсем случайно, това произведение на Достоевски е единственото непреведено и неиздавано у нас. Защо ли?!
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин да не е избивал само българи, бе ? ТОй е избивал и руснаци. Той си е бил диктатор. Русия и руснаците ги уважавам, защото те ме спасиха мене от Батак и от турския геноцид и етническо прочистване. Разбираш ли ? Знам, че ти е трудно да разбереш, защото нямаш акъл и като ти говоря с факти трудно разбираш.
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво военно чудо бе? Ако не беше славната Руска армия сега щяхте да носите чал-ми.
34
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво е лошото ако днес бяхме част от турция?! Така щяхме да сме първи приятели с русия, нали за това ви е болно?
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На комунистите само американци им се привиждат, дори на 3 март
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти де го чукаш, то де се пука... Ти му казваш за турците, че са клали българи - в Батак е било страшно, *** и виж и тогава коментирай. То ти говори за Сталин, Малин и прочие. Боли ме оная работа за Сталин, темата е друга сега, Сталин е съвсем друга бира. Българите не са живели добре под турско робство, всеки, който твърди друго, е безсрамен лъжец.
31
1
 
21
 
! Отговори
Край преди 6 години
Жалки анализатори с "нестандартно" мислене - народа български отдавна е разбрал какво е направила Русия за да я има България. Много от вас съжаляват че не сме почакали САЩ да ни освободят. Либииците и иракчаните па и сириците дочакаха - питайте ги - на крака ви идат.
30
1
 
27
 
! Отговори
Край преди 6 години
Разбира се че на Жириновски не дължим нищо НО на хилядите руски жертви дължим свободата си и държавата си. Разбира се загинали са и хиляди войници и офицери от други народности и български опълченци - почит им се дължи.
29
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хубаво сме живели под турско. Да те закарам до Батак да разгледаш колко хубаво сме си живели с турците ? Черепчета на малки бебета, набучени на ятаган, виждал ли си ? Вазов пише -" Ти, помниш ли Батак, помниш ли клането зверско ? " Как не те е срам, да пишеш лъжи, бе ?! Ей, безсрамник!